04/11/12 20:37
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Пъстри великденски сладки с бял шоколад и рози

Миналата седмица бях на кулинарно училище „Меню“, където се занимавахме с актуалната тема за сезона – козунаци. Най-после научавам как се получават конците и то не само практически, но и теоретично. За пореден път се убеждавам, че за да може да направиш нещо добре, трябва да разбереш първо как действа. И разбира се никой няма да изненадам като спомена, че месенето е една от основните задачки тук. Няма значение дали ще е на ръка или с техника, важно е брашното да съдържа много белтъчини и месенето с мазнина да бъде дълго. Няма да преразказвам урока с подробности, за най-важните неща, за един хубав козунак може да прочетеш препоръките на списание „Меню“.

Освен с правене на козунаци се занимавахме и с печене и декориране на сладки, също на великденска тема. Ивелина Иванова и Петя Шмарова ми дадоха много идеи, които още на следващия ден реших да приложа вкъщи.

Сигурно ще се запиташ защо великденските сладки са с рози. И да не се запиташ сега ще ти разкажа. Наскоро, докато пак правих някакви експерименти, се случи така, че изведнъж (ама наистина без да искам) се озовах с купичка, в която са смесени разтопен бял шоколад и масло. Това никак не изглеждаше добре, повярвай ми, но с неприсъщо за мен спокойствие приех, че все пак имам грешка, която трябва някак да поправя. Заета с други задачки, оставих купичката да отлежи два дни, докато реша какво да правя със съдържанието в нея.

Тогава ми хрумна да изпека маслени сладки, в които да сложа и от розовите листенца, щастливо набрани на фестивала на розата миналата година и с вълнение изсушени в стаята ми. Да, беше много хубав и ароматен период, дори имаше остатъчна розова миризма, след като грижливо събрах изсушените листа в два буркана.

Единият буркан бързо свърши и сякаш не ми се искаше да се разделям с другия, затова си го закътах в долапа.

От време на време го отварях само за да усетя приятния аромат, който остана така силен до последно. С идеята, че тазгодишният фестивал наближава, сметнах за добре да оползотворя и последните запаси.

Та, сложих от розовите листенца в сладките, но забелязах, че малко трудно се режат с формички с целите листенца в тях. Споделих това на курса на „Меню“ и тогава Ивелина ми даде идеята да ги смеля. „Супер идея“ – казах си и повторих опита, този път без да си пресичам шоколада. За основа използвах рецептата за медени сладки от списание „Меню“.

Декорирах сладките с фондан и айсинг. И така се получиха чудните великденски сладки с бял шоколад и рози.

Пъстри великденски сладки с бял шоколад и рози

При тази рецепта си позволих да използвам захар от кокосов цвят, защото исках да я опитам във вече готов продукт. Самата захар не ми се стори много сладка, но е много ароматна. Помислих си, че това идеално ще се съчетае с белия шоколад, който и без това ще даде допълнителна сладост.

Захарта от кокосов цвят може да се замени с бяла или кафява пудра захар или по-фина кристална захар като виенската кафява захар, например.

Посочените дози са за 30-40 броя сладки в зависимост от размера им.

Продукти:

  • 125 г меко масло
  • 60 г захар от кокосов цвят
  • 100 г бял шоколад, разтопен на водна баня
  • 1 яйце, със стайна температура
  • 1 чаена лъжица ванилова есенция
  • 5 г (3-4 супени лъжици) изсушени розови листенца, смлени в блендер или кафемелачка
  • щипка сол
  • 1/2 чаена лъжица бакпулвер
  • 300 г брашно + допълнително за омесване и разточване

Маслото и захарта се разбиват с миксер. Към тях се добавя разтопеният шоколад и се разбиват отново. Следват яйцето, ванилията и смлените розови листенца. Сместа се разбива докато стане еднородна.

Брашното се пресява със солта и бакпулвера. По малко се добавят към маслената смес и се замесва меко тесто, което да не лепне. Ако е необходимо се добавя още малко брашно. Тестото се увива в стреч фолио и се оставя в хладилник за 30 минути до 1 час.

Охладеното тесто се разточва върху леко набрашнена повърхност на дебелина 4 мм. С формички за сладки се изрязват великденски мотиви. Сладките се подреждат в тава върху хартия за печене на разстояние една от друга. Пекат се в предварително нагрята на 180°C фурна за 8-10 минути. След като се извадят от фурната се оставят да се поохладят в тавата и тогава се изваждат. Оставят се да се охладят напълно преди декорацията.

За декорацията използвах рецептата за айсинг от същите медени сладки, от които взех основата за рецептата. Хареса ми, защото всички продукти за айсинга се смесват наведнъж и се разбиват с миксер за 3-4 минути.

За декорацията с фондан изполвах холандски фондан на Fun Cakes, с който се работи прекрасно, както за покритие, така и за моделиране. Част от декорацията направих с patchwork cutters с пролетни флорални мотиви.

Опа, едното пате се гмурна. Ако и ти искаш да се гмурнеш във великденските приготовления, разгледай селекцията от блога за още идеи.

А за всички, които обичат да плетат, скоро ще покажа какви нови плетки за козунак научих. Ей, сега, само да сглобим видеото.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Пъстри великденски сладки с бял шоколад и рози е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 04/11/12 20:37 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/gvnLhYRkb3o/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване