04/02/12 10:19
(http://semkiibonbonki.blogspot.com/)

Световен ден за аутизма + 15 книги по темата за свободен даунлоуд

Световен ден ден за информираност за аутизма
Днешният ден - 2 април, е обявен за Световен ден за информираност за аутизма. Инициативата цели да привлече вниманието към превръщането на аутизма в глобална здравна криза, да повиши осведомеността и да насърчи ранното диагностициране и ранната интервенция, които са от основно значение за успешното развитие на децата с аутистично разстройство. Тя е и израз на уважение към уникалните таланти и способности на хората с аутизъм и иска да провокира толерантност и съпричастност и да улесни приобщаването им в училището и обществото.

Тази година България за първи път става част от световната кампания за повишаване информираността за аутизма "Освети в синьо", в рамките на която знакови световни сгради и обекти като Статуята на Христос Спасителя в Бразилия, Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, Операта в Сидни – Австралия, Сградата на Парламента в Будапеща, грейват в синьо, за да привлекат общественото внимание.

В София в 18.30ч. в синьо ще засвети сградата на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", избрана като символ на знанието. Пред библиотеката по същото време ще започне и концерт под мотото "Време е да научим за аутизма", с водещи Ники Кънчев и Део и с участието на  Графа, Орлин, Любо, Тома, Дидо от Д2, Камен Воденичаров, София, Група Ice Cream и Дони и др.

Световен ден ден за аутизма - синя светлинаУ нас децата аутисти и родителите им са оставени съвършено без помощ и грижи от страна на държавата. Съществуващите малко дневни центрове за обучение и адаптация са без изключение платени, НЗОК не плаща никаква клинична пътека за аутизъм и няма обществени центрове за помощ на децата и на родителите. Де не говоря за крайни случаи на професионална и морална тъпота - мои познати имат тийнейджър тежък аутист, което те изгледаха с много мъки и лишения сами, осигурявайки му някаква степен на адаптация, но недостатъчна, за да работи пълноценно. Поискаха да го освидетелстват за инвалидност, тъй че да има поне малка пенсия - и тъпанарите от ТЕЛК решиха, че е здрав.

Както и да е. За родителите и близките, които се грижат за дете-аутист, както и за всеки, който се интересува, качих няколко книги за аутизма за свободно свлаяне. Архивирани са в един zip файл, заглавията са:

Animals in Translation. Using the Mysteries of Autism to Decode Animal Behavior.pdf

Autism, Brain, and Environment.pdf

Autism. A Very Short Introduction. 2008.pdf

Autism. An Evolving Concept.pdf

Autism. Current Theories And Evidence - (Andrew W Zimmerman) Springer Humana Press 2008.pdf

Autism. Current Theories and Evidence (Current Clinical Neurology). 2008.pdf

Autism. Mind and Brain.pdf

Dashas Journal. A Cats Reflection on Life, Catness and Autism.pdf

David.Fulton,.Autistic.Spectrum.Disorders.(2004).YYePG.LotB.pdf

The.Neurobiology.of.Autism.pdf

Understanding Autism. From Basic Neuroscience to Treatment.pdf

Дэн Ольмстед - Эпоха аутизма.pdf

Жаклин Мак-Кендлесс - Дети, у которых голодает мозг.pdf

Франческа Аппе - Введение в психологическую теорию аутизма.pdf

Ширли Коэн - Как жить с аутизмом.pdf

Публикувана на 04/02/12 10:19 http://semkiibonbonki.blogspot.com/2012/04/15.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване