03/16/12 17:01
(http://nellyo.wordpress.com/)

Обществените телевизии в цифровото време

ВВС е образец за обществена медия по ред причини, една от тях са иновациите – в частност,  проектите, свързани с нови потребителски модели.

В допълнение към   BBC iPlayer,  при който потребителите имат временен достъп до съдържанието (по силата на таксата от £145.50), а след това достъпът се предоставя от носителите на права на търговски принцип, сега ВВС реализира проект Барселона, за който се смята, че ще е един от най-радикалните в 85-годишната история на ВВС.

Става дума за т.нар.  download-to-own (DTO) услуги, при които самата ВВС ще предоставя предавания за платен  download веднага след излъчването.

За целта основен въпрос е договарянето на правата. Дали условията на ВВС ще са привлекателни за независимите продуценти, остава да се види.

Новите услуги се смятат одобрени само след т.нар. PVT – тест за обществена значимост.  Това означава, че  разходването на обществени средства се  мотивира и обосновава от гледна точка на обществената мисия.

Адаптацията на обществената телевизия към изискванията на цифровото време изглежда труден процес, но това не е аргумент да не се предприема.

 



 


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване