02/16/12 17:53
(http://ivanbedrov.com/)

Методиката и ботокса

Предполагам, че най-обсъжданата жена по опашки и седенки тези дни е шефката на Здравната каса д-р Нели Нешева. Г-жа Плевнелиева може да отдъхне. Народът вероятно е възмутен от д-р Нешева и това е напълно обяснимо. С нахалния начин, по който тя обясни как и защо си е изплатила бонус от 12 156 лв., управителят на касата си осигури хиляди поздрави към своите роднини, отправяни от средностатистическия зрител на ТВ новини.

Когато един човек не иска да получава средства, а казва: “Аз съм популист и това ми е достатъчно, получавам пет пъти по-малко от главния си експерт“, очаква някой да му даде под масата. Аз декларирам, че не съм такава. Аз съм достоен човек, аз заставам зад моите служители. Аз заставам зад това, че трудът ми има цена и съм оценила моя труд“, каза д-р Нешева. Обясни също, че парите за бонусите не били от здравните ни вноски, а били процент от глоби, наложени на лекари и болници.

Неистина 1: Здравната каса трябва да плати на лекари и болници извършени услуги например на стойност 100 лв. Открива нарушения, определя глоба от 20 лв. и съответно превежда 80 лв. В касата на касата остават 20 лв. „от глоби“, но тези пари преди това са събрани точно от нас под формата на здравни вноски.

Неистина 2: Вместо ръководството на Здравната каса да си плаща достатъчно високи заплати, съобразени с огромната отговорност, то си изплаща ниски заплати и тайно си доплаща с бонуси. Точно това е популизъм.

Съвсем отделен е въпросът, че държавата няма как да привлича едновременно качествени и честни хора на ръководни позиции, докато продължава да им плаща ниски заплати. И това е популизъм. Резултатът е, че издигналите се чиновници са или некачествени, или нечестни. Често и двете.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване