04/03/12 21:22
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Шоколадови бонбони с ванилов марципан и малинов ганаш

На шоколадово-марципанова вълна съм след като опитах еврейската Бабка с пълнеж от тази комбинация. И изведнъж се сетих, че имам една малка книжка пълна с рецепти за бонбони с марципан, която си купих от ваканцията в Мюнхен не заради рецептите, а заради сета с инструменти за домашни бонбони, които бяха в комплект с книжката. Помня, че бях много ентусиазирана за домашни бонбони тогава и въпреки, че често разлиствах страниците на книжката, изпълнението на рецепта от нея беше ангажиращо, тъй като ми трябваше преводач от немски. През цялото това време се наслаждавах на бонбоните на картинки и само донякъде гадаех за състава им.

Иронията в случая е, че си имам немско-говорящ вкъщи, но не знам защо все не идваше ред до това. Докато с Вальо се наканим да седнем и да преведем някоя рецепта, сетът с инструментите взе да се позахабява за други цели, не съвсем бонбонени, но на такива пособия може да се намери многофункционално приложение. Най-вече на скарата за отцеждане. Всъщност, тази скара е подходяща за всичко, но не и за отцеждане на шоколадови бонбони. Защото докато бонбонът се отцежда от екстра шоколада по него, шоколадът се втвърдява върху скарата и обикновено при опит да се отлепи половината от бонбона остава върху нея. Затова, най-доброто, което може да се използва вкъщи е хартия за печене. Простичко.

Другите двузъби, тризъби и спираловидни вилици, внушаващи някакъв професионализъм в цялата история, не смятам, че са чак толкова задължителни или че без тях не може. Обикновена вилица върши чудесна работа в случая.

Дотук се оказва, че подценената в началото книжка е по-ценна от комплекта към нея. И наистина така се оказа. Един хубав ден най-накрая седнахме и започнахме да превеждаме. Първата и една от най-лесните и с неангажиращи съставки рецепта, която си избрах е именно за тези бонбони – с ванилови семенца в марципана, малинов ликьор в шоколадовия ганаш и хрупкава шоколадова обвивка. Малиновият ликьор всъщност не е точно ликьор, а шнапс от малини. Придава много хубав аромат и вкус на шоколада и остава усещане за нещо леко алкохолно, но не натрапчиво. Шнапсът Himbeergeist купих от Нюрнберг и чак сега намирам точното място за оползотворяването му.

Малко хора имаха удоволствието да опитат тези бонбони, но всички бяха с очевидно възхитени, дори бих казала приятно изненадани лица. И аз бях приятно изненадана от реакцията им. Та затова тези бонбони минаха една фотосесия и се озоваха тук, при другите хубави неща. По принцип избягвам да публикувам рецепти, чиито съставки не могат да се намерят в България, но тази ще направи изключение, заради приятните емоции, които предизвикаха у дегустаторите. Освен това въпросният малинов шнапс може да се замени с нещо, което обичаш и/или имаш под ръка.

Шоколадови бонбони с ванилов марципан и малинов ганаш

Адаптирано от книгата Feinste Pralinen selbst gemacht

Посочените количества са за 30-35 броя

Продукти:

  • 70 г млечен шоколад
  • 120 г натурален шоколад
  • 40 г масло
  • 80 мл сметана
  • 15 мл малинов ликьор (1 супена лъжица)
  • 1 ванилова шушулка
  • 250 г марципан
  • 300 г натурален шоколад за покриване

Двата вида шоколад се настъргват на дребно, маслото се нарязва на кубчета.

Сметана се слага на умерен огън да заври. Когато заври в нея се добавят шоколадите и маслото. Разбъркват се леко докато сместа стане еднородна. Отстранява се от огъня и се добавя малиновия ликьор. Разбърква се хубаво. Ганашът се прехвърля в купа и се оставя на стайна температура докато се охлади като се разбърква периодично. След това купата се покрива със стреч фолио и се оставя в хладилник докато ганашът стегне – около 1 час.

Ваниловата шушулка се разрязва по дължина с остър нож. Семенцата се остъргват. Добавят се към марципана и се омесва добре.

Марципанът се разточва върху хартия за печене във форма на квадрат. Дебелината на марципана трябва да бъде около 1 см.

Охладения ганаш се разпределя равномерно върху марципана и се заглажда на повърхността. Прибира се в хладилник докато всичко стегне добре, така че да може да се реже – около 3-4 часа.

Охладеният блок се нарязва на кубчета или правоъгълници.

Потапят се в разтопен шоколад, най-добре темпериран. Овалват се от всички страни, изтръскват се добре и се оставят върху хартия за печене докато шоколадът стегне.

Когато шоколадът върху бонбоните стегне, излишният по краищата се изрязва с нож. (Тук Вальо ми помогна.)

Декорирах с цветя от айсинг и златна перлена боя.

Идеални домашно приготвени бонбони за подарък! Не мислиш ли?

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Шоколадови бонбони с ванилов марципан и малинов ганаш е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 04/03/12 21:22 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/F7r79o1kklo/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване