02/21/12 18:31
(http://ivo.bg/)

Китайски лов край Ловеч

Не можахме да станем първи в ЕС, които да докажат, че съветските ядрени реактори с чернобилска технология подлежат на модернизация. Въпреки натиска на Русия това да се случи, за да бъде създаден прецедент в страна от ЕС и така да бъде легитимирана руската стратегия за пробив в модернизирането на безнадеждната съветска ядрена технология в страни от бившия съветски блок, Брюксел устоя на манипулацията с български адрес и нареди закриването на блоковете 3 и 4 в АЕЦ „Козлодуй”. Това е истинската причина за тежкия вой тук във връзка със закритите два реактора- ехото от този вой долита и днес от раненото руско ядрено лоби, което обаче задейства следващата стъпка за руско проникване в ЕС с реанимирането на АЕЦ „Белене”. Подробностите четете в новата ми книга „Ядреналин”, която предстои да се появи през април.

Успяхме междувременно да станем обаче първата държава в света, наложила мораториум върху самото проучване за находища на шистов газ. Така се лишихме от един силен коз на масата на преговорите за откъсване от пълната зависимост от Русия по отношение на тази ключова за енергетиката на България суровина.

И в още нещо (пре)успяхме там, където никой още не беше пробил: първи сме в ЕС по отваряне на врата на Китай за производство на автомобили по китайски лиценз. Добре ли е това за нас, за ЕС, за световния пролетариат и т.н. – вижте гледната точка на Атанас Чобанов в приложената по-долу статия по темата. (ivo.bg)

 

Фабриката в Ловеч – китайски комунисти узаконяват награбеното от българските бандити

Great Teo International
от Атанас Чобанов Вторник, 21 Февруари 2012

Биволъ
На фона на овчата радост от цеха за сглобяване на китайски четириколки в Ловеч и на гръмките заглавия, че в България пак се „правят автомобили“, не мога да се стърпя да хвърля лъжица мед в кацата с катрана на българския патриотичен бизнес.
Ето какво пише посланик Джеймс Пардю за собственика на „Литекс Моторс“ Гриша Ганчев през 2005 г.:
H. (C) ЛИТЕКС КОМЕРС Още един бивш борец и настоящ член на Българската федерация по борба ГРИША ДАНАИЛОВ ГАНЧЕВ (български гражданин, роден на 10-ти декември, 1962 г.), притежава верига бензиностанции и е един от тримата най-големи вносители на петрол в България. Фирмата му ЛИТЕКС КОМЕРС притежава и марката плодови сокове QUEEN. Ганчев беше един от първите лидери на организираната престъпност, който използва спортен отбор за пране на пари, чрез футболния клуб ЛИТЕКС в град Ловеч. Литекс е собственик и на базираната в Ловеч изба ВИНАЛ, която произвежда вино за местна консумация и износ, и водка за износ. Незаконните дейности на Литекс са свързани с контрабанда на петрол, финансови измами, пране на пари, изнудване и рекет.
Ако това е вярно, Гриша Ганчев трябва да лежи в затвора, а не да се изживява като национален герой заради успешната операция по препиране на пари придобити с престъпна дейност.
Но ето го днес на трибуната с Бойко Борисов, чието минало също е изпъстрено със съставомерни епизоди, както твърди посланик Байърли:
„13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата“).“
Връзката между Борисов и Ганчев се проследява и чрез публично достъпни документи в Търговския регистър. Ангел Бончев, който е дясната ръка на Ганчев, е съдружник с Бойко Борисов и Румен Николов („Пашата“) във фирмата „Тео Интернационал“, заловена в производство на цигари без бандерол.

Дали този „Тео“ е „началника“, за когото говори Борисов при откриването на фабриката можем само да гадаем. Факт е обаче, че от незаконно производство на цигари Литекс са направили добри парици. Факт е също, че финансирането на „Литекс моторс“ идва от Корпоративна търговска банка, в която са вложени 70% от парите на държавните предприятия. Пак в грамите на американските посланици четем следното за КТБ и собственикът и Цветан Василев:
„Корпоративна търговска банка (Corporate Commercial Bank). Тази банка е известна още като Банката на Риск Инжинеринг, най-важният и печално известен играч в енергийния сектор, участващ в почти всички енергийни консултантски проекти. Заради тесните си връзки с Риск Инжинeринг, притежавана от Богомил Манчев, се очаква банката да придобие силни позиции във финансирането на проекта Белене. Сметките на Националната електрическа компания, която е собственост на държавата и се занимава с тъмни продажби на електроенергия чрез посредници като Манчев и Ковачки, също са депозирани там. Главният акционер на тази банка е Бромак ООД, собственост на Цветан Василев, който през 2004 г. беше замесен в противоречива приватизационна сделка свързана с купуването на Софийския завод за вагони, дотогава държавна собственост, на цена по-ниска от пазарната.“
Още един щрих към картината е изнесената в блога на Иво Инджев информация, че лично бившият президент Първанов, известен с агентурното си име „Гоце“, е съдействал за това фирмата от „братски комунистически Китай“ да се установи в България. За топлата връзка между Гриша Ганчев и Първанов разказва и свидетелят по делото Октопод Пламен Устинов. Според него Алексей Петров – Трактора му поръчал да убие Ганчев. Устинов обаче предупредил Ганчев, който потърсил съдействие от Първанов, за да отмени поръчката.
„Ако Ганчев е откровен, би трябвало да кръсти завода „Георги Първанов” и да го украси с негов портрет, на който президентът-покровител е зареял прозорлив поглед в бъдещето (си на подсигурен благодетел), досущ като Мао.“ – коментира Иво Инджев.
Ето такъв е генезисът на „успешния“ български бизнес. Това е „държавата на мафията“, член на ЕС. Резултатът също го виждаме – 120 души сглобяват части за таратайки, предоставени от един престъпен комунистически режим, за да си осигури трамплин към европейския пазар. Предприятието е финансирано с пари, чийто произход е неясен и съмнителен, може би кървав, към които правителството е добавило чисти пари, издоени от данъкоплатците и скътани в КТБ. Естествено, всичко това се облича в целофан с пайети, а медиите дружно венцеславят отбрани мутри на прехода, събрали се на откриването.
История не се пише с „ако“, но това не е история, а журналистическа импресия, затова си позволявам тази волност. Ако в България имаше действащо правораздаване мутрите щяха да са на топло, капиталите им конфискувани, бизнес средата привлекателна, инвеститорите многобройни и с добра репутация, откритите работни места десетки хиляди. Инвестициите щяха да създават принадена стойност и технологични трансфери, което не може да се каже за сглобяването на субпродукти произведени в КНР.
В крайна сметка България щеше да прилича повече на страна от Средна Европа, отколкото на средноафриканска страна. Това не е кой знае колко амбициозна цел, но безнаказаната престъпност ни дели от нея както Великата стена е деляла варварите от цивилизацията.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване