03/03/12 22:15
(http://www.bivol.bg/)

STRATFOR: Как държавните глави крадат от договорите за газ

Capture_decran_2012-03-04_a_00.32.29

Какво означава "доверие" в междудържавните договори за доставки на газ между Русия и Украйна? През лятото на 2010 г., чешкият посланик по енерийна сигурност Вацлав Бартушка разяснява терминологията на Бхала Рева, старши анализатор от американската шпионска кантора STRATFOR.

Нивото на недоверие между Украйна и Русия е невероятно. Нали знаете, лошо е, че използват хора като мен, за да комуникират една с друга. Много, много малко хора действително знаят какво се случва в преговорите за природния газ - Путин, Медведев, шефът на "Нафтогаз", Милър от "Газпром", Янукович и може би външния министър. Имам предвид доверието - например, Вие, Рева и аз имаме договорка. Аз ви продавам определено количество, решаваме каква сума да отрежем от върха и да я запазим за нас си, изчистваме счетоводните документи и т.н. Сега, изведнъж, аз съм заменен. Вече не се знае кой е човекът, с когото си имате работа, и дали той ще спази своята част от уговорката. През 90-те нещата работеха добре. През последните няколко години, обаче, хората непрекъснато се сменят, и никой не се доверява на никого. И така стигнахме до поредното спиране на кранчето."

Замененият в случая е бившият украински премиер Юлия Тимошенко. Газовата криза през януари 2009 г приключи след като Тимошенко сключи нов договор с Путин за доставки на газ. Договорът предвиждаше Нафтогаз и Газпром да използват услугите на непрозрачна посредническа структура, регистрирана в швейцарския кантон Цуг - "Росукренерго". Намекът на посланик Бартушка е, че "отрязаното от върха" се е преразпределяло между посветените през сметките на "Росукренерго". Тимошенко обаче падна от власт на изборите през 2010 г. и нейното място зае Янукович, за когото не се знае "дали ще спази своята част от уговорката".

Любопитно е, че този неформален поглед върху газовата криза от посредник, комуникиращ директно с върха на Кремъл и Киев, съвпада изцяло с мнението на крайните потребители на газ, изказвано неформално по питейните заведения и в интернет форумите. Може би защото именно крайните потребители плащат в крайна сметка "отрязаното от върха", което изчезва от счетоводните документи, но попълва банковите сметки на хората, които "действително знаят какво се случва".

Бартушка потвърждава и подозренията, че България съвсем съзнателно е била пожертвана в газовата криза през януари 2009 г.

"Стратегията на Путин по време на последното спиране на кранчето беше следната: Русия знае, че Украйна краде Х количество газ. Русия ще изпрати Z количество газ, обещано на Европа плюс количеството X, което Украйна крадеше. Целта беше да представим Украйна като злодей, а на Русия да може се гледа като на надежден партньор. България, Словакия и Сърбия бяха единствените, които почувстваха недостиг."

Тази стратегия, която постави на колене България, зависима на 97% от руски газ и без никакви алтернативи за доставки, не е сработила за Чехия и Словакия, разяснил Бартушка на височайшите си събеседници от Русия :

"Когато се срещнах с Путин и Сечин, по време на това спиране на кранчето, бях много директен с тях. Казах им, че стратегията не работи. Ние в Чехия, Словакия и т.н. ще оцелеем без руски газ. Ще обработваме и друго гориво, то може да е мръсно, но на кого му пука. Освен това получаваме оферти на една трета от цената от Катар и други. Така че, Русия не разполага с лоста, който имаше през 2006 г.. Тези ходове само насърчават европейците да намерят други доставчици. Това е проблем за Путин - има хора, които осъзнаха недостатъците на тази стратегия, но не бяха в състояние да дадат гласност на това. Имаше обратен ефект. Вие ме познавате, аз съм атеист. Аз не вярвам, в това което се казва в Библията да си обърнеш и другата страна ... Аз казвам - ако някой ви удари, удари го два пъти по-силно. Става въпрос да си отмъстим на руснаците. Ние искаме Русия да ни приема на сериозно."

В продължението на откровенията си пред Stratfor, Бартушка споделя своите възгледи за ситуацията по целия периметър на руско енергийно влияние: Украйна, Средна Азия, Кавказ, Беларус и Европейския съюз. Той завършва с търга за нови мощности в атомната централа Темелин, оспорван между руснаци, американци и французи. Сюжетът му е добре познат, тъй като именно той е шеф на комисията, провеждаща търга за новите реактори.

"Русия контролира в много голяма степен украинското вземане на решения. Съвсем малка част от хората там са осведомени. Руснаците не се нуждаят от пряко притежаване на енергийния сектор, за да имат влиянието, което в момента търсят. Те бяха много добре подготвени за завръщане в Украйна. Това е една добре смазана машина.

Киргизстан беше предимно послание към китайците. Присъствието на Китай в „Становете" е голям въпрос в момента, и руснаците трябва да държат Китай в рамките на допустимото. Китай носи пари и инфраструктура, но когато се говори с режимите в тези страни, те не се чувстват така комфортно в отношенията си с китайците, както с руснаците. Те познават руснаците - Русия е един език по подразбиране, те знаят с кого работят и т.н. Китайците са на съвсем различно ниво. Тези режими са много параноични ... ако се вгледате в линията на наследниците в Казахстан, Узбекистан - всички са дъщерни. Тези правителства търсят сигурност, и това е с което Русия има надмощие над Китай.

Русия е в банкрут, с изключение на добивната промишленост. Те имат нефт, газ, минно дело, и т.н., но това не е развита икономика. Те не са в добра форма и има сериозна мисъл във връзка плана за модернизация. Голямата заплаха за Русия в момента не идва от Запад – тя идва от изток (Китай) и от юг (исляма). Руснаците демонстрират някакво сътрудничество със САЩ по отношение на Иран, но не са направили нищо, а и не им трябва. Това е стратегия с малък риск. Те не губят нищо.

Нямам вяра в енергийната сделка на Турция с Азербайджан за Шах Дениз. Забележително е до каква степен Азербайджан е под руско влияние. Те мислят за своето оцеляване. Азербайджанците не могат да постигнат съгласие за окончателна сделка за Шах Дениз II. Наскоро, когато бях в Баку, те ми показаха 3-D (триизмерната) топографска карта на Армения, Азербайджан, Нагорни Карабах. Може много ясно да се види, че в момента когато (и ако) арменците преминат с руска подкрепа, това ще бъде правият път за Баку. Руснаците са им казали по време на войната в Грузия, че Грузия може да бъде само първата спирка ... Доста пряка заплаха. Азербайджанците са ужасно уплашени от това. Разликата между сега и когато се появи BTC (газопроводът Baku–Tbilisi–Ceyhan б.ред.) е, че САЩ всъщност бяха тогава там, със стратегия. А точно сега САЩ ги няма в тази игра. Дори европейците са изключени. Азербайджан, Грузия, Украйна нямат към кого друг да се обърнат. Русия трябва само да се отплати на достатъчно хора или да направи ход в определен анклав на Грузия за да затвори BTC. Азербайджан не може да се върти само на Запад ... още веднъж - това е въпрос на оцеляване.

Беларус ще се подчини на руските искания. Лукашенко знае, че няма друг избор. В противен случай ще загуби 50 на сто от приходите си, и той го знае. Той е неудобство за руснаците, но не получава помощ от никъде другаде. Дори и европейците го упрекват.

Руснаците са много параноични когато стане дума за енергийните планове в Европа. Сечин непрекъснато ме пита какъв е тайният план, какви заговори правят европейците и т.н. Казвам им, че няма таен план. Иска ми се да имаше, но наистина няма.

Решението за изграждането на Южен поток не се очаква преди 2013-2014 г, след като се завърши Северен поток. За момента, Северен поток е на път да приключи по план, но е в противовес с енергийната стратегия на Русия за избягване на транзитните държави. Руснаците не са доволни от назначаването ми за ядрената поръчка. Те мислят, че съм настроен анти-руски. Офертата е между Росатом, Арева и Уестингхаус (Westinghouse). (Коментар на Рева: Източникът ни се срещна с Westinghouse ден преди нашата среща). Две компании не могат да кандидатстват съвместно - това би било нарушаване на правилата на търга на този етап. Ако Росатом и Westinghouse се опитат да направят това заради сътрудничеството между САЩ и Русия, тогава Арева ще спечели по подразбиране."

INSIGHT - RUSSIA/EU/CA/Caucasus - Energy politics

Date	2010-08-09 03:36:14
From	reva.bhalla@stratfor.com
To	analysts@stratfor.com
Others	Listname: mailto:analysts@stratfor.com
MessageId: <0A59D103-B30A-430F-BD92-762CF09ACA8B@stratfor.com> 
InReplyTo: 4C5F19D8.20505@stratfor.com
Text

PUBLICATION: background/analysis
ATTRIBUTION: STRATFOR source
SOURCE DESCRIPTION: Ambassador-at-large for energy security, Czech
Republic and chief of CR's nuclear tender for Temelin
SOURCE Reliability : B
ITEM CREDIBILITY: 2 
DISTRIBUTION: Analysts
SOURCE HANDLER: Reva
The level of distrust between Ukraine and Russia is unbelievable. You know
it's bad when they are using guys like me to communicate with each other.
There is a very, very small number of people who actually know what's
going on in the nat gas negotiations -- Putin, Medvedev, head of Naftogaz,
Miller of Gazprom, Yanukovich and maybe the FM. By trust, I mean, for
example, you, Reva and I have a deal. I sell X amount to you, we settle
on an amount to trim from the top and keep for ourselves, clean the books,
etc. Now, all of a sudden, I am replaced. You don't the person you're
dealing with anymore and if he will uphold his end of the deal. Thoughout
the 1990s things worked fine. Over the past few years, though, ppl kept
getting replaced and nobody could trust each other. This is how we got to
the last cutoff.
Putin's strategy during the last cutoff was the following:
Russia know Ukraine is stealing X amount of gas. Russia will send Z amount
of gas promised to Europe plus the X amount of gas Ukraine was stealing.
The objective was to portray Ukraine as the villain, while Russia could be
seen as the dependable partner. Bulgaria, Slovakia and Serbia were the
only ones who be feeling the shortages.
When I met with Putin and Sechin during this cutoff, I was very blunt with
them. I told them the strategy doesn't work. We in Czech Republic,
Slovakia, etc. will survive without Russian gas. We will process other
fuel, it may be dirty, but who cares. We are also getting offers at a
third of the price from Qatar and others. So, Russia doesn't have that
leverage that it had in 2006. These moves only encourage the Europeans to
find other suppliers. This is a problem for Putin... there are people who
saw the flaws of the strategy but were not able to speak up. It backfired.
You know me, I am an atheist. I don't believe when the Bible says to
turn the other cheek... I say if someone hits you, hit them twice back.
This is about getting even with the Russians. We want Russia to take us
seriously.
Russia is very much in control of Ukrainian decision-making. Only a very
small number of people are in the know there. The Russians don't need
direct ownership of the energy sector to have the influence they're
looking for right now. They were very well prepared for making their
comeback in Ukraine. It is a well-oiled machine there.
Kyrgyzstan was a message for the Chinese primarily. China's presence in
the 'Stans is the big issue right now, and the Russians need to keep China
within limits. China brings in money and infrastructure, but when you talk
to the regimes of these countries, they don't feel comfortable dealing
with the Chinese like they do with the Russians. THey know the Russians -
Russia is the default language, they know they work, etc. The Chinese come
in on a completely different scale. These regimes are very paranoid.. if
you look at the succession lines of Kazakhstan, Uzbekistan, they are all
daughters. These govts are looking for security, and that is where Russia
holds the upper hand over China.
Russia is bankrupt save for the extractive industries. They having the
oil, gas, mining, etc., but that is not a developed economy. They are not
in good shape and there is serious thought behind the modernization plan.
The big threat for Russia right now is not coming from the West... it
comes from the East (China) and from the South (Islam.) The Russians are
showing some cooperation with US on Iran, but they haven't done anything,
and they dont need to. It's a low-risk strategy. They aren't losing
anything there.
I don't have faith in Turkey's energy deal with Azerbaijan for Shah Deniz.
It is remarkable to what degree Azerbaijan is under Russian influence.
THey are thinking about their survival. The Azerbaijanis cannot agree to a
final deal on Shah Deniz II. When I was in Baku recently, they showed me
a 3-D topographic map of Armenia, AZ, Nagorno. You can see very clearly
that once (and if) the Armenians cross over with Russian backing, it is a
flat path to Baku. The Russians told them during the Georgia war that
Georgia could just be the first stop... pretty direct threat. The
Azerbaijanis are terrified of this. The difference between now and when
BTC came online is that the US was actually there back then with a
strategy. US is nonexistent in this game right now. Even the Europeans are
disconnected. AZ, Georgia, Ukraine don't have others to turn to. All
Russia has to do is pay off enough people or make a move in a certain
enclave of Georgia to shut down BTC. AZ cannot only turn West... again,
it's a matter of survival.
Belarus will cave into Russian demands. Lukashenko knows he has no choice.
That's 50 percent of his revenue gone otherwise, and he knows that. He is
a nuisance for the Russians, but he isn't getting help form elsewhere.
Even the Europeans have reproached him. 
The Russians are very paranoid about Europe's energy plans. Sechin keeps
asking me what is the secret plan, what are the Europeans plotting, etc. I
tell them there is no secret plan. I wish there were one, but there really
is not.
The decision on building South Stream won't come until 2013-2014, after
Nord Stream is completed. So far, Nord Stream is on track for completion,
but it goes against Russia's energy strategy of avoiding transit states.
The Russians are not happy with my appointment for the nuclear tender.
They think I am anti-Russian. The bid is between Rosatom, Areva and
Westinghouse (Source met with Westinghouse day before our mtg). No two
companies can enter jointly.. that would be breaking the rules of the
tender at this stage. If Rosatom and Westinghouse try to do that for sake
of US-Russia cooperation, then Areva would win by default.
Публикувана на 03/03/12 22:15 http://www.bivol.bg/state-corruption-for-dummies.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване