02/26/12 21:10
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Царевичен грис и мътеница

Пак съм на тема мътеница, но без да доскучавам ще ти кажа, че открих нещото, с което много ми харесва. И това е в комбинация с царевичен грис. В сладко или солено, няма значение. И докато в поста „Как да си направя масло“ наблегнах именно на маслото, сметнах за добре да отделя и значимото внимание на течността, която се отделя от сметаната. За мен тя е сладка, с приятен сметанов вкус и аромат. Затова вече (откакто си правя масло) обичам даже да си пийвам от нея. Но бързо трябва да се пийне или сготви, защото когато стои повече време става кисела. Както и маслото, всъщност.

Като нов продукт за мен, в продължение на  няколко седмици включвах тази течност в различни рецепти, от които ливанските гевречета, два вида хляб - един бял и един пълнозърнест с квас, кейк и палачинки. Но най-добре ми се стори комбинацията с царевичен грис. За момента не мога да си обясня защо точно, но факт е че много ми харесаха и палачинките и соления кейк с полента, които приготвих.

Палачинките са от американския тип – с бакпулвер, малки и пухкави. За мен те са още едно прекрасно разнообразие сред останалите видове, които съм опитвала – обикновени и постни,  и с ябълки, банани и кленов сироп. На царевичните много би им подхождало сладко-солената комбинация от сирене и плодово сладко или мед.

Соленият кейк се води хляб, но за мен си е точно кейк. Ако предпочиташ царевичен хляб имам една хубава рецепта за теб с царевично брашно, където млякото може да се замени с мътеница. За кейка говорех. Той притежава сладка нотка от добавените зърна царевица и приятен вкус от съчетанието с мащерка. Изобщо не се поколебах да я добавя в сместа, просто я обожавам.

Засега ще приключа с темата за мътеницата. Ако решиш да си приготвиш масло от сметана, може да използваш останалата течност в каквото ти хрумне, но не забравяй за тези предложения, които сега ще дам. А ако това ти се стори скучно (ама наистина ли?) не пропускай да наминеш тук скоро, защото ще експериментирам с една класическа рецепта, в която ще включа домашно масло от сметана и шоколад приготвен от специални какаови зърна, нерафинирана захар и много отдаденост. Хм, с този шоколад, струва ми се, че няма как да се размина само с един шоколадов десерт. Ще бъде изненада, даже и за мен. Така се вълнувам! Но хайде първо на царевицата и мътеницата!

Царевични палачинки с мътеница

Адаптирано от lifeinrecipes.com

Посочените дози са за 8 палачинки.

Продукти:

  • 120 гр. царевичен грис (полента)
  • 80 гр. брашно
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • щипка сол
  • 200 мл. мътеница (бътърмилк)
  • 40 гр. мед (2 супени лъжици)
  • 1 яйце
  • 30 гр. разтопено масло (2 супени лъжици)

В купа се смесват царевичния грис, брашното, бакпулверът и солта.

Яйцето се разбива с вилица. Към него се добавят мътеницата, медът (трябва да е течен) и маслото.

Течните съставки се добавят към сухите. Разбъркват се внимателно и за кратко, колкото да се смесят.

В нагрят тиган с незалепващо покритие се капва малко мазнина (масло или олио). С малък черпак се взима от сместа и се изсипва в тигана, така че да се получи палачинка с приблизителен диаметър 9 см. Запича се на умерен огън от двете страни докато придобие златисто кафяв цвят. Така се приготвят и останалите палачинки. Преди всяка палачинка се капва малко мазнина в тигана. От това количество смес може да се получат 8-10 палачинки в зависимост от размера им.

Много са приятни с мед или кленов сироп.

Царевичен кейк с мътеницата

Адаптирано от книгата The Bread Baker’s Apprentice

Посочените количества са за 1 кейк с диаметър 20 см.

Продукти:

  • 100 гр. царевичен грис (полента)
  • 250 мл. мътеница (бътърмилк)
  • 120 гр. брашно
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 2 супени лъжици кафява захар
  • 2 малки яйца
  • 1 супена лъжица мед
  • 2 супени лъжици разтопено масло
  • 260 гр. консервирана сладка царевица, добре отцедена
  • 1 чаена лъжица нарязана прясна мащерка

Царевичният грис се смесва с мътеницата и се оставя на стайна температура за 1-2 часа.

В голяма купа се смесват брашното, бакпулверът, солта, захарта и мащерката.

Яйцето се разбива с вилица. Към него се добавят меда и маслото.

Яйчната смес се изсипва при накиснатия царевичен грис. Разбъркват се хубаво.

Течните съставки се добавят към брашнената смес. Всичко се разбърква  внимателно и за кратко. Накрая в сместа се изсипват царевичните зърна. Разбъркват се добре. Сместа трябва да бъде с консистенция малко по-гъста от палачинково тесто.

Малко преди всички съставки да се смесят се подготвя форма за кейк с диаметър 20-22 см. и се намазва с масло. Поставя се във фурната, която се загрява на 180°C.

Когато фурната достигне необходимата температура, формата се изважда (не забравяй да си сложиш домакинска ръкавица) и сместа се изсипва в нея. Пече се за 40 минути или докато сместа стегне, а повърхността стане златиста. Кейкът се охлажда във формата и тогава се освобождава от нея. Много е приятен с айрян.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Царевичен грис и мътеница е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 02/26/12 21:10 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/g3rdI9lOUC8/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване