03/30/12 11:14
(http://ivo.bg/)

Трябва ли да благодарим на Борисов, че най-после свърши онова, за което го наехме на работа?

30/03/2012
Кафене.нет

 

Иво Инджев: Защитата на националните интереси е служебно задължение на премииера

Журналистът и блогър Иво Инджев /http://ivo.bg/ беше първият, на когото премиерът Бойко Борисов съобщи новината за отказа на правителството от проекта АЕЦ „Белене“.

Този факт се оказа изненада за близките до премиера медии, които трябваше да цитират журналист, към когото те се отнасят не особено приятелски.

Кафене.нет се свърза с Иво Инджев и го запита, каква е оценката му за факта, че премиерът Борисов се е обадил именно на него?

Иво Инджев: Критична е спрямо целите, които иска да постигне премиерът и е самоиронична, спрямо моята неочаквана роля на „изповедник”, който, признавам, беше заварен неподготвен за тази роля. Не исках да се държа невъзпитано, а в същото време държа да не бъда манипулиран и използван. Така че слушах докато Борисов започна да ми чете дума по дума решението на заседанието на Министерския съвет и след неуспешен опит да записвам го прекъснах все пак, за да стане разговор. Когато се окопитих от обезоръжаващата атака, започнах да задавам въпроси, чиито отговори смятам да поместя като финал на книгата ми „Ядреналин”, написана вече в съавторство с българския ядрен дисидент Георги Котев. Излизането на книгата е предстоящо около Великден.

Въпрос: Чувстваш ли се поласкан от това, че Борисов се обади най-напред на теб?

Иво Инджев: Разни анонимни коментатори побързаха да ми вменят подобно нещо, макара да твърдя, че не съм дал повод за такива подозрения. Поздравих Борисов за взетото решение, но отказах да му благодаря защото смятам, че му е служебно задължение да защитава националните интереси. На теб някой благодари ли ти затова че вършиш работата, за която ти плащат? А какво да кажем ние, пишещите в интернет заради едната „слава”?

Въпрос: Смяташ ли, че политиката на правителството е наистина в интерес на страната или защитава определени „приятели“?

Иво Инджев: В случая е в интерес на страната, но в толерирането на „приятели” (и при това правителство) ни най-малко не се съмнявам.

Въпрос: Трябва ли да загърбим миналото на Борисов и да гледаме само това, което прави в момента?

Иво Инджев: Би било много удобно, но и безпринципно да се откажем да задаваме въпроси. В интерес на истината ми е по-лесно да го правя по отношение на настоящето, което е пред очите ми (с цялата критика, на която съм способен), отколкото да изяснявам миналото му – ако то е такова, каквото твърди американското списание „Интернешънъл куортърли”, това е тема за друг вид разследване, изискващо цялата мощ на съответната държавна машина, задействана от съответната политическа воля. То просто не е по силите на един борещ се по-скоро за житейското си оцеляване блогър, макар и да е толкова „велик”, че да има признанието на остро критикувания от него премиер.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване