03/14/12 09:25
(http://www.azcheta.com/)

Пазарът на е-книги в Русия достига 30% до 3 години

Електронните книги може да представляват 1/3 от целия руски пазар на книги до 3 години. Това сочи изследване на консултантската компания RBK Research, цитирано от Moscow Times. Това звучи донякъде невероятно, като се има предвид високото ниво на пиратство в страната.

Според доклада големината на руския пазар на е-книги в момента възлиза на $2.2 млн., което е по-малко от 1% от общия пазар на книги в страната. Тези цифри обаче се очаква да се увеличат драстично през следващите години, като се има предвид големият ръст на онлайн търговията на национално ниво. Според най-оптимистичните прогнози на експертите делът на е-книгите в Русия ще достигне го 30% през 2015 година

Фентъзито, детективските романи и другите представители на художествените жанрове традиционно водят класациите за най-продавани тиражи, но през последните месеци местата им за водещи като продажби заглавия редовно са заемани от бизнес и политическа литература, сочат още данните на RBK. Според търговците Ozon.ru и Bookmate.ru обаче около 80% от продажбите се случват в големите градове - Москва и Санкт Петербург.

Ozon.ru, наричан "руският Amazon" всъщност е един от най-добрите примери за успешен онлайн бизнес в Русия. Компанията има над 5.6 милиона регистрирани потребители и общи приходи за първата половина на 2011 г. в размер на 2.4 млрд. рубли (121.3 млн. лв.). Според представители на компанията ръстът от над 36% спрямо същия период на 2010 година се дължи и на факта, че сайтът вече продава и е-книги. Продажбите на е-четци през сайта са скочили два пъти и половина през последните 12 месеца.

Друг еталон за развитие в бизнеса е LitRes, който държи правата на близо 70% от електронните права на руските автори. Цените на е-книгите в сайта варират между 10 рубли (0.50 лв.) за "Детство" на Лев Толстой и 250 рубли (12.63 лв.) за руския превод на "Официалната автобиография на Стив Джобс" на Уолтър Айзъксън. Четири години след старта си през 2007 година LitRes приключва 2011-та с продадени над 750000 електронни книги. Продажбите от януари и февруари 2012 карат компанията да вярва, че пазарът на е-книги в Русия може да се увеличи двойно за следващите 12 месеца, а продажбите само от собствения сайт да надминат 1.2 млн. екземпляра за тази година.

Според президента на LitRes Сергей Анурев цената е основен фактор за нарастващия дял на е-книгите. "Докато цената на хартиените заглавия се увеличи почти двойно през последните години, електронните формати са средно 3 пъти по-евтини в момента, за някои сектори дори 5 пъти", казва той.

Що се отнася до пазара на електронни четци в Русия, там също доминира едно голямо име - PocketBook. Според данни на StartMarketing украинската компания държи 43% от сектора с продадени 400 хил. устройства през 2011-та, почти двойно спрямо предишната година. Вторият - Sony, е далеч назад с 24%. "Любовта на руснаците към четенето и постоянно намаляващите цени на четците, които падат с по 30% на година, ни карат да мислим, че може да увеличим с още 50% пазарния дял на PocketBook", казва Йевгени Милица, директор на компанията за Русия. Най-евтините четци на PocketBook за руския пазар струват около 3400 рубли (172 лв.), а най-скъпите им мултимедийни устройства - 15 хиляди (760 лв.)

"Само преди година 80% от четците се продаваха в интернет. Това беше малък пазар с нишов продукт", казва Милица пред Moscow Times. Сега обаче електронните четци са достъпни в магазини в цялата страна и съвсем лесно достъпни за широката потребителска аудитория.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване