03/11/12 11:40
(http://www.bivol.bg)

Европейската КОМДОС отхвърли българската комисия като ченгеджийска и нелегитимна

Европейската платформа за памет и съвест, учредена в Прага по инициатива на Полското Председателство на ЕС през октомври 2011 г., е отказала членство на българската Комисия по досиетата. Платформата обединява 20 правителствени и неправителствени организации от 13 европейски страни, работещи върху разкриването на престъпленията на тоталитарните комунистически режими.

В писмо до вицепремиера Цветан Цветанов (виж приложения документ), председателят на платформата Гьоран Линдблад посочва, че етичният и кодекс не позволява членуването на организации, в които участват бивши служители на репресивните структури и платени политически функционери на тоталитарния режим.

Посочени са и конкретни членове на КОМДОС, начело с нейния председател Евтим Костадинов, който е бил капитан от Народната Милиция в Добрич. "Добре известно е, че милицията беше използвана от комунистическите диктатури като поддържаща сила в репресиите срещу дисиденти и противници на режима. В българския закон за милицията е записано, че нейните служители могат да стрелят и да убиват хора в района на държавната граница" - припомня Линдблад. Освен това милицията е участвала в потушаването на демонстрациите на българските турци срещу възродителния процес, включително в Североизточна България и района на Добрич, където през май 1989 г. са убити 9 протестиращи - подчертава се в писмото.

Другите сътрудници на КОМДОС, които са "осветени" от европейската структура са Апостол Димитров - пръв секретар на Комсомола във Варна и секретар на Градския комитет на БКП във Варна от 1974 до 1989 г., Георги Георгиев, комсомолски и партиен функционер в София от 1980 до 1990 и Татяна Кирякова, специалист от Института по история на БКП преди 1989 г.

Костадинов излъгал европейците

Писмото на Европейската платформа за памет и съвест идва в отговор на официално искане за членство в организацията на българската КОМДОС, подписано от Евтим Костадинов. В него се твърди, че няма членове на КОМДОС свързани с българските репресивни комунистически служби.

Capture_decran_2012-03-11_a_13.52.51

"С това твърдение Костадинов е опитал да разочарова нашата международна асоциация. Освен, че е напълно неприемлиево за нас, то повдига въпроси за интегритета на Г-н Костадинов като Председател на КОМДОС" - пише Линдблад.

Костадинов е предложен за нов мандат от дългогодишния служител милицията и настоящ министър на вътрешните работи и вицепрезидент - Цветан Цветанов

Ще ви приемем, но без ченгетата

Европейската платформа може да приеме българската КОМДОС, но в друг състав, без настоящите ченгета, подчертава се още в писмото. Препоръката е българският парламент да избере нови членове на Комисията, които не са били свързани с репресивния комунистически режим и не са били функционери на политическите му структури.

Друга препоръка към КОМДОС е да разшири читалнята си, която има само 6 места и да даде пълен достъп до документите си през интернет.

Политзатворници и борци срещу комунизма без право да са членове на КОМДОС

На 13-ти март в 11.00 ч. Гражданска платформа за памет и съвест ще проведе протест и ще внесе в Министерството на правосъдието петиция до Европейския парламент за дискриминацията спрямо бившите политически затворници на комунистическия режим, които според българския закон не могат да бъдат членове на Комисията по досиетата, въпреки че са реабилитирани. 

Според организаторите това е арогантно нарушение на Резолюцията на ЕП за Европейската памет и тоталитаризма. България е нарушила и Пражката декларация, която е приета през 2008 г. от НС.

Изборът на нови членове на Комисията по досиетата преди премахването на дискриминационните параграфи от закона ще направи избраната комисия нелегитимна пред демократична Европа - смятат вносителите на петицията.  Те ще внесат и искане Евтим Костадинов да не бъде избиран за втори мандат.

Петицията е подписана от политическите затворници Александър Наков, Гено Генов, Георги Константинов, Николай Галев, Никола Даскалов, Янко Янков, от граждани и граждански организации и е отворена за присъедняване на сайта:

http://toross.blog.bg/politika/2012/03/10/protest-vyv-vtornik-v-imeto-na-antikomunizma.918082

ДАНС: Политзатворниците са терористи. Руските мафиоти са добре дошли

Особено скандален беше случаят с Георги Константинов, лежал и измъчван в комунистическите зандани за взривяване на паметник на Сталин. Той беше предложен за член на КОМДОС от СДС, но бившият служител на Държавна Сигурност Иван Драшков осуети кандидатурата му с мотива, че Константинов е бил "терорист".

Geor_Konst01
"Терористът" Георги Константинов, взривил паметник на Сталин

Драшков, който и сега е зам.-председател на ДАНС е силно противоречива фигура от българските специални служби. Той беше уволнен след скандалите в ДАНС през 2008 г. когато влезе в конфликт с друга одиозна фигура - Алексей Петров - Трактора, друго ченге от ДС, но и подземен бос, и рекетьор според държавното обвинение. Съдът обаче възстанови Иван Драшков на поста му.

drashkov
Иван Драшков - ченге от ДС и настоящ зам.-председател на ДАНС

И докато за Драшков бившите политзатворници и борци срещу тоталитаризма са "терористи", той очевидно няма никакви възражения срещу настоящите чуждестранни бандити, от които трябва да пази България.

Както стана известно, именно Иван Драшков като представител на НСС е одобрил даването на българско гражданство през 2001 г. на руския мафиот Костя Циганов.

Това е станало въпреки публичната информация, че Циганов е издирван за тежки престъпления и е на мушката на американските служби като лидер на престъпна групировка.

Впоследствие Циганов беше експулсиран от България като опасен за националната сигурност, но в пресата излезоха негови снимки как играе мач с премиера Бойко Борисов.

ciganov-borisov
Костя Циганов се здрависва с Бойко Борисов

Към момента в МВР и в българските специални служби: ДАНС, НРС, НСО, работят над 2000 бивши кадри на Държавна Сигурност, много от които като Драшков са на ръководни позиции.

Публикувана на 03/11/12 11:40 http://www.bivol.bg/eurocomdos.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване