05/06/12 08:40
(http://www.bivol.bg/)

Предварителните резултати - начин на употреба

Не е необходимо да сте магьосник, за да узнаете резултата от президентските избори преди затварянето на всички изборни секции. Институтите за проучвания могат да ги определят доста преди официалното обявяване в 20 ч. Но как правят те, за да узнаят резултатите преди всички бюлетини да са преброени? И най-вече надеждни ли са техните цифри? Отговор ще намерите в този блог.

За да обявят името на бъдещия президент на Френската Република, на 6 май точно в 20 ч., медиите се обръщат към предварителните резултати на институтите за проучвания. Те са единствените, които могат да дадат реда на класиране на кандидатите с цифри, които са много близки до крайните резултати.

Разбирането за тази процедура налага да се разграничат "сондажи" и "предварителни резултати". Предварителният резултат позволява на институтите да получат точни данни на базата на преброяването на бюлетините. Сондажите дават намеренията за гласуване, което ще рече, че хората, отговорили преди да сложат бюлетина в урната, биха могли да сменят мнението си до последния момент. Така че когато става дума за предварителни данни, всичко се разиграва в деня с главно "Д" на вота, между 18 и 20 ч.

Надбягване с часовника

В неделята на гласуването, в 18ч, още със затварянето на първите секции, кореспондентите от четирите краища на Франция събират и предават в централния офис броя на гласувалите и резултатите от частичните преброявания, които съответстват на първите 200 бюлетини преброени в секцията. В централата специалистите по сондажи въвеждат данните в софтуера, който пресмята тенденцията. Това е математика и още след 18ч30 институтите знаят каква е подредбата на кандидатите. Но ако те са твърде близки понякога трябва да се изчака до 19ч., за да се прецизират резултатите.

Кореспондентите на института за сондажи Ipsos са разпределени в 250 секции в цяла Франция. Тези секции "свидетели" са подбрани като най-представителни според популацията, политическата тенденция и населеното място. Последният критерий включва "една трета секции в селски зони, една трета в околоградски и една трета в градски зони". Винсент Дюсо, шеф на групата Ipsos обяснява, че класирането се прецизира с пристигането на резултатите в централата. Крайното класиране като правило се обобщава след като информациите от първите 100 секции са въведени в базата данни.

От 1995 г. институтите за проучвания изготвят предварителни резултати за президентските избори. Първоначално техниката се състоеше в събиране на информация на излизане от урните (exit-polls б.ред). Но от 2002 г. институтът Ifop, както и други, не използват тази практика, считана за "твърде скъпа". Днес надеждността на резултатите е още по-важна, доколкото софтуерът пресмята тенденциите от първия и втория тур на предишните президентски избори (за сегашните избори това са президентските от 2010 и регионалните от 2010 г.).

Таблицата по-долу представя всички предварителни резултати обявени в 20 ч. от 1965 до днес (източник Ina.fr) През годините тези резултати стават все по-надеждни, като понякога се стига до хилядната.

polls1

Все пак, институтите по проучвания не са застраховани от грешки. Франсоа Краус, директор на института Ifop признава, че са направили голяма грешка в предварителните резултати на първия тур на президентските избори през 2012, когато дават на Марин Льо Пен 19,6% "Това може да се обясни с факта, че първите резултати, които получихме, бяха от селските и околоградските зони, представляващи по-висок процент в полза на Националния фронт. При преброяването на всички бюлетини този процент слезе под чертата на 18%"

Таблицата по-долу съпоставя крайните резултати и предварителните резултати представени в 20 ч. от трите основни института. Грешката, за която сигнализира Франсоа Краус се вижда също и при Ipsos:

polls2

Както всеки знае, според чл. L52-2 на изборния кодекс, изрично е забранено да се разкриват предварителни резултати преди 20 ч. под заплаха от санкции. Внимание, националната комисия за контрол на президентските избори бди. Ако все пак се забавлявате да флиртувате със закона в социалните мрежи, или четете чуждестранни медии, не забравяйте, че класиранията преди 18 ч. идват от сондажи, чиито резултати са приблизителни (тъй като, припомням, сондажите са базирани на намеренията, а не на увереността). Да им се отдава значение може да допринесе за промяната на крайния резултат. Ето защо, най-доброто действие преди да се запознаете с класирането остава да отидете да гласувате.

Статия от блога на Каролин Шабир, публикувана в медийното ателие на сайта на радио RFI Превод Биволъ

Публикувана на 05/06/12 08:40 http://www.bivol.bg/presidential-polls.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване