03/05/12 21:40
(http://ivo.bg/)

Удавник за Путин се хваща

Имате ли усещането, че изборите в Русия и утвърждаването на Путин като кандидат на самия себе си за президент влияят на лунатиците у нас?

Във всеки случай е трудно за вярване, че пълнолудието на московския небосклон и скокът на лунатика Първанов на перваза на столетната конструкция БСП не са скачени съдове в една откачена надпревара за лидерския пост в най-голямата, макар и опозиционна партия, в България.

Който иска да вярва в случайностите, нека си вярва. Но аз не мисля, че е някаква импровизация решението на Първанов да изчака резултата от коронясването на Путин начело на Кремъл, за да реши да свали маската. Буквално часове след триумфа на Путин станахме свидетели на нещо също толкова очаквано: скандалът в БСП за лидерското място вече е официално анонсиран и инициатор стана Първанов с изявление по темата в Бургас. Щял да се кандидатира за лидерския пост в партията, обяви той след като безброй пъти е отклонявал досега този въпрос.

Какво ме кара да мисля така ли? Не е само формалното „съвпадение” на паралелния ход на Първанов във времето, дублиращ сълзите на Путин от славната му победа ( над Русия – това ще стане ясно от развитието на отприщения конфликт между путинизма и съпротивата срещу него на все повече руснаци). Има и друго „съвпадение”: Първанов предупреди европейските другари по партийна линия да не се месят в българските (му) дела.

Ако не е ясно, превеждам: Станишев може да има подкрепата на Партията на европейските социалисти ( ПЕС), която оглави и така ми създава ядове тук с неговото отстраняване, но тук не е точно Европа- тук е нещо друго и ще си имате работа с един възторжен почитател на авторитарния руски модел на управление, доказал се както никой друг с безпределната си преданост към бащицата в Кремъл. Лично!

Дали това послание и тази интрига са инспирирани от Москва? Едва ли. Първанов блъфира, защото е доста стреснат. Той си знае в какво е нагазил и за какво има да отговаря. Търси си закрилник. Надява се да бъде смятан за вожда на страховитата руска пета колона в България, за да вдъхне респект в битката му за лично оцеляване. Свирка си в гората за смелост, а ехото му отвръща с любимата мъдрост на Сталин: „ когато секат гората, летят трески”.

Настава май партийната сеч, която води към разцепление на БСП. Залогът е „революционен”. От гората ще изскочат доста партизани, бивши другари на Първанов, които отлично знаят, колко трески за дялане има той.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване