02/22/12 16:33
(http://ivo.bg/)

Газ в Румъния, забрана в България

Огромно находище газ на границата с България? Неее, не може да бъде! Как така, възмутително е – там няма ли екологично разтревожени граждани, заслушани в „гласа на народа” премиери и др. таварищи?!
Може и още как- понеже в Румъния няма метастази на съветската пета колона, които у нас са навсякъде и успяват да превърнат България в Абсурдистан със забраната дори да се знае, дали разполагаме с това природно богатство. Повече подробности- в следващата информация и през следващите години, когато ще подсмърчаме като бедни роднини и спрямо бедните досега румънски съседи.

OMV разкри огромно находище на газ в Черно море край Румъния
от Дневник

22/02/2012
Най-голямата петролна компания в Централна Европа – базираната във Виена OMV AG съобщи, че е открила находище на газ в черноморския шелф на Румъния, което може да се окаже най-голямото в историята на компанията. То се разработва съвместно с Exxon Mobil, съобщава Bloomberg.

Предварителните изчисления показват, че наличното количество от суровината може би достига 84 млрд. куб. метра, се казва в официално съобщение на OMV.

Единият кладенец, разработван от Exxon, се намира на 170 км от брега на дълбочина 1000 метра. Проучването му е започнало в края на миналата годинаq като се очаква дълбочината да се окаже около 3000 метра. От този кладенец OMV Petrom и Exxon държат по 50 на сто дял.

„Това може да се окаже най-голямото находище в историята на OMV“, коментира изпълнителният директор на компанията Герхард Ройс.

Все още обаче е рано да се каже дали ще бъде възможно находището да бъде разработвано с търговска цел, въпреки че обследването му ще погълне милиони долари. През тази година ще му бъде направено 3D сеизмично проучване.

Това е първото успешно дълбоководно сондиране в Черно море. Евентуалната му експлоатация няма да е никак евтина, съобщи Ройс.

Акциите на компанията поскъпнаха с близо 6 на сто след новината. Те се търгуват на виенската борса.”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване