02/23/12 12:34
(http://www.borisloukanov.com/)

Pinterest – коя е формулата на успеха?

Usability + Shareability + Sociability – познати Web 2.0 съставки, но в нов синергичен ремикс

pinterestПризнавам си, ако някой ми беше казал преди 2-3 месеца, че е възможно да се появи нова социална мрежа, която да направи за отрицателно време абсолютен бум в интернет и да се доближи до авторитета и влиянието на платформи като Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn или StumbleUpon, щях да отговоря, че това е абсурд. Pinterest обаче опроверга тотално всички, които мислеха като мен.

Само за няколко месеца от един скромен Start up от многото в Пало Алто, Pinterest стигна до изумителните 12 милиона уникални посещения на месец, до 88-мо място в света и до 17-то място в САЩ според ранк класацията на Alexa  и до един от най-мощните трафик реферали в глобален мащаб, а икономистите оцениха компанията, в която в момента работят 16 души, на 200 милиона долара, при това все още в Beta версия на сайта.

Бен Сайбърмен,Ивън Шарп, Пол Скиара

Бен Сайбърмен,Ивън Шарп, Пол Скиара

Основатели на Pinterest са трима млади IT предприемачи без особен опит с други сериозни бизнес проекти: Бен Сайбърмен (СЕО), Ивън Шарп и Пол Скиара. Голяма роля за развитието на компанията обаче оказва Скот Белски  от Behance, който е първи инвеститор и стратегически консултант на Pinterest. Благодарение на него, тя вече привлече инвестиции в размер на 38 млн.долара. Принос имат и Майкъл Бърч от Bebo и Джеръми Стопълман от Yelp и най-вече известния с изключителния си бизнес нюх венчър капиталист Андрийсен Хоровиц.

И все пак каква е формулата за изключителния успех на Pinterest?

Реално погледнато, в Pinterest няма нищо ново и оригинално като идея. Това си типичен bookmarking сайт за споделяне на изображения и видео. В него има нещо от Delicious, StumbleUpon, Digg, Diigo, от сайтове като Flickr, Photobucket, Picassa и Visual Us, от микроблогинг платформи от рода на Tumbrl и Posterous, от апликации за колекции на интересно уеб съдържание, като Evernote или мобилната Instagram и от други социални мрежи с акцент върху така наречените digital assets…

Но какво превръща този микс от познати и използвани Web 2.0 „съставки” в нова и мощна синергична смес, която изстреля Pinterest толкова нагоре в света на социалните медии?

1. Usability

Изключително изчистен интуитивен интерфейс и максимално friendly User Experience. В това отношение сайтът е просто перфектен. Дори и хора с малък опит в интернет се ориентират безпроблемно, всичко е обяснено като за 6-годишно дете и точно толкова лесни са навигацията и действията при интеракция с платформата. Създаваш си профил, правиш си борд и почваш да качваш в него „пин-чета”, всичко това само с няколко клика. И не на последно място, сайтът, въпреки огромния си обем база данни е учудващо „лек” и се зарежда бързо дори и при неособено мощна интернет връзка.

2. Shareability

Цялото съдържание, което се генерира от потребителите може максимално лесно да се споделя – чрез „re-pin”, чрез интеграцията с Facebook и Twitter (вероятно скоро и с Google+), има възможност да се изпраща като линк по мейл или да се ембед-ва във външни сайтове и блогове. А от голямо значение за бързото генериране на съдържание е и отлично работещия бутон, който се поставя като букмарклет в лентата на Chrome и Firefox (има подобно решение и за IE) и позволява с един клик да се качи контент в Pinterest. Разработени са и бутони за поставяне в сайтове и блогове, както и такива „Follow me on Pinterest”, които също допринасят много за количеството споделено съдържание в сайта за единица време.

3. Sociability

Pinterest има всички характеристики на съвременна Web 2.0 социална мрежа. Платформата позволява лесно на потребителите да се свързват, да коментират помежду си, да лайк-ват, да се цитират (чрез @), да следят теми чрез въведените категории или с помощта на хаштаг (чрез # ), дава възможност да се канят приятели от Twitter и Facebook, има и перфектно работещо Open Graph приложение за интеракция във Facebook Timeline.

И още няколко немаложажни фактора за успеха на Pinterest:

  • SEO ефект – всички линкове, които се споделят и които потребителите сами могат да поставят в личния си профил в Pinterest, са с „follow” атрибут. Със сигурност скоро Google и търсещите машини ще започнат да приемат тези линкове като социален сигнал с позитивно значение при SERP.
  • Мощен генератор на трафик – дори и на този етап SEO ефектът да не е доказан (а и няма как това да стане за 2-3 месеца), безспорен факт е, че популярните digital assets, споделени в Pinterest, носят мощен трафик към сайтовете, от които са „пин-нати”. А както е известно, обикновено по-големият трафик, води и до повече конверсии.pinteresr-trafic
  • Директен инструмент за онлайн бизнес – тези, които имат онлайн магазин или се занимават с електронна търговия, трябва да знаят, че Pinterest позволява само с поставянето на знака “$” или „£”, последвани от съответната цифра в описанието на пин-натия обект, да се визуализира ценови бадж върху горния ляв ъгъл на изображението (тези изображения попадат в категорията „Gifts”). И съответно при клик, заинтересованият потребител ще попадне директно на целевата продуктова страница.
  • Безплатна възможност за онлайн присъствие и ORM на бранда – доста компании и брандове вече създадоха свои профили в Pinterest и са повече от доволни от получения позитивен ефект за бизнеса им. (примерно – General Electric)

И не на последно място:

Изображенията и видеата са най-споделяните digital assets в социалните медии, в глобален мащаб. От чисто психологическа гледна точка е доказано, че потребителите обожават да споделят, коментират и колекционират картинки, инфографики, видеа, фотографии. Създателите на Pinterest са отчели този факт и са му обърнали особено внимание, поставяйки го като ядро при изграждането на самата концепция на платформата.

Освен това, Pinterest провокира към креативност – от една страна потребителите търсят най-интересните и креативни обекти, които да качат в “бордовете” си, от друга страна – самата платформа предоставя безкрайни възможности за развихряне на творческото въображение при оформлението на съдържанието в тях (някои – дори неподозирани от самите й създатели), пр. тематични галерии, story бордове, мини видео сериали и какво ли още не…

Интересни демографски факти за Pinterest:

PinterestAgeSegmentation

Около 80% от активните потребители на Pinterest са жени. Дори в някои публикации нарекоха новата социалната мрежа „Facebook for women” и “Digital crack for women”.

Най-активните потребители са между 25 и 50 години, с доходи и образование, характерни за т.нар. „средна класа”, условно казано.

Потенциални проблеми пред Pinterest:

Някои компании като iStock и Getty Images дори обвиниха Pinterest, че се опитва да печели чрез кражба на чуждо съдържание и го сравниха с Napster. Разбира се, от компанията категорично отхвърлиха обвиненията, като отговориха, че платформата им не е по-различна от стотиците user generated content сайтове. Освен това към всеки Pin има и бутон „Report”, чрез който може да се докладва за неподходящи съдържание или за нерегламентираното му използване в сайта, а политиката им по отношение на Copyright и Privacy issues е в хармония със законодателството. Освен това от Pinterest разработиха и специален „Nopin” код ( <meta name=”pinterest” content=”nopin” /> ), който всеки, нежелаещ съдържанието му да бъде “пин-вано”, може да постави в сайта си.

  • Обвинения в „полускрито” използване на affiliate links

От самото си основаване Pinterest си партнира с афилиейт компанията SkimLinks. Благодарение на нея, към всеки линк на изображние на продукт, асоцииран с определена афилиейт програма, в дадения pin, се генерира автоматично допълнителен код и при клик той отвежда към определен уебсайт на онлайн магазин или ретейлър, продаващ този продукт. По този начин Pinterest, печели процент от стойността на всяка получена благодарение на линка конверсия.
Разбира се, този модел не се определя като „лоша практика”, но доста блогъри и маркетинг експерти обвиниха Pinterest в липса на public disclosure от нейна страна във връзка с този бизнес модел. В интерес на истината, компанията има официален текст в сайта по отношение на бизнес модела си, макар, че в него за афилиейт програмите се споменава като минало, някак си между другото:

„Right now, we are focused on growing Pinterest and making it more valuable. To fund these efforts, we have taken outside investment from entrepreneurs and venture capitalists. In the past, we’ve tested a few different approaches to making money such as affiliate links. We might also try adding advertisements, but we haven’t done this yet.”

Pinterest_Logo

Какъв бизнес модел за монетизация на изненадващо бързо спечеления авторитет и влияние ще избере Pinterest, със сигурност е следващия голям въпрос, който ще вълнува маркетинг експертите в близко бъдеще…

В заключение ще цитирам част от една скорошна публикация за Pinterest и значението му за съвременния бизнес: “Независимо дали харесвате или мразите Pinterest, вие трябва да го използвате, просто защото потенциалните ви клиенти вече са там.”

P.S. От тук може да си изтеглите един отлично написан гайд по темата „How to use Pinterest for business”, автор – Маги Георгиева от HubSpot

Pinterest – коя е формулата на успеха? is a post from: Boris Domain -The Marketing Creative Space

Публикувана на 02/23/12 12:34 http://feedproxy.google.com/~r/BorisDomain/~3/TmT3H8jvn20/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване