03/16/12 05:41
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ПОЛИТИКА ИЛИ ОБИКНОВЕН СКАНДАЛ ЗА ПОЛИТИКА

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина! 

/Фили/ Има ли българска връзка в един европейски скандал? Комисия в австрийския парламент разследва лобиста Петер Хохигер и многократно споменава 1.5 милиона евро, платени му през 2008-ма от правителството на Сергей Станишев за реклама на България в ЕС. Има съмнения, че част от тези пари са отишли за подкуп на местни политици, а друга част се е върнала в България, но вече през ПР агенцията на Моника Йосифова – жената, с която българският социалистически лидер Станишев живее от няколко години.

- Пламен, Станишев отрича каквато и да е съпричастност към темата, а Йосифова казва, че всичко е законно. И всъщност, не е ли тази схема твърде елементарна, за да се практикува от един премиер и партиен лидер, каквито са съмненията?

- Да, Фили, елементарна е. Всеки средностатистически българин може да изброи поне три начина, по които, наистина без никой да разбере, да се приберат едни пари, стига да паднат отнякъде. Така че това наистина дава повод за съмнение доколко реалистичен е скандалът, в който се оказа бившият премиер Станишев. От друга страна – в България елементарните схеми често работят най-добре, затова е трудно е да се отсъди в момента еднозначно. Надявам се парламентарната комисия, която инициира ГЕРБ по случая, все пак да стигне до по-категорични заключения. Или поне да направи публични някои факти, за да се разбере истината.

- Какво имаш предвид, кое може да хвърли истинска светлина по въпроса дали това е обикновена далавера или случващото се наистина, както твърди Сергей Станишев, е част от политическа война, която се води срещу него?

- Просто е, Фили. Ако договорът на стойност милион и половина евро между България и австрийският лобист Петер Хохигер стане публично достояние, всеки ПР специалист може да каже дали той е сключен, за да донесе реални ползи на страната или за да се вземат едни пари. Само трябва да се видят заложените в него цели, начините за тяхното реализиране и сумите, предвидени по пера. Честно казано, аз имам големи съмнения в тази посока. Най-малкото, изобщо не съм сигурен, че през 2008-2009-та година, когато е реализиран договорът с австрийския лобист, България е била и на йота по-добре рекламирана в ЕС, отколкото предишни години, когато никой не е наливал стотинка за такава реклама. Друга страна на въпроса е, че дори ако договорът е формален, той пак може да е съвсем законен. Тук опираме до прочутата буква на закона, която мнозина обичат да представят и като граница на общия ни морал, на собствената си кадърност и така нататък. Но поне обществото ще е наясно…..

- Пламен, вътрешният министър Цветан Цветанов пръв изнесе информация за случая, след като беше на посещение в Брюксел. Означава ли това, че скандалът има наистина общоевропейски измерения?

- При всички случаи, Фили. Когато са намесени австрийският парламент, името на австрийски политик, получил 100 000 евро от споменатия лобист Хохигер за неизвестно какви услуги, името на Сергей Станишев, който, освен всичко друго, в момента е и председател на Партията на европейските социалисти, както и името на  жената, с която той живее, като евентуален разпределителен център на едни държавни пари, тогава никой в Европа не може да си затваря очите. От друга страна, съвсем естествено е това да има не просто сериозен обществен отзвук в България, но и да се използва във вътрешно-политическата битка. Този аспект на случая обаче според мен има някои интересни нюанси, които следва добре да се обмислят.

- Кои са те?

- Например съществува въпросът защо ГЕРБ се въвличат в една напълно излишна за тях самите политическа битка. Имам предвид, че за БСП предстои конгрес, лидерската позиция на Сергей Станишев е силно оспорвана от бившия президент Георги Първанов и изглежда твърде разклатена. Излиза, че в момента ГЕРБ не просто играят на страната на Първанов, а воюват вместо него. Това е съвършено странно, защото всички смятат, че Първанов начело на БСП би бил техен по-сериозен противник, отколкото Станишев.

Но въпреки това – очевидно му помагат, това показва нормалният политически анализ. И така възниква въпросът дали ГЕРБ помага на Първанов съзнателно и целенасочено или просто са подведени, та да се ангажират с битка, която не е тяхна. Ако е първото, тогава отново се възраждат периодично появяващите се съмнения, че между Георги Първанов и Бойко Борисов има стратегически договорки за обща политическа игра. Другият вариант е да има общ център, който ръководи и двамата, но тогава съвсем затъваме в тресавището на конспиративните теории. А ако ГЕРБ пък работят за Първанов несъзнателно, подведени по някакъв неясен за публиката начин, то на дневен ред отново изплува въпросът за тяхната политическа компетентност изобщо.

- Пламен, за подобни скандали често се знае от къде започват, но не винаги се знае къде свършват. Може ли в момента да се прогнозира неговото развитие или поне най-болезнените възможни ефекти от него?

- Някои казват, че това е удар върху авторитета на България пред европейските ни партньори, Фили, но аз не съм сред тях. Европейците избягват да идентифицират даден грешник с неговата нация, нещо, което ние правим с охота. Освен това, не съм убеден, че точно Станишев е играл роля за изграждането на българския авторитет пред Европа, та сега да участва и в рушенето му. Вторият възможен ефект е скандалът да се окаже болезнен за ГЕРБ, ако партията излезе изтощена от битка, която, в чисто политически план, не е тяхна. Третата възможност е този скандал категорично да подпомогне претенциите на Георги Първанов за председателското място в БСП. Смята се, че това би било болезнено за българското общество като цяло. Но пък не е съвсем ясно защо да е по-болезнено, отколкото ако Сергей Станишев остане председател на партията. Иначе доколко самият Станишев го боли от този скандал, аз предлагам да не спекулираме, Фили. И не за друго, а защото ми се струва, че българските политици по принцип са имунизирани с някаква чудодейна ваксина, която притъпява болката от силния крясък на съвестта в подобни случаи.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com

 


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване