03/25/12 01:49
(http://komitata.blogspot.com)

Кукловодите също плачат

Не съм чел книгата „Игрите на глада“ и не мога да сравнявам с филма.

Сюжетът накратко –

В някакво не много далечно бъдеще, когато ACTA* e победила в една отделно взета страна (САЩ), и въпреки всекидневната грижа за благоденствието на трудещите се, са настъпили известни промени в социалноикономическото положение на населението.

Страната е разделена на 12 области, а населението извън градовете живее в села от дървени бараки и гладува. В градовете се живее супер, но не всеки може да отиде да живее там.

Полицаите се наричат миротворци.

Всяка година правителството не пропуска да припомни на лицата без столично жителство, че протестите срещу ACTA не са били успешни и им организира забавление.

От изкуствата е оцеляло само най-важното – реалити шоуто, което е интегрирало обратно някои от по-важните особености на прадядо си, гладиаторските борби.

А това няма как да не е интересно и се следи от населението на големи монитори и от елита - на малки, в луксозна обстановка...

Всяка година, с непрозрачна процедура две от децата от всяка област получават призовка да участват в гладиаторската спартакиада и няма как да се откажеш, освен ако някой не реши да отиде доброволец вместо тебе.

Може да има само един победител, другите трябва да умрат.

За по-интересно, един от отборите е съставен от комсомолци, получили специално обучение по бойни изкуства.

снимка

Главна героиня е Катнис Евърдийн (играна от Дженифър Лорънс), която се справя някак с живота като си докарва допълнителни приходи и храна от бракониерство и която се налага да се заеме с тежката задача да представя областта на републиканското първенство.

Въпреки че до същинския екшън има едно дългичко въведение, действието не натежава и го гледах с интерес.

Бързата част (екшънът) не е в някакво кой знае какво убийствено темпо, но напълно върши работа.

Въпреки че е поредната приказка за герои, които ще извършат немислимото и ще спечелят срещу цялата система, няма излишен патос и има сериозен акцент върху психологическото състояние на героите.

Краят е отворен.

Христо ми каза, че била филмирана само първата част, тоест чакат ни още два филма.

Освен това, има твърде много симпатични мъже, а само една героиня. Излишните ще трябва или да умрат, или да си намерят гаджета, или да се запилеят някъде.

снимка

Да се гледа ли?

Да. Филмът ми беше интересен и напълно гледаем, както и със сигурност няма да пропусна следващата серия.

Ако помните „Бягащият човек“ с бате Арни, сюжетите определено имат допирни точки, и отново забелязвам тенденцията мъжете да бъдат сменяни от жени. Май натам отиват нещата ;-)

И много яка роля на Уди Харелсън.


The Hunger Games by azmovies

Клипът е от DailyMotion, защото правоносителите са ЗАБРАНИЛИ вграждането на клипа в youtube в чужди сайтове, т.е. забраняват някой друг да им прави безплатно реклама...

–––––––––––––––––
*Аз си доизмислих това за ACTA, с цел постигане на по-ефектен текст. Историята мълчи засега какви точно са били бунтовете.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване