05/07/12 07:39
(http://www.reduta.bg/)

Из делниците на един луд (30 април – 4 май)

Тони Филипов, д-р

Понеделник, 30 април

Бившият царски и коалиционен министър Николай Василев разправя по телевизора: „За българските стандарти съм богат човек… Трета година съм в частния сектор и смятам, че и в България човек, ако действа според своите възможности и професия, може да забогатее.”

Разбира се, че може! Колко хора забогатяха! Всъщност, като се замисля, не са чак толкова много. Реално забогатяха малко, но пък забогатяха много.

Но лично за Никито не сме единодушен. Щото си водим точни бележки от идването на царя. И те влизат в известно противоречие с думите на Василев:

 „Из делниците на един луд”:

31 май 2002 г: „Ники Василев обеднявал, харчел си спестяванията…”

5 декември 2003 г.: „Министрите още обеднели. Никито влачел борч от 893 хиляди. Царят олекнал с близо 400 хил. лева, Шулева с 30, Арсенова с 40, Герджиков със 17 хил. лв…”

Тъй че тоя милион, дето Никито го е направил извън България, го е излапал още на втората година от управлението. И, ако сега е богат, значи тук е направил друг милион. Но може и да бъркам. В смисъл, да е направил повече от един милион…

Напишете в Гуглето „Експат Кепитъл” и ще хванете природата на това забогатяване на местопрестъплението. Там, като куче в каруца са се подредили Никито, жена му, майка му, заместникът му от транспортното министерство Никола Янков, заместничката му от МДААР Девизиева, съветничката (тогава) на Станишев Моника Йосифова… Ако не ви мързи и тръгнете по тази следа, ще разберете и как Никито им е (си е) отпуснал милиони от подведомствената му ОПАК.

Това, че може да се забогатее с честен труд е едно доста разпространено мнение сред забогателите. Лани и собственикът на „Софарма” Огнян Донев го застъпи. Обаче лузърите, поради завист и други долни чувства, не са склонни да го приемат безрезервно. Лично ние сме в състояние да разсъждаваме по темата само теоретично, на философско ниво. А на философско ниво нещата изглеждат така: В основата на всяка едно богатство стои в крайна сметка честен труд, нечий честен труд. И винаги може да се изчисли, макар и приблизително, зад едно богатство на колко хора честният труд седи. А, ако някой открадне даден честен труд, той престава ли да е честен? Не, нали? Собствеността е външно на предметите свойство, не засяга тяхната същност. Оня ден на комшията например му откраднаха колелото. Хем го беше заключил с верига за мечки. Ама аз му казах, че още Ленин е казал, че една верига се къса в най-слабото си звено. А при него слабото звено беше едно катинарче, дето и с нокторезачка можеш го сряза. Както и да е, исках да кажа, че тоя, дето го е откраднал, го ползва като колело, нали, не като кухненски робот. Същото е и с труда. Затова въпросът към един милионер не е дали е забогатял с честен труд, а с чий честен труд. Щото човекът е така устроен, че се икономисва и по му е кеф да забогатява от чуждите усилия. „Трудът, пише Бастиа в „Законът”, сам по себе си е тегоба, а тъй като човекът по природа бяга от тегобите, следва – и историята го доказва – че навсякъде, където ограбването изисква по-малко усилия от труда, то преобладава и никаква религия или морал не е в състояние да го спре. Кога спира ограбването? Когато се окаже по-скъпо и по-опасно от труда.”

Карикатура Ивайло Нинов

Системата, системата глупако! Това го казваме за онези малко на брой наши критици, които ни вменяват политически нихилизъм, демек, че изповядваме възгледа „маскари са до един!” Да, тази система произвежда маскари! Понякога и от честни хора ги произвежда. Слаб е ангелът човешки, много са изкушенията в този свят, а за другия не се знае нищо положително…

А системата може да се промени само ако се събере критична маса хора на промяната. Ето това си мислим, че правим. Е, може и само да си мислим… Според Бастиа стремежът да се участва в изковаването на законите (най-общо в политиката) може да има две цели: да се сложи край на законното ограбване, или да се участва в него. „Горко им, три пъти горко на държавите, където стремежът към законното ограбване владее масите, щом на свой ред вземат законодателната власт.”

Оставям всеки сам да си прецени дали сме от тия държави…

Отклонихме се. Никито вика още, че примерът на царските юпитата е бил заразителен за много млади хора, избрали да останат в България.

Верно е заразителен! Заразителен е като калифорнийската gold rush. Щото то на практика си е направо gold rush… И точно както при gold rush много копат, малко намират…

Но специално царските юпита откопаха. Чета, че съдят оня льольо Владо Атанасов, дето беше просветен министър на царя, че харизал на фирма „Краун хотелс”, собственост на брата на Милен Велчев два стари държавни хотела на Златните. Срещу това фирмата се задължавала да построи сграда за колежа по туризъм. Георги Велчев бутнал старите сгради и си построил нов хотел, но забравил за колежа по туризъм… И сега ще го отнесе льольото, щото не му било работа да сключва сделки от компетенциите на МРРБ.

Убеден сме, че и Милен Велчев вярва в забогатяването с честен труд.

Да ви е честит, братя и сестри, утрешният 1-ви май, празникът на честния труд и честните трудещите се!

Вторник, 1 май

Гледам в „Труд” един тест: „Зависими ли сте от секса?” Що за глупости?! Пенсиите, а? Той е зависим от вас, не вие от него. Това със зависимостите от секса, от цигарите, от ракията… са само оправдания. Ако кажа например, че няма да пия, няма да пия. Аз ли завися от ракията, или тя от мен? Е, аз едва ли ще кажа така, но го казвам, само за да се види истинската релация…

И като стана дума… „Професор хванат с 1,57 промила”, пише „Труд”. Всъщност, има го по първите страници на всички вестници. Някои са извели на преден план, че е професор, други са акцентирали на това, че е социалист… Става дума за проф. Драгомир Драганов. Той обаче вика: “Не съм пил, а си пръскам спрей за възпалено гърло. Препаратът е от прополис и ментолов спирт.” И вероятно версията му щеше да се потвърди от кръвната проба, ако не беше я отказал. Но имал голям страх от игла…

Разказвам ви този случай не за да осъждам проф. Драганов. Не ни отива да хвърлим камък, щото сме изпадали и ние в туй прегрешение. Верно, бяхме доста млад тогава, пък и си взехме сериозна поука, но все пак не сме в правото да съдим. Разказваме го единствено с поучителна цел. Никога не се качвайте на колата, ако сте на 2-3 флакона спрей за гърло.

„24 часа”: Ден на гнева: Станишев скандира от трибуната, Първанов сред публиката”. Ама Гоце не бил в галерията от скромност! Не! Румен Петков вика пред „Сега”: Нямам отговор на въпроса защо трябваше да бъде изолиран президентът Първанов, който беше поставен в деликатното положение да отбягва въпроса кой и защо не го е допуснал до трибуната.”

Зер имаше и такива наивници да питат? Станишев му поиска две препоръки, за да му възстанови членството в БСП, та ще го качи на трибуната! От какъв зор?

 

Първомайски митинг на премиера Борисов. Сн. „Фокус”

А Станишев скандирал от трибуната: „Оставка! Оставка!” И множеството го подкрепило. То не беше чак множество, де… Щото 3000 са множество, което би подтиснало всеки политик с амбиция… Даже и Мартин Еванджелиста. Даже и Костов. Не, Костов не. Костов едва ли може да събере такова множество… Червените ги докарали от цялата страна. До степен, че в провинцията не останали поне двама души да изпеят „Да живей, живей труда…” Чета в Хасково.нет, че там нито един манифестант не излязъл. Каквото имало гневно, заминало за София.

В София Денят на труда/гнева беше открит от  Румен Овчаров, който, според нас, е скъсал с труда още преди 20 г., ама карай… Тя цялата трибуна на червените беше от хора, станали хора благодарение на честния труд на други хора… Та Овчаров рече: „Лявата вълна залива Европа и няма да отмине и България.”

За съжаление има нещо верно. Десницата извади едни лидери, да се чудиш кой от кой е по-достоен да води хорото на селските идиоти. Берлускони ли, дето така го е треснал старческия сатириазис, че само „бунга-бунга” му е в акъла, или оня нафукан галски петел, или тетка Меркел, за нашето момче да не говорим… Гърция ви е ясна, Испания и тя ще ви се изясни в скоро време…

Ей, прочетохте ли, че Силвио карал проститутките да си слагат маска на Роналдиньо, така се възбуждал! Никога не е късно, пък и с възрастта разликите между половете все повече се заличават.

Както и да е. Важното е, че като дойде на власт левицата, щастието ще потече… от левия ни крачол…

Сряда, 2 май

 „Удължават срока на комисията „Хохегер”, съобщава „Новинар”. Тя бе създадена да проучи договора между държавата и австрийския лобист Петер Хохегер, който взе 1,5 млн. евро, за да ни лъсне имиджа, част от които върна на Моника Йосифова. Забавянето на разследването е по напълно „обективни” причини. Шефът на комисията Димитър Главчев вика: „От 13 папки и от около 400 стр. протоколи има само 30 стр. на български език, останалите са само на английски.”

Английски! Не киконго или суахили, а английски, дето е лингва франка  за съвременния образован човек… Но това явно не се отнася за ГЕРБ. Там нещата с езиците са малко сложни. Премиерът, както добре знаете, е монолингвист. В биографичната справка на Тетка Цачева в сайта на НС графа „Езици” направо е пропусната. Заместникът й Анастасов си е записал, че владее руски. И шефът на парламентарната група на ГЕРБ Краси Велчев е само на руски… Странно, че Димитър Главчев е отбелязал и английски, освен руски. Но може да е станало и някакво грешка. Щото, съгласете се, не е логично икономист, говорещ английски, да не може да прочете няколко договора.

Пък Тетка, понеже я споменахме, оня ден рече в пленарната зала: „Не всички са възпитаници на кюстендилската юридическа школа…” Не че ще защитаваме Мая Манолова и кюстендилската юридическа школа. Боже, ние не пожалихме пазарджишката, когато се вихреше Стоенчо Ганев, та кюстендилската… Просто ни се струва нахално влезлите по линия на Рабфак да претендират за юридически школи.

Но, честно казано, да им търсим западни езици, е малко прекалено. Те български говорят като втори език, та английски… Вчера НС си загуби три часа да дискутира глупавите законопроекти за българския език на Корнезов и Огнян Стоичков. Лютви Местан им намерил 30 граматически и правописни грешки в текстовете. И тези хора ще ни учат как да пишем и говорим?! Точно като Иванчо, дето гледал през ключалката как баща му и майка му правят 63 в спалнята. Гледал, гледал и накрая казал възмутен: И тия хора ще ми казват да не си бъркам в носа!

69, извинете. 63 беше ракия…

Четвъртък, 3 май

Днес е Ден за свобода на словото. Агенти ми донесоха, че забелязали Краси Гергов, Любо Пъпката, Пеевски един друг и още двама да се черпят в „Крим” по тоя повод. Но не се наемам да потвърдя достоверността на тая информация.

“Фрийдъм хаус” публикува вчера годишната си класация за свобода на словото по света, което предизвика пълен хаос в българските медии. „Медиапул”: „България се е сринала с две места и вече е изпреварена от страни като Бенин, Гвиана, Намибия и Източен Тимур…” „Труд”: „Българските медии 9 г. на едно ниво”. „Монитор” явно е чел съвсем друг доклад. Защото иначе трябва да кажем, че откровено лъже: „Твърдо може да се посочи, че медиите в България са свободни… Както знаем „Фрийдъм хаус” постави България трайно на „картата на свободата”,  заедно с другите държави от ЕС.”

Може би все пак се налага да кажем, че лъжат като дърти цигани! Но то е донякъде разбираемо. Половината вестници и телевизии са на Пеевски и патрона му от КТБ, та нема как…

При такива защитници свободата на словото няма нужда от врагове.Снимка: Булфото

Истината е, че „Фрийдъм хаус” дели медиите на: свободни, частично свободни и несвободни. Ние сме при частичните. В скала от 0 до 100 (нула е за отличниците) свободата на българските медии е оценена с 36 точки, което ни поставяло на 78-о място сред 197 държави – най-лошият резултат след 1998 г., когато сме имали 39 точки. Тогава на власт беше Иван Костов, ако някой е забравил. Но в интерес на истината, после нещата са се оправили, щото периодът 1999 -2002 г. е отчетен от “Фрийдъм хаус” като единственият, през който сме били сред страните със напълно свободни медии. Върхът на свободата бил през 2000 г. – с рейтинг 26.

Кой знае… Вчера четох Димитри Иванов във в. „Сега”. Ние, освен себе си, чат-пат четем и некой друг автор… Та вика: „Иван Костов, когато беше премиер, искаше да ни контролира. Написа писмо да не коментираме, както коментираме една или друга книга за скорошната политическа история, а да ги коментираме така, както според него трябва. Тогава от екрана казах И. Костов да не ме учи как да коментирам книги, понеже съм прочел няколко вагона книги повече от него…”

Можем да добавим и лични впечатления от този период, но понеже сме под подозрение, че недолюбваме Костов (което е едно вярно подозрение, между нас да си остане), та ще се въздържим.

Но „Фрийдъм хаус” все пак са ни минали с мекия брус. Оня ден проучване на Организацията на медиите в Югоизточна Европа (СЕЕМО) констатира, че състоянието на медиите в България е критично. И това “обуславя необходимостта читателите и зрителите в България да не разчитат само на една медия, ако искат да се сдобият с информация от публичен интерес”.

Демек, за да е информиран българският читател, са му нужни едно 5 лв. на ден за вестници, 2-3 часа ровене в интернет и още толкова за телевизия. И тогава имате честната ни дума, че ще сте толкова информирани, че чак ще сте дезинформирани. Всичко ще знаете и нищо няма да разбирате. Повярвайте, ние четем почти всички медии всеки ден и колкото повече четем, толкова по се объркваме…

Ама вижте какво, западните медии също лъжат. Да! Ето, чета в „Новинар”: „Сън”: Български главорез се страхува от екстрадиране”. Но от текста става ясно, че нашето момче изобщо не е главорез. Рязало е само ушите и пръстите на своите жертви, което го прави най-много пръсторез, или ушерез, но в никакъв случай главорез! Така че да се преувеличава и лъже не е българско, а професионално заболяване на всички журналисти.

Пък агенция Блумбърг твърди, че ни се падат по 11 л алкохол на глава, което ни нареждало на 22-ро място в света. По пушене сме 4-ти, по наркотиците 11-ти, а по комара 16-ти. И така, според Блумбърг, печелим комплексното 6-то място по пороци. По-порочни от нас били само словенците, австрийците, арменците и испанците, предвождани от чехите.

Не знам. Струва ми се, че това, че сме с толкова пороци, е за добро. Умни хора отдавна са казали: „Отдавайте се на всичките си пороци едновременно, за да не станете жертва на един от тях.” Обаче тия 11 л ме смущават. До никъде не стигат 11 л. Това прави по 30 мл. дневно. Ние повече сироп за кашлица поемаме, бе, алоу! Вчера писах за проф. Драганов, дето го хванали да шофира на два флакона спрей за възпалено гърло… През 2003 г. от НСИ дадоха едни данни, които повече се доближават до истината (но после ги скриха!) -  че българинът пие по 60 л ракия годишно. Като извадим децата, малка част от жените, тънката прослойка въздържатели, малко пенсии с лекарска възбрана и ще стигнем до крайната истина: българинът в „трудоспособна възраст” приема дневно от 2 до 3 ракии (за възрастни, 100 мл.) Личните ни наблюдения в някои региони, например Пазарджишкия, показват, че това не винаги е достатъчно. Например във Ветрендол и Варвара, ако не се напиваш поне веднъж дневно, направо те вадят от избирателните списъци. Щото те смятат за умрял… Та Блумбърг да си гледат работата.

Петък, 4 май

Премиерът на Мароко Абделилах Бенкиран отказал да разговаря с белгийския министър на правосъдието госпожа Анеми Тюртелбом, защото е жена. През цялото време си тропкал с броеницата и ни  веднъж не погледнал госпожата.

Ами така е в тези страни. Но мислехме, че това е тайна само за българското външно министерство. Никито Младенов пратил в Катар две жени, да организират злополучния форум, на който Трайчо чете презентация на английски пред премиера, който не знае английски… Организираха го, та го организираха… И го отнесе Трайчо, щото по някакви причини не беше възможно да го отнесе Никито Младенов. Като казваме „някакви”, то не значи, че хич не се досещаме какви…

Ето, днес пристигнала 18-членна катарска делегация, за да подготвя предстоящото посещение на премиера им шейх Хамад бин Джасем бин Джабар Ал Тани. Познайте колко жени има в делегацията!

Познахте.

В словото си при откриването на Седмия редовен конгрес на КНСБ Борисов рече: „Надали има премиер, който да не иска пенсиите да са високи, заплатите да са големи и непрекъснато да растат, да се работи по-малко, да има ниска пенсионна възраст. Ако има такъв, той е за убиване.»  И Дянков дръпна премиера, дето се вика, направо от дръвника. Обеща за догодина 10% увеличение на пенсиите. Но въпреки това, синдикалистите го освиркаха. Което не разстрои премиера, даже напротив: “Благодарен съм на Дянков, че го има, защото иначе щяхте да свиркате по мен”.

Премиерът се радва, че не се смеят на него. Сн. “Фокус”

Не мога да си спомня дали съм ви обръщал внимание на един момент от „Цялото кралско войнство”, където главният герой разказва за един пияница, който си имал пудел и го мъкнел със себе си от кръчма в кръчма. И не защото много го е обичал, не! Мъкнел пудела навсякъде със себе си, за да може да плюе върху него, та да не цапа пода.”

Като преглеждам какво сме написал, намирам, че не сме доизяснили как ограбването може да стане по-скъпо и опасно от честния труд. По принцип има два начина:

1. Правоохранителната система, във всичките й органи, тури закона над всичко и всички, очисти се от корумпираните съдии, прокурори и т.н.

2. Милиционери, следователи, прокурори и съдии вдигнат мизата до степен, та на човек да му е нерентабилно да ограбва и подкупва.

Според нас, вървим по втория път. Но то е без значение. Целта е важна.

To be continued next път

Публикувана на 05/07/12 07:39 http://www.reduta.bg/?p=3001
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване