03/11/12 08:19
(http://peterpanayotov.blogspot.com)

За вътрешния туризъм и рекламата


Туризма генерира много приходи за Българската икономика, но особено важни са те за малките общини, където на практика не съществува индустрия или някакъв перспективен поминък. Такива общини в България има стотици – особено много са те в регионите на Стара Планина и Родопите, където промишленост или мащабно селско стопанство не съществуват. За пример можем да кажем, че всеки автомобил пристигнал в Родопското село Триград било то и за няколко часа оставя свежи пари – в ресторантите, за вход на пещерите, евентуално за настаняване в хотел или къща за гости и други атракции. Туризмът е и най-подходящия поминък за задържане на младите в тези населени места, защото предлага динамика, интересни запознанства и врата към света.

Що се отнася до малките населени места, избягвам да използвам термните вътрешен и външен туризъм поради две причини – те представляват бутикови дестинации с ограничен капацитет, които не могат да поемат десетки хиляди гости от една страна, а от друга трябва и да започнем да мислим повече в посока, че сме Европейци, част от една общност и за местните не трябва да има съществено значение дали гостите им идват от Букурещ или пък от Варна. Въпросът е да идват...А как става това?

Най-общия начин е от дума на дума – приятелски компании се навиват на базата на опита на хора които вече са били там и докладват „позитивни впечатления”; Медийното нашумяване което се създаде около Белоградчишките скали или Перперикон е по-скоро изключение, но пък ако се замислим, точно това медийно нашумяване насочи потоци от туристи към тези места. Защото Триград може да е прекрасна дестинация, но ако Вашите приятели организират уикенд до Белоградчик, защото "всеки трябвало да отиде там", ето това е, което Ви кара да направите избора си. Активното население в България (и региона) ще извърши определен брой кратки почивки в страната тази години и няколко стотин дестинации ще трябва да се борят за тях.

Незнайно защо, никой не рекламира ефективно малки или пък големи туристически дестинации на вътрешния пазар. Любопитно е например да видиш билборд на курорта Боровец на пътя за самия курорт, все едно си тръгнал за другаде и ще го пропуснеш. Пловдив като дестинация е любимо място за Софиянци за кратки неделни разходки. С колко ще се увеличат тези пътувания ако в центъра на София има няколко билборда които просто да подсещат за тази достъпна възможност? Няколко хиляди човека в повече в Неделя безспорно ще окажат положително влияние на Пловдивската икономика, но това няма да се осети осезаемо от населението. Представете си обаче, как няколко хиляди човека в Неделен ден ще се отразят на благополучието на на град Вършец, който е с население от 5000 човека примерно?

Необходимо е малките ( а и не дотам малките) туристически дестинации да се възприемат като продукт и да започнат да се конкурират взаимно за вниманието на туриста – необходимо е да започнат да се рекламират активно сред жителите на големите градове в България и околните страни. Освен Европейски фондове, такива по-тясно насочени могат да бъдат създавани и от Българската държава. Представете си например, община Малко Търново да субсидира ежедневни екскурзии от Созопол до потайнствата на Странджа планина? Идеи има много и деиствия в тази посока са необходими час по-скоро, и ако налице има епизодични позитивни примери (например Туристическия център на Врачанския Балкан прави страхотна реклама), държавата изостава сериозно в подкрепата си за развитие на конкурентен вътрешен туризъм.
Публикувана на 03/11/12 08:19 http://www.panayotov-blog.com/2012/03/blog-post.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване