03/22/12 22:10
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Полска Бабка

Наумила съм си, че за този Великден ще приготвя Бабка и това е. След първия опит, в който тестото се оказа повече за формата, в която го пекох, намалих дозите наполовина и продължих напред. Този път всичко си беше на мястото. За някои следващият метод ще се стори много лесен, защото не се изисква месене на тестото, но за мен по-интерсно беше да проследя резултата от лепкавото тесто след неговото изпичане. И изобщо целият процес на тесто, пълно с жълтъци, не много захар и на пръв поглед не много ядки и сушени плодове, които обаче се оказват в предостатъчно количество.

След опичането имах пухкав сладък хляб, в който много добре се усещаха едро смлените бадеми и сладко-киселите боровинки и стафиди. Хареса ми. И както вече споменах в друг пост – напомня ми на бриош. Но тук тестото е много леко и въздушно след опичането, не натежава от масло, а жълтъците му придават приятно жълтеникав цвят. Тестото не се меси на ръка, но се изисква дълго биене с дървена лъжица или разбиване с миксер с приставките за тесто за да се развият връзките (глутенът) в сместа. Тази Бабка е добре да се яде докато е прясна, няколко часа след приготвянето или на другия ден, като е добре да се съхранява в затворена кутия на стайна температура. Иначе бързо изсъхва.

И понеже засегнах темата Бабка, няма как да не спомена, че съществуват много нейни варианти, но различният от този е еврейската Бабка, която също имам намерение на опитам – сладко тесто, в което са завити аромати на канела и шоколад (познай кой шоколад ще използвам) с хрупкав топинг с масло. Набелязвам си рецептата на Питър Рейнхарт  от книгата Peter Reinhart’s Artisan Breads Fast и съм сигурна, че този път няма да имам проблеми от първия опит. Запази това като „следва“, но може да опиташ и от полската Бабка, като включиш в нея сушени плодове, ядки и аромати по твой избор.

Полска Бабка

Адаптирано от easteuropeanfood.about.com

Посочените количества са за 1 брой

Продукти:

  • 120 мл прясно мляко
  • 250 г брашно
  • 7 г суха мая за хляб
  • 30 мл топла вода
  • 80 г кафява захар
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 8 жълтъка
  • 1 чаена лъжица ванилова есенция
  • 1 чаена лъжица бадемова есенция
  • 50 г разтопено и охладено масло
  • 50 г сушени червени боровинки
  • 50 г стафиди
  • 50 г едро смлени бадеми

Млякото се затопля. Прехвърля се в голяма купа и към него се добавя 50 грама от брашно. Разбърква се докато се образува кашичка.

Маята се разтваря във водата. Добавя се 1 чаена лъжица захар и се оставя на топло място за 5 минути или докато шупне.

Шупналата мая се добавя към млякото с брашното. Разбъркват се добре. Сместа се покрива със стреч фолио или кърпа и се оставя на топло място за 20 минути или докато се надигне двойно.

Жълтъците, солта и захарта се разбиват с миксер докато се сгъстят и изсветлеят. Добавят се ваниловата и бадемовата есенция и сместа се разбърква за кратко.

Жълтъчната смес се добавя към млякото с брашното. Разбърква се внимателно с шпатула или дървена лъжица. Към тази смес се добавя останалото брашно. Разбърква се с дървена лъжица за 7-10 минути или с миксер с приставката за тесто. Към тестото по малко се добавя разтопеното масло. Сместа продължава да се разбива още 7 минути. Накрая се добавят сушените плодове и бадемите. Объркват се хубаво.

Тестото ще бъде лепкаво, но гладко и еластично. Покрива се със стреч фолио (в купата, в която е замесено) и се оставя на топло място за около 40 минути или докато удвои обема си. Тогава тестото се разбърква за кратко с дървена лъжица, колкото да спадне обема му и се оставя да втаса отново за още 40 минути.

Форма за кейк с вместимост 2 литра, с дупка в средата, се намазва обилно с масло. Тестото се прехвърля във формата, разпределя се равномерно и се заглажда на повърхността. Тестото трябва да заеме 1/2 от формата. Формата се покрива със стреч фолио и се оставя на топло място за последно втасване, за около 1 час или докато тестото почти изпълни формата.

Пече се в предварително нагрята фурна на 180°C за 30-35 минути или докато вътрешната температура на тестото достигне 87°C.  При единия от опитите температурата достигна до 100°C (след 40 минути печене) и сладкишът беше изсушен. Затова след 25 минути от печенето сладкишът може да се провери с термометъра или с дървена клечка, която забодена в централна част от него трябва да излезе суха. Ако започне да изгаря бързо на повърхността, покрива се с алуминиево фолио.

След като се изпече се оставя във формата за 10 минути и тогава се освобождава от нея. Оставя се върху решетка докато изстине напълно. Може да се поръси с пудра захар или да се залее с глазура. (Това не било типично за полската Бабка, но защо пък да не си я украсим малко.)

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Полска Бабка е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 03/22/12 22:10 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/Y_qOG1_fGqI/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване