05/01/12 07:29
(http://vasvalch.com/)

По-добра класна стая

science

Какви искахте да станете като малки? Биолози, астронавти, химици, работещи в адски интересни лаборатории? А кога се отказахте от тези мечти? Дали е било в 4-ти, 6-ти или 9-ти клас? Честно да си призная, винаги съм искала да стана ветеринар – и то не просто на домашни животни, а на екзотични индивиди от разни тропически гори. Но ето, че ме споходи гимназиален учител по биология, който за добро или за лошо ме отказа от тази идея.

Надали обществото на биолозите е загубило много от моята липса. Но пък аз се чувствам леко ощетена, че ми отнеха интереса към науката. Затова съм много доволна от факта, че наскоро по разни пътеки започвам да си връщам научното любопитство, за което вече съм убедена, че има доста дълъг период на латентност. А ето, че има и интересно българско събитие за наука, което ще се хареса както на все още необлъчените деца, така и на техните завинаги отказани от науката братя, братовчеди, чичовци и родители. Става дума за Софийския фестивал на науката, който ще се проведе между 9 и 13 май в парка Заимов.

Тук нямам желание да конфронтирам учителите. Просто цялата образователна система е насочена основно към запаметяването на факти, а не към мисленето и любопитството. Ако накараште запленен от буболечки четвъртокласник да запамети всички семейства пеперуди, със сигурност губите вниманието му – а именно това се случва в училище.

Не говоря за български проблем – с дипломната ми ръководителка от Лийдс един ден се жалвахме една на друга колко ни е яд, че не сме имали по-интересни учители по физика. Но ако във Великобритания правят нещо правилно, то е научната комуникация – изкуството да обясниш достъпно и най-сложните нови открития. И затова по държавната BBC физикът рок-звезда Браян Кокс представя чудесата на Вселената в продукция, чийто бюджет сигурно се равнява на всички научно-популярни предавания правени у нас от 89-та насам. И не само – просто научната комуникация е бранш с ясна цел и полза, в който се инвестира – така се създават лектори, събития, книги и телевизионни шоута.

British Council се опитват да пренесат този опит у нас със своето събитие. Фестивалът има няколко паралелни сцени, на всяка от които можете да видите нещо интересно. Ако сте кулинарни маниаци – научете какво е молкулярна гастрономия. За традиционната публика на този блог, маркетолозите – лекция за невромаркетинг. За мистиците – лекция относно научната страна на извънземните. Всеки може да намери нещо полезно, а и по-важното – да се убеди, че независимо от злия професор по химия в гимназията науката пак може да му стане интересна. Още по-интересно е да видим, че и в България има хора, които могат да говорят много увлекателно за наука и иновации – все си мисля, че можем да си имаме наш Браян Кокс.



Още по темата:

  1. Една добра година

Публикувана на 05/01/12 07:29 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/0muieWscoyk/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване