03/24/12 11:03
(http://greentech-bg.net/)

Как енергията от слънце в Германия понижава цената на електричеството

Преди време писахме за това, че цената на електроенергията в Германия се понижава благодарение на инсталираните фотоволтаични мощности. Днес публикуваме още интересна сравнителна информация за промяната, настъпила в периода март 2008 – март 2012 година.

Преди да разгледате двете графики, имайте предвид, че консумацията на електроенергия в Германия достига пикови стойности два пъти в денонощието – на обед между 12,00 и 13,00 часа и вечер, приблизително около 20,00 часа. Въпреки че между тези часове консумацията спада, тя все пак е далеч по-голяма от стойностите през нощта.

На първата графика е отразена цената и консумацията на електроенергия в Германия през март 2008 година. С нарастването на консумацията между 4 и 8 сутрин, нараства и цената, след което остава на едно стабилно ниво.

Сега да видим ситуацията през март 2012 година. Цената отново расте до 8-9 часа сутринта, но вижте какво се случва когато към мрежата потече електричеството от 25 гигавата фотоволтаични инсталации – цената рязко спада и дори достига нива по-ниски от стойностите през нощта.

Фотоволтаичните генериращи мощности се включват точно тогава, когато и търсенето нараства, с което повлиява рязко на цената на електричеството.

Като се има предвид, че човешката дейност стартира с изгрева на слънцето и спада след залеза (въпреки възможностите, които има модерния човек, това все още си остава най-разпространения модел на поведение), е напълно логично режима на генериране на електроенергия да бъде в синхрон с този денонощен ритъм.

По материали от: Clean Technica

Публикувана на 03/24/12 11:03 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/Jsbb10L8TIY/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване