02/14/12 08:17
(http://asenov2007.wordpress.com/)

НОВИНИТЕ ДНЕС – 20

Пламен Асенов

14. 02.12

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

Президентът иска екшън

Иска екшън план, ако трябва да сме точни, а то трябва, `щото иначе новините се изкривяват. „Иска екшън план за доклада от Брюксел” – пишат някои и публиката пак остава с погрешно впечатление. А всъщност президентът Росен Плевнелиев иска екшън план за реформи, които да приключат до края на 2013-та година и България най-после да излезе от механизма за наблюдение, прилаган ни от ЕС.

Похвална амбиция – особено на фона на предишния президент Първанов, който се интересуваше от темата, колкото крава се интересува от технологиите за производство на кисело мляко. Имам предвид, че не му пукаше по темата за реформи, полезни на страната. Иначе от докладите се възползваше пълноценно – да уреди някои вътрешни сметки или иронично да омаловажи преценката на експертите от Брюксел.

Сега обаче Плевнелиев е прав – отдавна е дошло време реформите в правосъдието и в системата за сигурност да се направят. На всички вече ни се изчака чакалото. Само че не е прав в съпътстващото си твърдение, че не е важно кой е виновен, дето досега реформи няма и за какво точно е виновен, важното е работата да стане. Това твърдение означава, че същите хора, които в последните години се потриваха, ще бъдат отново начело на реформите, само че този път ще ги направят, а няма да ги саботират с действие или бездействие.

Така няма да стане, г-н президент. През последните повече от 20 години като общество сме пробвали този номер и в редица други сфери – не става. То ако ставаше, щеше вече да е станало.

Анонимните заплашиха правителството

След протестите, които се проведоха в редица европейски и български градове срещу споразумението АСТА, в мрежата се появи и клип, с който международната хакерска група Анонимните заплашва правителството, че ще го хакне, ако не се откаже от това споразумение. И наистина може да стане, тия момчета не си играят. В смисъл – често се шегуват, но иначе не си играят.

Не знам какво да кажа, граждани. По принцип съм противник на идеята анонимни или полуанонимни  групи да диктуват политиката. Това противоречи на елементарните  демократични правила, които предполагат, че интересите на различните обществени групи са публични и решенията се взимат през дебат, в който се отчитат възможно най-много „за” и „против”, като ползите и вредите се преценяват спрямо интересите на  цялото общество. Знам, че това е идеалният случай, който никога не се реализира в пълноценен вид, затова и мнозина решават да добавят малко повечко пипер в манджата на демокрацията. Опасността от това обаче е съвсем ясна – ако някой само хакне правителствените компютри, не е голяма беля, ще ги оправят. Но от хакването на компютрите до залагането на бомби крачката е много малка – а това вече е голямата беля.

Иначе, няма какво да си кривя душата, харесва ми идеята в правителствения сайт да видя вписан Азис като министър на културата и Пената като министър на спорта – както колегите от „Стандарт” твърдят, че ще стане след очакваната кибератака на Анонимните. Бих препоръчал също Алексей Петров да бъде изтъпанен като шеф на МВР, а Ахмед Доган – да отговаря за управлението на европейските субсидии. Така де, трябва да сме реалисти и да подбираме подходящия човек за всяка ситуация, а не да нагласяме ситуацията спрямо човека.

Св. Валентин е

Това определено не е новина, но темата произвежда новини. Като например за приза „Романтична столица на България”, спечелен тази година от бургазлии чрез написването на любовно писмо, дълго 49.3 метра.

Добре, че не е адресирано до мен, `щото щеше да ми се наложи да го прочета и да им отговоря подобаващо на хората. Пък аз в такива случаи не си поплювам и някои се обиждат.

Но не е само това, граждани. В един сайт попаднах на нещо, рекламирано като „най-оригиналните пожелания и sms поздрави за Деня на влюбените. Няма да ви казвам какви „оригиналности” прочетох там. Е, `що пък да не ви кажа – но ще цитирам само едно послание, че повече е опасно за общественото и лично здраве: „Честит празник! Днес да ти се случи всичко най-прекрасно, а довечера ще те обичам страстно!”

Отдавна не бях попадал на по-големи простотии, честно. Някъде от времето, когато една женица написа знаково стихотворение за бат` Бойко…..Е, може би и откак Веселин Маринов изпя знакова песен за МВР-то, за малко да я пропусна. Но това все пак са единични случаи, а тая лудост с простотиите за Св. Валентин се повтаря всяка година и започва да става досадно.

И това не е само в България. Например гледам, че една световна фирма за дамско бельо е направила фотогалерия с три ангелчета – две блондинки и една брюнетка. Друг ден не бих отказал на нито една от трите да си…..побъбрим. Дори на трите заедно не бих отказал. Но като гледам розовите балони с форма на сърце, които някакви идиоти са ги накарали да гушкат, докато ги снимат, направо ми идва да нападна горките момичета с губерката и да им спукам балоните.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване