02/28/12 08:26
(http://ivo.bg/)

Ледът под Първанов се пропуква, г-да съдебните заседатели

Разкритие за още една обществена тайна, свързана с Георги Първанов, направи в телевизионния ефир тази сутрин лидерът на партията Евророма Цветелин Кънчев. Като подчерта, че заявява това за първи път, той издаде в студиото на ТВ 7 „тайната” как Първанов е търгувал с ромски гласове за целите на предизборната си кампания през 2001 г., когато от аутсайдер се превърна във фаворит и в крайна сметка стана президент.

Кънчев оповести нещо, което няма как да е „циганска лъжа”, защото все пак е събитие със стотици свидетели. На Национален съвет на Евророма Георги Първанов, съпровождан от подгласника си Ангел Марин, обещал публично, че подсъдимият лидер на организацията Цветелин Кънчев няма да лежи и един ден в затвора – подразбира се, че тази щастлива развръзка се очаква в случай, че ромите гласуват за Първанов.

Ето така Първанов пристигна на бял кон на държавния връх.

Междувременно държавният глава не спазил ангажимента си. Кънчев многократно повтори, за да няма съмнение какво иска да каже: Първанов е поел ангажимент да се намеси в работата на съда и да предотврати осъдителната присъда срещу ромска подкрепа за него на изборите, но е излъгал в частта за присъдата. Ромският лидер саркастично се възмути, че Първанов се е изхитрил да излъже толкова много роми, събрани на едно място и никак не им е харесало, че някой го може повече от тях. „Той трябва да се черви за това”, обясни Кънчев, чиято цел беше да опровергае приписваната му близост с президентската двойка, която в крайна сметка го е помилвала само 6 месеца преди да изтече присъдата му, пренебрегвайки две негови молби на по-ранен етап.

Кънчев каза още, че докато е излежавал присъдата си от 6 години „заради едно убито куче, оценено на 22 лева”, ромски лидери са посещавали президента, за да му напомнят за поетия ангажимент. Това означава, че би трябвало да има следи от тези посещения. Но дори и да са заличени, явно има още свидетели, готови да потвърдят думите на партийния си шеф.

Въпросът е: някой ще ги потърси ли и изобщо ще бъде ли потърсена сметка на Първанов по същество, а не чрез имитация на парламентарно разследване за помилванията на бившата президентска двойка?

Това, че Кънчев обяви същата комисия за противоконституционна и по тази причина няма намерение да свидетелства пред нея, е малкият проблем в случая. По-едрият факт е с вчерашна дата и е свързан с посещението на лидера на БСП Сергей Станишев при президента Росен Плевнелиев, след което той направи официално изявление срещу парламентарната комисия, обявявайки я също за нелегитимна от гледна точка на основния закон на държавата. Само конституционният съд има право на контрол над президентската институция, натърти Плевнелиев, влизайки за първи път в пряко противоречие с партийната линия на ГЕРБ.

Формално погледнато, излиза, че Плевнелиев се е вслушал в предупреждението на Станишев да внимава, за да не бъде и той разследван някой ден като бивш президент. Това може да се допусне, но е по-скоро трудна за доказване спекулация. Докато сблъсъкът с ГЕРБ по принципния въпрос за това кой има право да контролира президента никак не е спекулация, а е факт. Плевнелиев практически бламира легитимността на усилието на управляващите, начело на което е поставен за всеки случай периферният Янев Янев ( известен със своята славоохотливост , но странно пропуснал тази сутрин поканата на ТВ 7 за гостуване в същото студио, което надлежно ни беше съобщено).

Остава да видим доколко Борисов ще реагира на казаното от Плевнелиев и дали това ще стане основание да спре да разиграва бутафорната пиеса по отношение на Първанов, с когото отлично се погаждаха доскоро и явно си бяха поделили „порциите” в държавата, а сега са удобни противници за пред публиката.

Дали Цветелин Кънчев случайно се появява сега по проправителствената ТВ 7 и дали това може да стане без личното указание на самия Борисов, как мислите?

Ако използвам любимата волейболна фраза на самия Първанов, Кънчев вдига топката на Борисов и от това дали той ще се възползва да спечели точка в играта на строг, но справедлив държавник, ще проличи замисълът на операцията. Защото с изказванията на Кънчев и Плевнелиев играта очевидно „загрубява” по отношение на недосегаемия цели 10 години Първанов.

За Кънчев-ясно. Но защо и за думите на Плевнелиев да важи това? Много просто, защото те са индикатор за разграничаване на действащия президент от бездействащия премиер, който се крие зад Яне Янев по въпрос, по който изпълнителната и съдебната власт трябва да се произнесат.

Впрочем, ако Плевнелиев наистина иска това, което подсказва, самият той разполага с доста възможности да допринесе за истината чрез оповестяване на факти от архивите на ведомството, което наследи от Първанов. Нали обеща да „проветри президентството”!

Пролетта е неизбежна. Може да не е съвсем като арабската, но поне да не и типично българска, за която е характерно замазването на следите от утъпканите пътеки на недосегаемостта на властници от типа на Тодор Живков и Георги Първанов, около когото интригата се заплита. Но този професионален интригант е заложил толкова бракониерски капани по пътя си, че рано или късно ще падне в някой от тях, ставайки жертва на манията си да ги замаскира до неузнаваемост. На този кръговрат в престъпния свят му казват „кръгова зависимост”- престъпниците взаимно и съзнателно се обвързват с тайната на престъплението, което им гарантира омертата на всеки един от тях. Кънчев, ако се върнем на информационния си повод, като съучастник в консумирането на политическото престъпление да търгува с гласовете на своите следовници срещу свободата си, е решил да направи пробив и да натопи „другарчето си” Първанов.

Както казва Остап Бендер, великият комбинатор и поклонник на златния телец от едноименната сатира на Илф и Петров: „господа съдебни заседатели, ледът се пропука”!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване