04/02/12 09:19
(http://ivo.bg/)

Култ+ура=култура

Миналата седмица премиерът Борисов прикотка стачкуващите работници в Кърджали като сам се обяви за прост, което го правило близък с тях, защото те също били прости. Този подход на Борисов да принизява себе си според аудиторията вече до такава степен е станал част от публичността, че вече май сме (почти) „обезоръжени”- не можем да ставаме и лягаме с коментари на неговите бисери, които се сипят непрекъснато от устата му.

Културният му министър Вежди Рашидов обаче буквално не ни позволява да си отдъхнем и да махнем с ръка по нашенски „карай да върви”. Реши да даде поредното доказателство за думите на своя началник, който се е определил като прост като съответно побърза да оцвети медийно тази картинка с личен принос. Направи го под формата на симулация на интервю, в която водещият в студиото симулираше неудобни въпроси, а Лашидов имитираше гняв, че му ги задават. Смях!

Понеже не се беше хвалил ( ама никак и не в същата официозна телевизия, в която си прекарва часове във всякакви предавания), Рашидов направо изригна в самосъжаление, че досега си бил мълчал(!), но вече щял да си го казва: направил бил „чудовищни неща” за българската култура ( пък ние, простаците, не пълзим в краката му от благодарност).

Сред „чудовищните неща” той посочи някакви ремонти на цели 6 училищА с „европейски пари”. Този човек, който няма елементарна езикова култура, имаше самочувствието да се скара вкупом и безадресно на младите репортери, че не го разбирали какво говори и му трябвал преводач за целта. Че кой спори- това си е така и Бареков се беше заел с трудната и за него задача да му превежда посланията. А е трудна за него защото самият той не е много по-грамотен от Рашидов. Това се видя от няколкото трагикомични негови опити да публикува без редакторска намеса коментари в блога си в периода след като беше прогонен от Би Ти Ви. С това свое надценяване обаче той само предизвика масови подигравки по повод несвързаните и нискокачествени думи, пуснати безрасъдно от него на вниманието на критичната аудитория в интернет.

Смешното обаче свършва дотук. Защото репликата на министъра към „неразбиращите” млади репортери на практика е подигравка с всички нас, които много добре схванахме гафа му да прати починалата българска оперна Гена Димитрова да пее в Москва, след което той продължава да ни се кара сега, че сме…прости. Не бил казал това, а че тя щяла да „пее” на запис…Иначе казано, едновременно ни залива със самохвалства за собствената си чест, но няма достойнството да си признае една грешка. Лъже!

В Германия току-що свалиха цял президент заради загуба на доверие в обществото. В Унгария тече тежък политически скандал по адрес на действащия президент по сходна причина, свързана конкретно с факта, че е преписал преди 20 години от български специалист в своя научна работа. В България обаче „културният” министър не само лъже, но и обвинява всички, които са свидетели на излагането му, че са простаци, които не го разбират ( точният му израз беше, че сме „примитиви”).

У нас пропагандната машина на властта, която си има и собствена телевизия, купена от подставени лица на захранваната с парите на държавните предприятия Корпоративна търговска банка, най-безцеремонно прави инсценировки за избелване на образа на един недосегаем министър само защото си е приятел с премиера, говорейки за това като за някаква юнашка кръчмарска завера между тях двамата- демек няма какво да им се месим. И е толкова предизвикателен в своята министерска непоклатимост, че се изпъчи, без дори да го питат, колко верен остава на убития бос на корпорацията „Мултигруп” Илия Павлов, възприемана у нас и в чужбина като мафиотска структура, опитала се да погълне държавата ни пред деветдесетте години на миналия век.

Някой ще каже- оставете го Веждито, безобиден е. Но няма да е прав: той е нещо като брошките на Мадлин Олбрайт. Емблематичен е и Борисов си го носи на ревера за посмешище пред гражданите на България, повечето от които разполагат с по-богат речник и могат да се изразят по-ясно от него. Слушах наскоро едни женици от село Мечка да се оплакват от липсата на защита срещу грабежите и си помислих точно това: те до една се изразяваха на правилен литературен език, далеч надхвърлящ конструкциите на „Веждито”, който има самомнението на „чудовищно” културен.

За капак на всичко, тази подигравка със зрителите темата на предаването беше обявена като разговор под наслов: „ще има ли културна революция в България”.Водещият и началникът му (който се обръщаше към него на „Кольо”) се съгласиха, че тя вече била факт. Скромно, но от сърце. Така че, да знаете: живеем в условията на „културна революция”. Очаквайте последиците от нея. Дано да не са като след „културната революция” в Китай. Те предизвикаха катастрофа не само за културата на древната нация, но и за всички останали аспекти на живота в огромната маоистка държава.

Припомням как се казваха участниците в „културната революция” през шейсетте години на 20-ти век в КНР. Тя е термин. На какъвто и език да я преведеш, „културната революция” е определение за онази гигантска катастрофа в Китай, която доведе до неизброими жертви и помете милиони съдби на истински културните китайци, преследвани заради прекалената си културност в пролетарската държава чрез масови конфискации, побоища и екзекуции. Екзекуторите в тази „революция”, надъханите от пропагандната невръстни граждани, се наричаха „хунвейбини”- думичка, превърнала се в неизчерпаем източник на шеги сред зевзеците у нас и в СССР. Да се ругае конкурентната китайски версия на комунизма тогава беше позволено и дори задължително, макар тя да се оказа по-витална от съветската, отърси се от най-пагубната част от идеологическия си баласт си и мутира в днешната форма на комунистически капитализъм.

Този урок от новата история явно са го пропуснали двамата агитатори, които за пореден път ни демонстрираха как се прави бумерангова пропаганда, обявявайки „културна революция” в България. Вероятно „хунвейбин”, щом има нужда от превод, трябва да означава в този смисъл у нас днес нещо като деец на специфичната гербаджийска култура на победилия култ към непрестанното „ура” за големите успехи.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване