02/23/12 07:04
(http://www.azcheta.com/)

Книжно кино през 2012

Всичко започва с книга и завършва с пълен кино салон... или с ужасни критики за съсипана прекрасна история.

Филмовите адаптации по световни бестселъри винаги са били ключова част от киноиндустрията и макар често да са събирали негативни коментари за своя успех в пресъздаването на книжната фикция, тези филми се радват на широка популярност и са очаквани най-силно и от зрители, и от читатели.

През последните години именно филмирането на поредици от книги превръща героите, историите и актьорите в истински глобални мании. Спомнете си само за “Здрач”, “Игра на тронове” и “Властелинът на пръстените”, а ако трябва да се върнем по-назад във времето, няма как да не споменем “Кръстникът” на Франсис Форд Копола, “Трейнспотинг”, в който изгрява звездата на Юън Макгрегър, или “Боен клуб” по едноименната книга на Чък Паланюк.

Нерядко филмовите продукциите, създадени върху сюжети по книги, са и тези, които измъкват филмовите студия от хватката на финансовите затруднения. Хари Потър и осемте филма по книгите на Джоан Роулинг направиха истинска магия и не позволиха на Уорнър Брос да усетят кризата, постигайки рекордни приходи за филмирана поредица от над 7 милиарда долара.

През 2012 отново ще имаме възможността да видим редица високобюджетни или по-скромни продукции, създадени по книги. И сякаш точно тази година големите очаквания и на критиката, и на зрителите в киното са свързани именно с тези филми – известни актьори, брилянтни режисьори и не на последно място - превъзходни истории, очаровали мнозина на хартия, обещаващи емоционални продължения и на големия екран.

Боен кон” (War Horse)
Българска премиера – 17 февруари 2012
“Боен кон” се определя като едно от филмовите събития на годината и неслучайно е номиниран за 6 награди Оскар. Само името на Стивън Спилбърг ни дава достатъчна сигурност, че ще получим екранизацията, която ще ни впечатли, екранизацията, която тази книга заслужава. Една история за приятелството и войната, за хората и животните и силата на добротата. Интересна подробност около филма е, че за ролята на коня Джоуи се използват 14 коня.

Игрите на глада” (The Hunger Games)
Българска премиера – 23 март 2012
Игрите на глада” определено е едно от най-чаканите заглавия в тазгодишния киноафиш. Филмът е адаптация по първата книга от поредицата на Сюзан Колинс, която се превърна в една от най-четените и харесвани фентъзи книги, издавани през последните години. Първият трейлър на филма се завътя още през януари, а вторият се появи дори по време на Super Bowl, което определено е заявка за големите очаквания на създателите му. Главната роля във филма е поверена на Дженифър Лорънс, а в актьорския състав са още Доналд Съдерланд като президент Сноу и Лени Кравиц, като личния стилист на Катнис.

Официален трейлър

Лораксът” (Dr. Seuss' The Lorax)
Българска премиера – 30 март 2012
Д-р Зюс не е от най-популярните автори у нас, затова пък по света неговите книги са едни от най-любимите детски произведения. Лораксът е герой именно на д-р Зюс и ще ни навести с намусено настроение и очарователно окосмяване съвсем скоро, за да ни представи един фантастичен свят, който е изправен пред изпитание. Във филма на Юнивърсъл Пикчърс и Илуминейшън Ентъртейнмънт гласовете на главните герои Тед и Одри са поверени на Зак Ефрон и Тайлър Суифт, а Лораксът е самият Дани Де Вито.

Изобретението на Хюго” (Hugo)
Българска премиера – 13 април 2012
"Изобретението на Хюго" е от онези истории, които ни връщат обратно към детството с такава наслада, сила и очарование, че няма как да не ги заобичаме, още преди да сме прочели книгата, още преди да сме видели филма. За щастие тази година ще имаме шанса да се запознаем с 12-годишния Хюго и неговите невероятни приключения и на хартия и кино и то с минимална времева разлика. През март се очаква книгата, която ще бъде пусната у нас от издателство “Милениум”, а само месец след това ще можем да се насладим и на екранизацията на големия Мартин Скорсезе. Във филма участват Джъд Лоу, Саша Коен и Бен Кингсли, а ролята на Хюго е поверена на Аса Бътърфийлд.

Ужасно силно и адски близо” (Extremely Loud & Incredibly Close)
Българска премиера - 20.04.2012
Джонатан Сафран Фоер е автор, който има силата да оставя следи. Има силата да пише книги, които вълнуват силно - лично и исторически, и някак успява да пресъздаде персоналната драма в наднационално и универсално чувство. Вероятно затова и по книгите му се получават толкова хубави екранизации, сякаш докоснати от магия. След “Everything is Illuminated” на кино лента се появява и “Ужасно силно и адски близо”, филм, който впечатлява с невероятно искрена и вълнуваща история, с прекрасни актьорски изпълнения, филм, който успява да носи надежда за всички нас. В главните роли са Том Ханкс, Сандра Бълок и Томас Хорн с невероятно силно изпълнение на Оливър. Книгата е издадена и на български преди няколко години.

Бел Ами” (Bel Ami)
Българска премиера - 27 април 2012
Силно се надявам, че “Бел Ами” все още е в задължителната литература на учениците в 10. клас. Романът на Ги дьо Мопасан е изтънчен и разтърсващ разказ за разпада на нравите в Париж през ХIХ век, който би бил силно актуален и днес. Главната роля на прелъстителя и умел използвач Дюроа е поверена на любимеца на тийнейджърките Робърт Патисън, а компания му правят Ума Търман, Кристина Ричи и Кристин Скот Томас.

Талисманът” (The Lucky One)
Българска премиера - 27.04.2012
Книгите на Никалъс Спаркс в почти винаги се превръщат в силни филми, класика в романтичния жанр. В “Талисманът” Спаркс отново създава от случайността чувства и емоции, които правят живота ни малко по-сладникав, но и по-красив. В главната роля на войника Логан ще видим порасналия Зак Ефрон, а Елизабет е Тайлър Шилинг. Родната премиера на филма пък е на 27 април като едно хубаво начало за романтично лято.

Хобит. Неочаквано пътешествие” (The Hobbit: An Unexpected Journey)
Българска премиера – 14 декември 2012
11 години след първия филм от трилогията “Властелинът на пръстените” по епичната творба на Толкин се появява “Хобит. Неочаквано пътешествие”. Книгата за първи път е издадена през 1937 г. като своеобразна прелюдия към историята във “Властелина на пръстените”, която се появява няколко години по-късно именно заради успеха на “Хобитът” и желанието за продължение от феновете.
По кината филмът ще се появи едва в края на годината, но вече може да се види официалният трейлър, който ни връща към Средната земя и вълнуващите приключения на митични съществя като джуджета, елфи, магьосници и дракони. В лентата участват познатите ни актьори от адаптациите на “Властелина на пръстените” - Орландо Блуум, Кейт Бланшет и Илайджа Уд. В главната роля на Билбо Бегинс ще може да видим Мартин Фрийман, а режисьор е отново Питър Джаксън. А в края на 2013-а ни очаква и продължението - "Хобит: Дотам и обратно".

Анна Каренина” (Anna Karenina)
Българска премиера – 2013
Адаптациите на големите класически произведения винаги са били интригуващи и предизвикателни за киното. Руските класики от своя страна предоставят интересна възможност за филмирането на истински силни, дълбоки и емблематични истории. Макар за филмовата версия на Анна Каренина все още да не се знае много, само имената на актьорите в продукцията – Кийра Найтли, Джъд Лоу и Матю Макфейдън са знак, че трябва да очакваме нещо наистина интересно. Режисьор на лентата пък е Джо Райт, който вече натрупа опит във филмовите адаптации с “Изкупление” и “Гордост и предразсъдъци”. Филмът се очаква в края на годината, а у нас - в началото на 2013.

Великият Гетсби” (The Great Gatsby)
Гетсби е любим на Холивуд, един от емблематичните герои на “изгубеното поколение”. Настоящата филмова адаптация се подготвя от няколко години, но заснемането й започва едва през юни 2011. Очаква се лентата да е готова за Коледа, но не е ясно кога ще бъде пусната у нас. Интересно е, че филмирането на екранизацията не е осъществено в Ню Йорк, където се развива действието в романа на Фитцджералд, а в околностите на Сидни. Актьорският състав е впечатляващ, но трябва да се съгласим, че тази книга не заслужава по-малко. Леонардо Ди Каприо е Джей Гетсби, очарователната Кери Мълигам е Дейзи, а Тоби Магуайър е Ник Карауей. Режисьор е Баз Лурман.

И с тези десет предложения списъкът на филмовите адаптации не свърша. Очакват ни още четвъртият филм от поредицата “Здрач”, “Абрахам Линкълн: Ловецът на вампири” и цяла плеяда от филми по класически приказки – два филма за Снежанка - “Огледалце, огледалце” и “Снежанка и ловеца”, историята на Хензъл и Гретел 15 години след приключенията в гората в “Хензел и Гретел: Ловци на вещици”, “Красавицата и звяра 3D” и "Джак и гиганта убиец". Съвсем скоро пък се очаква втори сезон на “Игра на тронове” по телевизията.

Вероятно пропускам нещо, но ако следите редовно рубриката “Книги и кино”, съм сигурна, че няма да изпуснете нито една интересна екранизация по книга.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване