04/17/12 14:15
(http://ivo.bg/)

Инцидент в атомна централа в Украйна опреснява спомена ни за Чернобил

За да не се забрави с лекотата, с която у нас се забравят и най-тежките престъпления, държа да припомня какво намери за необходимо да каже от парламентарната трибуна в София Сергей Станишев само седмица след ужасяващата катастрофа във Фукушима. „Мистър чист”, както го нарече президентът на САЩ Джордж Буш, заяви на 19 март 2011 година:
„…петролните запаси в света ще се изчерпят в един момент, а атомната енергия е най-евтина и екологично най-чиста, защото не изхвърля толкова вредни емисии”.
Този рефрен за здравословния мирен атом се повтаря у нас от ядреното лоби непрекъснато. Станишев е само един от неговите именити и гласовити глашатаи, които обаче спестяват едно смъртоносно вонящо „ако”, свързано с несъществуващите гаранции, че катастрофите от Чернобил и Фукушима няма да се повторят.

Предлагам за по темата част от днешната статия във в. „ 24 часа”:

„Има значително повишаване на случаите на левкемия в Германия, Гърция, Шотландия и Румъния, обяви Международната организация на лекарите срещу атомна война с данни от ново проучване в цяла Европа.
Опасенията на експертите са, че с годините заболяванията от левкемия заради взрива в АЕЦ “Чернобил” на 26 април 1986 г. и радиоактивния облак след него ще достигнат няколко десетки хиляди.
България обаче не е предоставила данни за това изследване. Според лекарите има огромно нарастване и на други болести, на които не се обръща внимание от официалните власти на Запад.
Болният от рак Стилиян Петров е жертва на радиацията от ядрената катастрофата в Чернобил през 1986 г. Това заяви пред британския в. “Сън” лекарят на националния отбор по футбол Михаил Илиев.
В семейството на капитана на „Астън Вила“ нямало други болни от рак и затова причината за болестта може да се търси във външни влияния, смята докторът. Петров е бил на 6 г. по времето на взрива в реактора. Облакът от радиоактивни отпадъци премина над части от СССР и Източна Европа, включително България. Радиацията в Монтана, където халфът е израснал, е била 1000 до 1300 пъти над нормата.
Според лекаря на националите много хора, които бяха деца тогава, сега са болни от рак по тази причина. Медиците ги наричат децата на Чернобил. “Стилиян е жертва на липсата на информация за аварията в Чернобил”, убеден е Михаил Илиев.
Мнението му не е екзотика, а се споделя от повечето му колеги в цяла Европа.
26 години след ядрената катастрофа в “Чернобил” последствията за здравето на хората в околните държави продължава да е фатално. Раковите заболявания в Украйна, Беларус и Русия са високи, като най-често срещани са левкемията, туморите на щитовидната жлеза и малформациите при новородени.
Това обяви германската фондация „Децата на Чернобил“ на пресконференция в Хановер, на която представи резултатите от работата и проучванията си по темата. Фондацията е пратила около 2300 лекари в замърсените области от 1992 г. насам, които лекуват и преглеждат безплатно пострадалите Данните са от тяхната работа. Не само жителите на трите бивши съветски републики страдат от атомното замърсяване след взрива в АЕЦ „Чернобил“ на 26 април 1986 г.
Повишена е заболеваемостта от рак в много европейски държави, до които достигат трите радиоактивни облака след аварията. Единият минава над Балканите, като обхваща Румъния, България, Гърция и части от бивша Югославия. Вторият се разпростира над скандинавските страни, а третият достига до Бавария.
Повечето от видовете рак, причинени от катастрофата, се развиват у пострадалите около 20 г. по-късно. Това съвпада с бума на рак и малформации в много от засегнатите региони, смятат експертите. Така например малформациите при новородени са се повишили значително в цяла Европа след 1986 г. Само в Бавария има между 1000 и 3000 бебета повече, родени с генетични дефекти, причинени от радиация. За цяла Европа числото е около 10 000. Това са данните на Международната агенция по атомна енергия.
Според лекари обаче истинските числа са многократно по-високи. Твърдо доказано е, че в Западна Европа се е стигнало до между 100 и 200 хиляди спонтанни аборта веднага след катастрофата – което надминава и най-черните лекарски статистики. ООН е преброила досега между 12 000 и 83 000 деца, родени с генетични дефекти в Чернобил и околността. В цял свят те са между 30 000 и 207 500 – зависи дали се вземат само твърдо доказаните случаи, или се изчислява вероятността всички те да са плод на аварията в Украйна.
От години атомни противници и ядрени лобисти спорят дали „Чернобил“ взема все още жертви сред населението в Европа. Проблемът е в това, че пряката връзка е трудно доказуема, освен ако не става дума за някого от ликвидаторите, борили се с голи ръце срещу пожара в горящия атомен реактор.
Световната здравна организация смята, че само в Украйна има 10 000 деца, заболели от рак на щитовидната жлеза, а според прогнозите им още 50 000 ще развият болестта в някой етап от живота си. Във всички възрастови групи общо заболяването от рак на щитовидната жлеза поради чернобилската катастрофа ще достигне 100 000, смята организацията.
Изследване в Чехия показва, че там жертвите на взрива са около 400. Те са развили рак на щитовидната жлеза. В страните извън СССР и пряко засегнатите региони броят на разболелите се от този вид рак ще е около 10 000 и 20 000.
Левкемията засяга най-вече ликвидаторите и хората от силно облъчените райони. В Беларус жените се разболяват все още твърде често от рак на гърдата в много ранна възраст, в която това страдание е по-скоро нетипично.
В Украйна непрекъснато се покачва броят на туморите при малки деца. Повишава се заболеваемостта и от левкемия сред млади хора в засегнатите региони.
Данните на Международната организация на лекарите срещу атомна война показват, че в Южна Германия от 1986 г. се раждат деца с иначе много рядко срещания тумор невробластом.
Значително повишаване на случаите на левкемия има в Германия, Гърция, Шотландия и Румъния. България не е предоставила данни за това изследване. До 1996 г. в тези страни има 849 случая на рак повече от това, което е било нормално по статистика. Опасенията са, че с годините заболяванията от левкемия заради “Чернобил” ще достигнат няколко десетки хиляди, сочи изследването.
Според лекарите има огромно нарастване на редица други болести, на което не се обръща такова внимание от страна на официалните власти на Запад. В проучване на украински лекари са публикувани следните данни: заболяванията на ендокринната система са се увеличили 25 пъти между 1987 и 1992 г., на нервната система – 6 пъти, на коронарната – 44 пъти, на храносмилателната – 60 пъти, на кожата, костите и психиката – 53 пъти.
Броят на здравите хора намалява драстично от 1986 г. Сред евакуираните от засегнатия регион между 1987 и 1996 г. броят на здравите хора е намалял от 59 на 18%. Сред жителите на засегнатите области – от 52 на 21%. При децата на засегнати от радиацията родители – от 81 на 30%.
От години се наблюдава и покачване на заболеваемостта сред децата и младежите от диабет тип 1.
Лекари срещу атомната война заявяват още, че точна статистика кое заболяване на какво се дължи е трудно да се направи, но е важно да се види за какви цифри става дума. „Те дават опорни точки в прогнозите и очакванията ни за това какви болести и с какво разпространение ще се появят“, смята председателката на организацията Ангелика Клаусен.
Много страни пазят в тайна данните
Проучването на последствията от катастрофата в “Чернобил” е трудно, защото не всяка държава дава коректни данни. И на Запад, и на Изток те се пазят все още в тайна, сякаш не става дума за здравето на хората.
Много често и набирането на данните е задача, непосилна за местните власти. В Украйна например лекуването и наблюдението на всички ликвидатори, участвали в спасяването на населението и гасенето на пожара, са невъзможни поради липса на финанси и персонал.
Трудно е днес да се провери и къде е отишла заразената храна от региона, колко време и къде ще никнат още радиоактивни гъби. Всичко това е скъпо за изследване, а и държавните власти нямат интерес да го правят, убедени са лекарите.”

Украйна може да не е предоставила данни, но днес предоставя нов повод за самозащита на човечеството от неговите лакоми ядрени мафии. Защото, както съобщава ИТАР-ТАСС, в Украйна има нов инцидент с атомна централа. Публикувам го на руски като за родения в Украйна Сергей Станишев:

КИЕВ, 17 апреля. /ИТАР-ТАСС/. Второй энергоблок Южно-Украинской АЭС отключен от единой энергосистемы страны. Это произошло поздно вечером в понедельник „в результате разрушения основного трансформатора 2-го энергоблока и последующего обрыва высоковольтной линии, что привело к срабатыванию аварийной защиты блока“, – сообщила сегодня пресс-служба МЧС Украины.
„Энергоблок выведен на минимально контролируемый уровень и отключен от единой энергосистемы Украины. Работники станции принимают меры по устранению неисправностей“,- отмечается в сообщении. В нем подчеркивается, что „радиационное и противопожарное состояние АЭС находится в пределах нормы“.
Южно-Украинская АЭС расположена на берегах реки Южный Буг в городе Южноукраинск Николаевской области. Строительство атомной станции, состоящей из трех энергоблоков с реакторами ВВЭР-1000 мощностью 1000 МВт каждый, и города-спутника АЭС Южноукраинск началось весной 1975 года. В декабре 1982 года первый энергоблок был включён в энергетическую систему. В 1985 и 1989 годах были пущены в строй второй и третий энергоблоки станции.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване