02/17/12 07:00
(http://patepis.com/)

Европа преди Коледа (3): Копенхаген, Малмьо и Хамбург

Продължаваме снежната обиколка на предколедна Европа. Започнахме с Люксембург и Брюксел, бяхме вече в Антверпен, Хага и Амстердам, а днес ще продължим към Копенхаген, Малмьо и Хамбург. Приятно четене:  

Европа преди Коледа

част трета:  

Копенхаген, Малмьо и Хамбург

    След 14 часа пристигнахме в

Копенхаген

Когато се събудихме сутринта във влака гледката беше като картина на виртуозен художник – безкрайни снежни полета, огрени от яркото слънце. Студът обаче се оказа наистина различен – сковаващ и спиращ дъха.

Копенхаген, Дания

Копенхаген, Дания

   

Все още не знам дали Копенхаген ми хареса

– може би през лятото би бил доста по-приятен, но основно ме изненада с големите си открити пространства. Загасващото в 15:30 слънце е наистина потискащо, а и тълпите по улиците бяха доста изнервящи, но пък 15 минутния залез си заслужава всички страдания :)  

Копенхаген, Дания

Копенхаген, Дания

Копенхаген, Дания

        Как да опиша тази светлина? Снимките на Димитър говорят достатъчно, но усещането е като да съм се приютила в книжка с приказки на Андерсен. Изпразва ума, стяга гърдите и обягря лицето в златно, червено, охра, бледо розово, докато накрая слънцето не угасне с няколко последни буйни оттенъка на огъня.

Копенхаген, Дания

Копенхаген, Дания

    И разбира се статуята на

малката русалка,

която е красива по онзи митичен начин, сякаш всеки момент може да се превърне в пяна и да изчезне завинаги.  

Малката русалка – Копенхаген, Дания

   

Дания и Швеция са свързани с мост над морето,

което позволява само за половин час да се озовеш от едната страна в другата. И макар че ги дели такова малко разстояние, разликата между двете държави се усеща.

Малмьо, Швеция

   

Малмьо

е симпатично шведско градче, в което няма кой знае какво за гледане, [geo_mashup_map zoom="5"] [geo_mashup_location_info]       но оказа се крие кафенета, които предлагат чудесни канелени рулца. Спомняте ли си “безсрамно скъпите канелени кифлички” на Карлосн? Е, точно с такива закусихме, за да е пълно удоволствието от ранното пътешествие.

„безсрамно скъпи канелени кифлички“ – Малмьо, Швеция

    Чудесно начало на деня, а малко по-късно времето ни възнагради с високо слънце, което освети заснежените улици и от блясъка им ме заболяха очите.

Малмьо, Швеция

Малмьо, Швеция

      На другия ден тръгнахме обратно за Германия и към обяд бяхме в

Хамбург

Планът ни беше да останем една нощ там или в друг град в района, но заради предстоящите празници и транспортната криза влаковете бяха препълнени и решихме след кратка разходка из града да се приберем вечерта в Нюрнберг.

Коледен пазар – Хамбург, Германия

    Първото, което видяхме на излизане от гарата в Хамбург беше началото на

коледния пазар

и веднага ми стана мило, задушевно и познато :)  Градът е просторен, вторият по големина в Германия, красив в мащабите си и със заскрежени канали – явно ни вървеше на вода и пристанища при това пътуване.

Хамбург, Германия

Хлебче от Коледния пазар – Хамбург, Германия

    Опитахме много вкусен дрезденски ръчно правен хляб с гъби и кашкавал, който приятно сгрява, докато студът пощипва бузите. А от върха на

разрушената катедрала „Св. Николай“

видяхме града обагрен от снежната вихрушка.

Свети Николай – Хамбург, Германия

Гледката от Свети Николай – Хамбург, Германия

    Този птичи поглед беше и завършека на пътешествието ни, който се претопи в няколкочасовата топлина на влака и в тишината на засплата улица, докато отключвах входната врата. Край Автор: Ирина Катеринска Снимки: Димитър Катерински   Други разкази свързани с [geo_mashup_category_name map_cat="486"] – на картата:
Публикувана на 02/17/12 07:00 http://patepis.com/?p=29455
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване