04/21/12 19:19
(http://www.bivol.bg)

Де е Кирчо? На кирия!


Кирчо Киров (в средата) снимка Булфото

Следват подпис и печат под секретен доклад за НРС, който е изпратен от президента Плевнелиев на прокуратурата. В него бившият шеф на НРС и бивш премиерски съветник Кирчо Киров е уличен във финансови злоупотреби с бюджета на разузнавателната служба, евфемистично наречени "финансови несъответствия".

В коментарите към това събитие почти всички български медии цитират американски дипломатически доклад разгласен от Биволъ. Грамата датирана от края на януари 2007 г. [07SOFIA115] е с най-висок гриф на секретност от наличните в Wikileaks и е изпратена от посланик Байърли. В нея директорът на Националната разузнавателна служба (НРС) е определен като "подлизурко", а управлението му като "отчайващо".

Този доклад се цитира днес като достоверна информация дори от издание, което атакува Биволъ с необичайни дори за българската жълта преса клевети и обиди.  Редакторът Атанас Чобанов беше обвинен в публикация от 12 април, че съчинява грамите, за да шантажира "родния елит".

Преизпълнение на плана

Няколко дни преди първия тур на изборите Биволъ изпрати до пресслужбите на кандидатите Плевнелиев, Кунева и Калфин грамата на Байърли с един и същ въпрос: "Ако станете президент, ще уволните ли "подлизуркото" Кирчо Киров?"

Росен Плевнелиев изпрати следния отговор: "Това безспорно e въпрос, който може изкуши към бърз и категоричен отговор. Задачата пред президента е да развива институцията, да я направи адекватна на времето. Затова поех ангажимент, да направим най-после закон за НРС, да определим ясни и точни правила, както за работата й, така и за хората, които работят там. На тази база да я реформираме, с ясната идея как искаме да изглежда, но и базирано на оценката как е работила досега."

На дело Плевнелиев избра бързия и категоричен подход и уволни Киров почти веднага след встъпването си в длъжност. Бившият шеф на НРС обаче беше назначен от премиера Борисов за съветник с мотива, че е "правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано - да ги забравят".

Тази седмица Борисов уволни Киров, само два месеца след като го назначи. "Лично му връчих заповедта за уволнение след като се запознах с доклад за нарушения в работата на НРС. Докладът за работата на ген. Киров съдържаше такива факти, че моят единствен ход бе да го адресирам веднага до прокуратурата." - коментира Борисов пред в. Преса в четвъртък.

Скандалът с "финансовите несъответствия" около Кирчо Киров вероятно тепърва ще се размирише. Достатъчно е да се припомни, че през 2010 г. правителството на Борисов отпусна 2 млн. лева на НРС заради "едни безобразия във Франция", наследени от управлението на Станишев. Борисов тогава побърза да оневини Кирчо Киров със следните енигматични думи:

"Ако кажа за какво е, след това главният прокурор ще дойде да ме пита за разкриване на класифицирана информация. Казвам, че е безобразие. Ако иска той да си каже за какво е, за да го пипнат за още един документ. Това ни струва много пари. Не е виновен шефът на разузнаването".

Де е чичовото на Кирчо? На служба при Президента!

Наталия Киселова, назначена за юридически съветник на президента Плевнелиев, е племенница на бившия шеф на НРС Кирчо Киров, установи проверка на Биволъ от февруари 2012 г.

Киселова, която е от Казанлък, е била активист на БСП и представител на столетницата в ОИК в подбалканския град. Публикува дръзновени дописки в партийния вестник Дума.

Докато следва право в София, Киселова живее в апартамента на чичо си Киров. Преди да стане президентски съветник тя беше главен асистент в Софийския университет, специалист по конституционно право.

Публикувана на 04/21/12 19:19 http://www.bivol.bg/kircho-na-kiria.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване