03/09/12 07:53
(http://ivo.bg/)

Големият ядрен бонус ще ни приседне

Късата памет не е български патент, но като много от „побългарените” явления у нас е дефект с особена ефективност. Можете сами да проверите колко български медии, политици и експерти изобщо споменават днес, че се навършва 1 година от ужасяващата ядрена катастрофа във Фукушима. Боя се, че може да прочетете предимно един самотен коментар в този блог като реакция на вчерашната новина за оценката на „Грийнпийс”, че няма такова нещо като ядрена безопасност, включително по отношение на АЕЦ „Козлодуй” и евентуално- АЕЦ „Белене”.

Ето коментарът на българския ядрен дисидент Георги Котев, който (изпреварващо спрямо „Грийнпийс” и аргументирано от позицията на ядрен физик, а не само като защитник на природата) достига до извода за невъзможната мисия на „безопасността” на ядрената енергетика в книгата „Ядреналин”, чието публикуване е предстоящо:

През месец декември т.г. ще се навършат точно 70 години от пускането на първият в света ядрен реактор. Разбира се за военни цели. А първият в света реактор за т.нар. „мирни цели“ е пуснат в експлоатация преди 58 години. До ден днешен в света няма практически приложимо решение за справяне с високо-радиоактивните и дълго живеещи продукти на деление в какъвто и да било ядрен реактор.

За България този проблем предстои да се решава, но това най-вероятно ще бъде „завещано“ на бъдните поколения. В тази „тънкост“ се състои престъпното отношение на привържениците на ядрената индустрия, където и да е по света.

България има подписана договореност с Русия, че един ден радиоактивните отпадъци, произведени от горенето на ядреното гориво в Козлодуй трябва да започнат да се връщат и съхраняват у нас. Но никой от ядреното лоби (мафия) не може днес да каже, кога ще започне това, какви ще са количествата, къде ще се съхраняват, колко дълго и колко ще струва! На този фон е повече от престъпление да се обсъжда строителство на нови мощности, а още повече – да се пристъпва към такова. „

Извинявайте, с такива „дреболии” ви отвличам от титаничната битка около бонусите. Докато изисканият български елит ни занимава с взаимни псувни кой повече си приписва, надписва, присвоява или направо краде държавни пари за отлично свършена работа, времето си тече и ни очаква един от двата бонуса: пълно капитулиране пред руския натиск да се строи АЕЦ „Белене” или частично чрез модернизиране на съветската АЕЦ „Козлодуй” с участието на западни компании, което да направи преглъщането на съветското ни ядрено наследство по-гладко.

Пушилката от замерянето с бонусите се стеле плътно над главите ни и ние, като шарани в гьола Белене, гълтаме жабетата на популистката пропаганда- какво там значи някаква си пушилка от взривената Фукушима, която би трябвало да бъде предупреждение за стратегическо преосмисляне на ориентацията ни към едно по-сигурно бъдеще за децата ни. Явно няма да стане- ядрените бонуси са неустоими за лакомите раздавачи на порциите в днешна България.

Така че- приятно лапане на въдицата с бонусите, но все пак се оглеждайте ( ако можете да откъснете очи от телевизионните екрани от предизборните сражения на властта с опозицията) какво ще стане, като нахлуе големият атомен бонус, с който смятат да ни цапардосат за поколения напред.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване