03/11/12 09:37
(http://ivo.bg/)

Година след Фукушима: облъчването на атомната пропаганда

Днес Япония почита жертвите от катастрофата във Фукушима. В резултат на природното бедствие и надценяването на човешките възможности да бъде контролиран „мирният атом” загинаха 19 000 души, а стотици хиляди загубиха домовете и поминъка си. Колко (милиона?) японци са сред засегнати от радиоактивното замърсяване, никой не знае.

Вълната на потрес от събитието предизвика верижна реакция дори във високо развитата Германия, която преразгледа програмата си за развитие на ядрената си енергетика и обяви, че се отказва от нея в перспектива. В България обаче се случи точно обратното: натискът на ядреното лоби за нови блокове в АЕЦ „Козлодуй” и ( или) цяла нова атомна централа, се засили повече от всякога, откакто беше „съживен” руският проект край Белене. За целта, като писах в „Течна дружба”, в българските медии нахлуха 10 милиона евро за пропаганда на руското ядрено проникване.
Днес в интернет се появи интересно свидетелство за един от начините на лобиране. Вижте какво е писала във „Фейсбук” в началото на миналия декември видната представителка на руското лобиране в България Светлана Шаренкова, която се обръща към своя приятел Николай ( Бареков) с нещо като инструктаж ( няма „моля”, няма „ако обичаш”) какво да пита в ефира на ТВ 7 премиера Борисов:

„Николай, попитай Бойко Борисов защо вече втора година, по време на криза, която по прогнози скоро ще премине в рецесия и половин Бългярия ще остане без работа, не стартира единствения реален голям български проект АЕЦ Беляне? Проект, който ще задвижи българската икономика, ще вкара в системата няколко милиарда евро, които ще бъдат спасителни в днешната криза на тотално свито производство във всички области. За негова информация точно преди седмица /25 ноември т.г./Белорус получи 7 милиарда долара безлихвен кредит от Русия за строителство на Атомна централа, чиито първи два блока ще зароботят през 2015 годинина.
И какво мисли нашият премиер за презложения от Владимир Путин Евроазиатския Съюз – амбициозен и ресурснобеспечен проект за развитието на Русия, Европа и Азия? Проект предложен в условията на задълбочаваща се криза в ЕС.”

Сега ясно ли е кой дава тон за „песен” в България и по чия свирка играе неофициалният телевизионен глас на властта, за да се пропагандират БелЯне и БелОрус- нашите пътеводни петолъчки? Ние си мислехме наивно, че Бареков е само изпълнител на волята на Борисов, а се оказва, че от него се очаква също да „информира” българския премиер какви благини се сипят над БелОрус, за да се поучи от този прогресивен опит.

Разбира се, ако велик телевизионен водещ, като общуващият на ти с властта от екрана Бареков, изобщо бъде попитан да обясни тази топла връзка с Шаренкова, той вероятно би отвърнал със свойствения му непукизъм, че Шаренкова просто предлага и това не го „касае”. Остава обаче въпросът: защо Шаренкова не предлага на друг телевизионен водещ, а тъкмо на „Николай”? Най-малкото, което може да се добави в случая, е че тя го „разконспирира” като свои близък канал за оказване на влияние върху министър-председателя, с когото Бареков си общува фамилиарно в своето студио ( и как не , Борисов дори го бракосъчета в своя кметски офис в София!).

Иначе Шаренкова беше достатъчно безпардонна.
Това го знам от личен опит. Тя не се поколеба да каже пред БНТ, че организираното от нея среднощно почистване на любимия й съветски паметник в София миналия юни не било направено по тъмна доба с цел финтиране на медиите, очакващи това да се случи сутринта ( както беше заявено), защото при среднощната акция имало журналист- Иво Инджев! Вярно, бях там с цялата си самотна журналистическа безпомощност да попреча на господарите на положението в България да си разиграват пароструйката по същия начин, по който ни разказаха играта и с перестройката, продължаваща и до днес под формата на автентична демокрация със съветски корени.

Не си въобразявам, че ще ги „стресна” с разкритието как си общуват при обработването на телевизионната публика по темата за допълнителното ядрено заробване на България от руските монополни началници на нашата енерегетика. Не им пука! Но все пак за протокола остава констатацията как въртят на пръста си нацията при това в съгласие с фактори, с които управляващите уж имат навъсени отношения.

Рано или късно това лицемерие трябва да стане достояние на повече българи, за да се събудят от илюзиите си, с които бяха приспани с идването на Сакскобургготски. Неговата първа работа след провала на руския задкулисен натиск ( четете повече за това в новата ми книга в съавторство с Георги Котев „Ядреналин”) да се запазят произведените по съветски технологии блокове в АЕЦ „Козлодуй”, беше да се реанимира резервният вариант на руското атомно обвързване на България АЕЦ „Белене”.

И накрая: при цялата монолитност на руския натиск за осъществяване на стратегическите планове на Кремъл на българска ( европейска- големият залог е пробивът в ЕС), през изминалата седмица се появи интересна пукнатина. Ахмед Доган, мандатоносителят на „Тройната коалиция” , доста неочаквано и някак между другото , без да предизвика медийна реакция(!) , беше цитиран да оценява АЕЦ „Белене” като грешка. Ако си спомняте Доган определи руските енергийни проекти от „големия шлем на Първанов” като мегаломански- каза го през декември 2010 г. и до днес мегаломанът Първанов така и не го е репликирал. Сега вече Доган конкретизира за Белене. Казал го е при протоколното си посещение при новия президент Росен Плевнелиев, от чието изявление научихме за оценката на Доган.

Интересно! Но дали ще се окаже достатъчно за оттегляне на руското цунами от дунавския ни бряг и от коя страна на реката е Борисов, ако приемем, че Доган и Плевнелиев дават общ сигнал за противопоставяне на руския атомен десант?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване