04/23/12 06:00
(http://patepis.com/)

Фолклендски острови

Да сте чували израза „Г@за на географията“ в училище? Днес сме тръгнали натам :) Мария ще ни покаже Фолклендските острови, които аха-аха да заприказват испански преди години, но Маргарет Тачър нещо не се оказа привърженик на чуждоезиковото обучение тогава ;)   Приятно четене:

Фолклендски острови

Магданоз и ядрени подводници

Административен център - Порт Стенли (1 600 жители). 1520 г. - открити от Ф. Магелан; 1764 г. - започва френска колонизация; 1766 г. - Франция предава правата си на Испания; 1816 г. - след обявяване независимостта на Аржентина отстровите минават под неин контрол; 1833 г. - завладени от Великобритания Държавно устройство - управлява се от губернатор, назначаван от Кралицата на Великобритания. Към него има Законодателен съвет и Изпълнителен съвет.

Фолклендски острови

Фолклендски острови

Порт Стенли, Фолклендски островиПорт Стенли, Фолклендски островиПорт Стенли, Фолклендски острови

Тази справка открих в интернет след завръщането си от Фолкленд. Дотогава единственото, което знаех е, че там се отглежда предимно магданоз и че войната от 1982 г. между Великобритания и Аржентина е заради плановете на Короната да разработи нефтени находища в шелфа. На място открих, че освен магданоз, може да се отглеждат зеле, картофи и ряпа.

В Порт Стенли

има 3 пъба, 2 супермаркета, в единия се продава бяла и черна техника, а в другия- храни и дрехи. Има 1 катедрала и една по-малка църква, има поща, три магазина за сувенири с различни цени и редакция на местната печатна медия, два мемориала в чест на падналите за свободата на Фолкленд британски войници и два полупотънали кораба до брега, останали от миналия век и неизвадени за назидание /?/ [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info] Бях изненадана да науча, че на датата, на която крачето ми стъпи на пристанището във Форт Стенли, външният министър на Аржентина Ектор Тимерман заявил, че правителството е получило информация за изпратена

британска подводница клас Vanguard

Тези подводници обикновено са въоръжени с ракети с подводно базиране „Трайдънт”, които са в състояние да носят ядрена бойна глава. Това обаче не беше обезпокоило идилията на местните жители, които се разхождаха по тениски в неописуемата жега от близо 11 градуса над нулата.

Порт Стенли, Фолклендски островиПорт Стенли, Фолклендски острови

Порт Стенли, Фолклендски острови

Порт Стенли, Фолклендски острови

Порт Стенли, Фолклендски острови

Атмосферата в градчето е идилична и типична за дълбока английска провинция

Малки спретнати къщички, огромни лехи с цветя и зеленчук, 3-4 къщи със стаи под наем, очакващи някой заблуден турист да преспи. Не срещнах такива, нямам представа и как "заблудено" можеш да попаднеш на Малвините /тук използвам аржентинското наименование на островите/ Единствените начини да стигнеш до Порт Стенли са два:
  • да кацнеш със самолет от Лондон или от тамошните околности или
  • да пристигнеш с круизен кораб без гаранция, че последното винаги е възможно заради неблагоприятните климатични условия.
Общо островите са 202 - два големи и около 200 малки, равнинни, пусти, с тревиста растителност. Основният поминък е риболов и овцевъдство.

Местоположението обаче наистина е стратегическо

Всеки , който иска да премине през Магелановия проток, трябва да премине пред "очите ти". Населението по последни данни е близо 3600 човека, от които работоспособносто е само 1702. Няма данни за безработица, а за недостиг на работна ръка. В мисли съм... Споменах ли, че болницата е многопрофилна, не работи с Касата и има напълно оборудвани пет линейки-джипове? :)   Автор: Мария Найденова Снимки: авторът Други разкази свързани с Атлантическия океан – на картата: КЛИКАЙТЕ НА РАЗКАЗА!  

Още снимки от Фолклендските острови:

Още една причина на кликнете на разказа: през четци се виждат само част от тях!
Публикувана на 04/23/12 06:00 http://patepis.com/?p=31369
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване