03/07/12 08:26
(http://nellyo.wordpress.com/)

Google, личните данни, правото да бъдеш забравен

В последните дни има поне два конкретни повода да се говори за Google в контекста на защитата на личните данни.

Първият повод, разбира се, е новата политика на Google, която влезе в сила на първи март. Google твърди, че е само по-проста и по-лесна за разбиране, но има и обратно мнение: води до още по-голям контрол.

В писмо до Лари Пейдж   френският орган за защита на данните  (CNIL) твърди, че предварителният анализ показва нарушение на правото на ЕС (Директивата (95/46/ЕО). Кое е най-обезпокоителното:  неяснотите относно използването на личните данни, достъпни при различните услуги на Google. Впрочем става ясно още, че на 2 февруари   2012  the Article 29 Working Party  кани френския регулатор CNIL   да поеме анализа на ефектите от новата политика на Google.

Тук очевидно следва продължение.

Вторият повод е от този месец, още не може да се намери текста на преюдициалното запитване, но то идва от Испания и е по повод делото на испанския орган за защита на данните срещу Google Inc & Google Spain от 2010.  Органът иска от компанията да заличи определени данни (по искане на граждани), компанията отказва и обжалва  решението, съдът спира производството и се обръща към Съда на ЕС с питане дали правото да искаш заличаване на данни противоречи на правото на ЕС, Reuters съобщава.

Това е обсъжданото напоследък в ЕС право да бъдеш забравен.

Съдът ще се произнася за пръв път по правото да бъдеш забравен на примера на функционирането на Google.


Публикувана на 03/07/12 08:26 http://nellyo.wordpress.com/2012/03/07/google-9/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване