03/06/12 07:34
(http://ivo.bg/)

Яйцата на властта

България е на път да онагледи абсурда на афоризма за трудността на прехода от комунизъм към пазарна икономика- това било като да направиш от омлета яйца.Тук наистина няма невъзможни неща и абсурдът дузина яйца да струват колкото килограм месо може да се сравни само с бруталната несправедливост същите тези български яйца да струват у нас по-скъпо, отколкото в Германия- при това не без да се отчита разликата в доходите спрямо цените!

Рекордното поскъпване на тази народна стока е на път също да сбъдне и един идеологически тъпизъм от едно време, когато партийните комитети „спускаха” лозунги по селата от рода на „всяка яйце-бомба срещу империализма”. Но с обратен знак днес: крехкият продукт е камък в градината на властта, мерило за провал.

Като казах „камък”- интересно, каква ли е себестойността на един камък с размера на яйце? Питам, защото има опасност камъните да изместят яйцата като традиционно средство за изразяване на отношение към публични фигури от страна на разни протестиращи граждани ( и селяни). Не подстрекавам ( пък и кой ли ме слуша), само се опасявам, че по чисто икономически причини може да настъпи опасна ( за живота на някои нехаресвани властници) ескалация на ефективността в изразяването на недоволство от управлението на страната. Кой би хвърлил яйце за 40-45 стотинки срещу министерска глава, ако на строителната борса има камъни по десетина стотинки парчето?

Не се наемам да отсъдя кой е прав в спора за яйцето и кокошката- производителите или търговците. Но яйцето се превръща в символ, в мерило за управленска неадекватност. Справедливо или не, това е всеобщото усещане за причината в България в момента да имаме нещо като европейски рекорд по скъпотия за една от основните храни, която е при това ценообразуваща като съставка на различни хранителни продукти.

Искат или не, управляващите носят негативите от символиката, която е подлютена от „подгряващия разговор” за необходимостта от въвеждане на европейските стандарти за т.н. щастливи кокошки и сега всички правят връзката с нещастните купувачи, опечалени от политиката на една партия, която прокламира „европейско развитие за България”. Къде го чукаш, къде се пука- някакви си яйца да зацапат така имиджа на правителството, което иска да бъде запомнено с градежа на спортни зали и магистрали!

Ако се върнем на тезата за правенето на яйца от омлет, явно тази невъзможна мисия е изпълнена в случая успешно в едно отношение: в пазарната икономика не е работа на държавата да налага цени на храните, а да създава правила и да следи за спазването им. Намирисва на управленска каша, на омлет от развалени яйца.Подозренията, че регистрираните стотина производител на яйца, които снабдяват пазара с кокошия продукт, алчно са се наговорили да го направят непродаваем, а търговците солидарно не искат стоката им да върви поради невижданите цени от около 40 стотинки за бройка ( че и повече!), са толкова неадекватни по своята пазарна антилогика, че остава единствената хипотеза: някой трябва да понесе отговорността за създалата се ситуация, освен ако премиерът Борисов не смята министъра си за златна кокошка, която не бива да коли.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване