04/23/12 08:10
(http://vasvalch.com/)

Капанът на мултитаскинга

multitasking

Повечето ми познати постоянно извеждат като основен плюс на своите смартфони възможността за мултитаскинг. Да, супер е, когато машинката ти си върши самостоятелно хиляди неща, докато не я гледаш, но пък батерията пада бързо, а процесорът се задръства. До голяма степен хората са като смартфоните – мултитаскингът не им понася добре, но пък е едно от основните изисквания в съвременния свят. Затова съм решила да му обърна малко повече внимание.

Прочетох материал в Harvard Business Review и се замислих колко прав е авторът му. Възможността да правим по няколко неща накуп вече не е изключително свойство, а изискване към всички работещи. Вместо да ни помогне, то намалява производителността и кара много хора да се чувстват изтощени и претоварени. Тогава защо продължаваме да държим на това? Истината е, че свикваме да получаваме отговор на всичко моментално и това вече важи не само в диалога с лентата за търсене на Google, но и в разговорите със съвсем истински хора. Технологията може и да се развива бързо, но хората не са толкова приспособими. И докато се опитваме да жонглираме с поне 3 задачи по едно и също време, жертваме концентрацията си и увеличаваме средното време за приключване на всяка задача с поне 25%. Намаляващия прозорец на концентрирано внимание също не е новина – замислете се само колко време успявате да задържите поглед върху една задача, преди да се замислите за нещо друго, което също трябва да свършите.

Какво е решението? Ами просто да зарежем опитите да се превърнем в машини и да действаме така, както би трябвало, а не така, както изискват от нас. Някои от съветите ще ви костват сериозна тренировка, но си струват.

  • Бъдете точни и изисквайте точност: българите нямат навика да спазват точност и това е въпрос на национален темперамент. Тук не искам да засягам ничия национална гордост – ако си мислите, че у нас е зле, пробвайте да си уредите среща с италиианец или испанец. Затова започнете дисциплинарно да въвеждате точни часове, да ги спазвате и да изисквате всички останали да ги спазват. Случвало ми се е дисциплинарно да си тръгвам от среща, след като другата страна закъснява с повече от 15 минути. Да, първоначално със сигурност си резервирате репутация на страшен темерут, но друг начин рядко има. Това е бил и пътят на всички онези шефове, за които чуваме истории от типа “Закъсняхме с 10 минути и не успяхме да довършим всичко, защото той прекрати срещата точно в 12, както беше по график.” Принципът е прост – ако вас ви забавят, вие бавите този, с когото е следващата ви среща… и вече имаме лавина от пропиляно време. Така уважавате не само своето време, но и времето на всички, с които сте си уредили срещи в рамките на деня.
  • Правете си дневен списък със задачи: с първото кафе разпишете списък с нещата, които трябва да свършите през деня и остойностете колко време ще ви отнеме всяко от тях. С практиката времевото остойностяване става все по-точно. Оставяйте си по малко свободно време между задачите, за да може да вмъкнете отговора на допълнителни мейли и непредвидени задачи (няма да се разминете без такива дори при идеално планиране). Подредете задачите по приоритети и поставете най-важните в най-продуктивния ви часови диапазон – за мен това е рано сутрин, но ако мислите по-добре на пълен стомах, оставете най-важното за следобеда. Описвайте задачите подробно, но без да издребнявате – обикновено си оставям от половин до един час за отговор на мейли, без да разбивам времето за всеки отделен мейл.
  • Отделяйте спешното от важното: това е може би най-трудният за създаване навик. Подтиснете желанието да спрете работа при всеки нов мейл – погледнете по диагонал за какво иде реч и си го оставете за мейл-времето. Не се притеснявайте да кажете на колега, че в момента вършите нещо по-важно – предложете му час, в който да обсъдите нещата според свободните часове в дневния ви график. Често всеки идва с презумцията, че неговата молба е най-важна и спешна – вие знаете по-добре какво ви остава за вършене и имате право да прецените сами.
  • Научете колегите да ви информират писмено: тук, естествено, нямам предвид да си подготвите образец за молба като в държавната администрация. Един-два реда в Skype ще стигнат. Твърде често някой минава през стаята ми, застава до бюрото ми и изстрелва нещо, което трябва да се свърши или обмисли. Естествено, необходимо е време да превключа на нова тема и половината висящи в стаята думи вече са се изпарили от мозъка ми. Когато въведете правилото за писмени запитвания, намалявате опасността да пропуснете или забравите нещо, а и ограничавате прекъсването на работата си, което обикновено увеличава времето за изпълнението й.
  • Организирайте си регулярни почивки: постарайте се да имате поне 4 почивки по 15 минути “застопорени” в редовния график. Разходете се на слънце, направете си чай, сипете си вода, раздвижете всички схванати мускули. Така ще прочистите ума си и ще можете по-лесно да започнете следващата задача на пълна скорост.
  • Разпускайте след работа: не си носете задачите вкъщи, освен в наложителни случаи. Изкушението да разпишете някой нов проект след вечеря е голямо, но така мозъкът ви не може да почине достатъчно, за да се подготви за следващия ден. Дори и да работите от вкъщи, заделете си поне 1-2 часа, в които да разпуснете след излизане от офиса, преди да се захванете отново с някоя задача. Така освен по време на сън, ще имате и допълнителен период за зареждане на батериите.
Със сигурност изпускам някой важен съвет – допълнете ме!

___
снимка:  Danijel ?ivinjski



Няма подобни постове.

Публикувана на 04/23/12 08:10 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/AWyKt9O5wB0/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване