03/06/12 08:00
(http://vasvalch.com/)

Петте етапа на социална еволюция

stop-following-me-freaks

Един слайд от презентация се превръща в тема за блог пост. Случва се, когато слайдът може да обясни цялостен процес в комуникационната стратегия. Именно на такава информация попаднах, а конкретната тема е много интересна – как еволюира бизнесът от традиционен комуникационен модел до пълна интеграция на социалните медии. Тук не говорим за социалните медии като канал за комуникация с аудиторията а като пълноправна част от вътрешните и външните процеси в компанията.

Ето и краткото представяне на самия еволюционен цикъл:

  1. Започваме от традиционната компания. Тук еднопосочната комуникация е закон. Организацията не се интересува от публиката и знае най-добре какво им трябва на потребителите.
  2. Ако развитието започне и вече имате идея защо е важно да имате Facebook страница, значи стигаме до втори етап: експерименталната фаза. Тук наблюдаваме откъслечни опити за комуникация в социалните медии, без те да са част от цялостна стратегия или дългосрочен план. Компанията е пъхнала палец в social-басейна, но все още се страхува да се гмурне изцяло – поради недобро познаване на канала и страх комуникацията да не излезе извън контрол в контекста на силните потребители.
  3. След известно количество единични опити идва фазата на интеграция на операционно ниво. Компанията вече има добри познания и известен опит, за да обедини усилията в социалните медии и да ги интегрира в цялостна стратегия с ясна цел и посока. На този етап идва времето на реклманите кампании, engagement-стратегиите и персонализираните приложения. Честито, вече може да се каже, че ползвате социалните медии смислено!
  4. Разбира се, има към какво още да се стремите. Това е фазата на измеримите резултати. Социалната ангажираност и активната аудитория вече носят реални бизнес резултати и цялостната стратегия е ориентирана към оптимизиране на разходите и повишаване на ROI, свързан с продажби. Процесите в организацията вече се развиват, така че да стимулират онлайн комуникацията и връзките с клиентите.
  5. На финала стигаме и до идеалната фаза – тази на напълно свързана организация. С няколко думи, социалната ангажираност е вплетена в основните процеси на компанията. Това води до по-здрава връзка с потребителите и интересна информация като обратна връзка от пазара. А така се подобряват бизнес резултатите, оборотът се увеличава, а клиентите стават по-лоялни. Ситуация, към която всички вече се стремят.

Ето и визуалното изражение на целия този текст:

еволюция социален бизнес

Като погледна графиката, ми се струва, че повечето български компании са още на първата фаза, някои са стигнали до втората, а до третия етап са достигнали малцина. Както коментирах през януари, това показва, че има още много поле за изява, но значи, че компаниите трябва да се образоват (и да бъдат качествено консултирани от истински експерти) как да подобрят своите резултати и да повишат ефективността на комуникацията. Дерзайте, колеги! :)



Още по темата:

  1. Трите етапа на маркетинг в социални мрежи: Дали? Как? Защо?
  2. Матрица на социалните медии
  3. Социални медии For Dummies

Публикувана на 03/06/12 08:00 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/FYvAUZb9fCc/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване