03/09/12 13:48
(http://milenafuchedjieva.blogspot.com/)

клоунска кръвна картина

събудих се с безумно изречение в главата: 
"клоунска кръвна картина". 
ще трябва да помедитирам върху възможните му смисли.
коментарите под текста ми за 8 март всъщност са точно това - клоунска кръвна картина.

***

човек ТРЯБВА да се радва на малките неща, защото големите го изяждат за закуска. 
тази сутрин съм радостна, че има bg maps и знам как да стигна на снимки в един блок в младост. квартал младост 1. грозна гледка. разбирам и съчувствам на сънародниците ми, които псуват живота си. това вече е почти център на софия, а улиците са като в гето. 

***

отдавна се каня да напиша нещо за бони и софи маринова. за малкото ромки, които са част от въшливия ни "шоубизнес". той на практика е само шоу, като бизнес правят вероятно само чалгаджийките. 
тъй наречените ни поп-звезди са някакви бъхтащи се старлетки от женски и мъжки пол, които се мъчат някак да излъжат някой да им даде някакви пари с който да запишат някаква песен. съответно всичко е никакво, опит за шоу, и никакъв бизнес. 
обаче това пък ми е последната грижа. 
адски неприятно ми стана от реакциите на хората на това, че дадохме роля на бони в "седем часа разлика". 
аз искам да има роми в българското кино, в литературата ни, в "шоубизнеса". ромите са артистични и талантливи хора. запознах се с бони, която е красива и много симпатична жена, и която е постигнала известността си с труд и талант. такива жени като нея трябва да бъдат подкрепяни и давани за пример, защото тя е изключението, което бихме искали да се среща все по-често. 
в америка черните са навсякъде - в кино, музика, литература, театър, навсякъде. не е станало от раз, но сега всички се радваме на натали коул, на арета франклин, на морган фрийман, на самюел джаксън, на БАРАК ОБАМА. айде да не се радваме всички на обама, но виждаме, че тези хора са стигнали до там докъдето са стигнали не само заради таланта си, но и защото са се намерили БЕЛИ ХОРА, които да повярват в тях и да им подадат ръка. да застанат срещу расизма на повечето хора, които не биха повярвали в тях и не биха им подали ръка, въпреки, че заслужават.
радвам се, че софи маринова спечели българската евровизия, защото изборът й показва, че не сме чак толкова нетолерантни, колкото се опасявам, че сме. иначе ми дреме за тъпата евровизия.
кога ще започнат ромчета да кандидатстват в натфиз? кога ще имаме известни ромски спортисти? аз искам това да се случи и се радвам, че има една, засега една-единствена ромка в българското кино - бони. 
гледайте "маймуни през зимата" - за мен тя е най-доброто от филма. играе прекрасно. не отричайте хората само защото им е лепнат някакъв етикет "чалга" или "ром" или двете заедно. хората наистина са първо хора, а после всичко останало. и бони е талантлив ЧОВЕК. както и софи маринова.
и колкото по-бързо извадите от речника си думата "чалга", толкова по-бързо ще се отървете от чувството за нея. аз лично живея чалга-free и не разбирам оплакванията на винаги оплакващото се население:)



какво възмущение, какви оплювки заради един текст срещу 8 март. все едно, че съм писала за... да беше за нещо важно, едва ли щеше да има такова масово възмущение. клоунска кръвна картина. 
Публикувана на 03/09/12 13:48 http://milenafuchedjieva.blogspot.com/2012/03/blog-post_09.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване