02/24/12 08:04
(http://asenov2007.wordpress.com/)

НОВИНИТЕ ДНЕС – 30

Пламен Асенов

24. 02.12

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

Ако Първанов беше зъболекар

Ако Първанов беше зъболекар, граждани, щеше да ни сложи винтове, върху които зъбите ни да се въртят и да следват самия него като пътеводна звезда. Това би създало известни затруднения – няма как да дъвчеш и говориш, ако лицето ти гримасничи грозно, докато следваш постоянните врътки на човека. Е, те лицата ни и сега не стоят мирни, разтягат се – на кой в иронична усмивка, на кой в по-първична гримаса, но не постоянно, а само ако видим Първанов по телевизора или на живо.

Вчера обаче той за пореден път доказа, че никакъв зъболекар не е, а си е обикновен импресионист. И нямам предвид – човек, който рисува хубави картини, живее мизерно, тъй като никой не ги купува, но умира доволен, защото знае, че след смъртта му те ще достигнат космически цени. Макар че на пресконференцията си Първанов опита точно така да представи нещата, само че не говореше за картини, а за някакви си добри идеи, които бил имал.

Не, като го наричам импресионист, имам предвид, че е човек на импресията, на впечатлението, което води до краен /безкраен?/, субективизъм. Философите наричат това солипсизъм. Нищо, че подобна позиция противоречи на материалистическите убеждения, които би трябвало Първанов да изповядва като пръв социалист.

Пиша тези неща, граждани, защото и аз като вас чух внушенията му, че всички ние се въртим около него и ако не ни е той наличен в политиката и в живота, жална ни майка: – като заплашва Марин, Борисов всъщност атакува Първанов, а от това всички българи по градове и паланки нощем треперят от страх в леглата си;

- управлението на ГЕРБ се проваля и те, вместо да водят политически дебат с него, Първанов, като опонент, който се зъби най-много на тирана, атакуват го по други схеми;

- Борисов вижда, че Първанов има повече авторитет от самия него, плаши се силно, получава нощно напикаване и заповядва на гавазите си да дискредитират бившия президент. И така нататък.

Скромен мислител с нескромно мислене. Наистина е добре, че не ни стана зъболекар завинаги, а само президент за кратко…..

„Лукойл” работи на загуба

Тази сензационна новина ни разкриват разчетите за пазара и цените на горивата, изготвени от самата руска компания. Горките хора, много ги мисля и все по-тъжно ми става за тях – как ли преживяват в сегашните тежки времена, като продават бензина си с цял един процент загуба? Направо не мога да си представя, граждани, каква финансова дупка е това на годишна база при обемите, с които работят тези момчета. И откога така страдат? И дали при това положение шефовете на компанията още имат стотинки да си наливат бензин в джиповете или вече нямат? `Щото бай Иван в кварталната бакалия на мен постоянно ми натяква, че който продава на загуба – фалира и семейството му гладува. А тогава и аз съм щял да гладувам, тъй като никой друг не ми дава на вересия. Чудя се също как другарят Путин като премиер се примирява с подобни загуби. Да, формално погледнато „Лукойл” е частна компания и той няма отношение по въпроса. Но ние добре знаем, че в Русия, поне относно горивата, които са инструмент на нейната национална политика, линията между частното и държавното е прекалено тънка и прекалено червена.

Но – мисля си – може пък и само от добро сърце да го правят хората. Да го правят с ясното съзнание, че ние, техните български братя, подтиснати от Европа, живеем толкова зле, че най-малкото, което могат да направят за нас, е да махнат с ръка на печалбите и да кажат – дишайте, бре, маскари, да видите, че сме великодушни и да ни обичате занапред. Та затова да работят на загуба.

Не че така е станало, де, но го обмислям като хипотеза.

Браво на ФСБ

Може и да ви разочаровам, граждани, но казвам това не на нашите музиканти от ФСБ, а на руската служба за сигурност със същата абревиатура. Не вярвахте, че някога мога да кажа „браво” точно на тях ли? И аз не вярвах, но реалността трябва да се оценява по достойнство и истината да се назовава честно, независимо дали ни е изгодно или не. Още повече, в случая за нас, българите,  това е изгодно в известен смисъл.

Според руската агенция „Росбалт”, цитирана тук от „Капитал” и други издания, ФСБ разследва „мащабни измами” при производството на уреди и агрегати за ядрени централи, включително за България. Философията на цялата далавера е проста – вместо по стандартите, дадено специфично оборудване за АЕЦ „Козлодуй” се произвежда от по-тънка и по-евтина стомана, разликата в цената се прибира в джоба на съответните хора, а ако от това произлезе авария в централата – българите кучета ги яли. Та ето за кое разследване на ФСБ-то им викам „браво”.

Освен всичко друго, разкритията може да помогнат на някои хора с неуврели глави в България да разберат наистина каква заплаха ни очаква, ако вземем да строим и АЕЦ „Белене” в добавка към „Козлодуй” – заплахата да разчитаме, че най-водещите, най-върховните в света и, въпреки това, най-евтините и най-изгодни за нас руски ядрени технологии, ще ни предпазят от катастрофа. Не, бе, граждани, обратно е – ще ни излязат през носа и като цена, и като сигурност.

Ако не вярвайте мен, питайте Лубянка, те знаят за какво иде реч. Но не питайте „Позитано” – там непременно ще ви излъжат.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване