03/08/12 21:48
(http://greentech-bg.net/)

Хиперзвуков самолет ще лети за 30 минути от Лондон до Истанбул

Полет от Париж до Токио за време, малко повече от необходимото да бъде изгледан  филм и с минимално количество отпадни газове? Именно това са целите на европейския проект Zehst – Zero Emission Hypersonic Transport за конструиране на хиперзвуков самолет с ракетни двигатели.

Пътническите самолети, задвижвани с биогориво, стават все по-популярни. Но нещата могат да бъдат поставени на принципно различна основа. Точно такова предложение имат от EADS – европейска компания от отбранителния сектор. След не много време със суперзвуковия самолет Zehst нашите деца ще обикалят земното колбо за времето, което ние изразходваме за да отидем на работа.

Планираната максимална скорост е 5 000 км/ч, която няма да създава проблеми със шумово замърсяване при достигната височина от 32 километра. За да летят на борда стоте пътници и екипаж не е необходимо да преминават някакви специални тренинги. Траекторията на полета е така проектирана, че максималното ускорение, което ще понесат пасажерите ще бъде до 1,2 g.

Конкорд беше пенсиониран преди почти 8 години, SR71 Blackbird направи последния си полет преди 22, но ако те се бяха „срещнали“ през 80-те и бяха дали „поколение“, то със сигурност щеше да прилича много на Zehst. Концепцията е представена  през юни миналата година на авторитетното Парижко авиошоу.  От компанията планират да имат готов прототип до 2020 година и комерсиален продукт до 2050 г.

Концепцията включва технологии, материали и дизайн, които вече съществуват, така че пътната им карта изглежда постижима. Самолетът е снабден с три типа двигатели – обикновени двигатели, с чиято помощ ще излита от обикновените летищни писти; два гигантски двигателя  ramjet и три ракетни двигателя, които горят чист водород и кислород.

Първите два типа двигатели ще ползват биогорива, добити от водорасли – технология, която става все по-практически приложима.  Неотдавна Boeing летя до Париж със своя 747-8  с биогориво. С това техният въглероден отпечатък е изключително нисък в сравнение с традиционните изкопаеми горива.  В същото време ракетните двигатели горят кислород и водород и отделят само водни пари, подобно на космическите совалки.

Как работят двигателите: при излитане и кацане се ползват традиционните двигатели; след това ракетните двигатели изстрелват самолета на голяма височина с голяма скорост. При достигане на определена скорост се задействат и ramjet-двигателите. След достигане на максимална височина и скорост, за да се подготви за кацане самолетът се гасят двигателите, с което се забавя скоростта и се „гмурва“ за кацане.

По материали от: fastcoexist

Публикувана на 03/08/12 21:48 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/3MjWkZArbe4/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване