05/07/12 21:29
(http://ivo.bg/)

Козлодуйски б(р)яг

Докато в не особено развити държави, като Япония, където вече заглушиха и последния си , 54-ти ядрен реактор, се отказват от ядрената енергетика, в енергийния център на Балканите кипи бурна дейност по развитието на тази кауза пердута. Понеже все пак се наложи и тук да се закрие в зародиш ( заченат в корупционен грях) безумието АЕЦ „Белене”, с ускорени темпове наваксваме в реанимирането на съветското минало в тази област. Как? Ами чрез кадрили на кадрите, които не решават нищо.

За целта е махнат от поста поредният директор на ключовото за икономиката ни предприятие. Битият от неизвестни и до днес извършители през ноември миналата година шеф на централата Александър Николов е сред героите на книгата „Ядреналин” ( която в момента е номер едно по продажби сред нехудожествената книжнина в класацията на водещата верига книжарници „Хеликон”). Но не изглежда да е трудоустроен внезапно по инвалидност след „инцидента”, който би трябвало да задейства алармената система на държавата- все пак окървавиха началника на ядрен обект и тази „дреболия” е достойна за тревога от първа степен, но вместо това беше сбутана на опашката от чакащите да бъдат бинтовани в нашата полицейска „бърза безпомощност”.

Едни много зли езици дори злословят, че на директора Николов всъщност са му отрязали ухото ( и са го пришили след това, слава на Бога на българската хирургия), което е типично мутренски наказателен метод за опресняване паметта на забравили да си върнат дълговете нещастници. Но да не се поддаваме на слухове за уши, които не сме проверили, защото от столичната дистанция няма как да удостоверим суровата истина: на всички снимки и телевизионни интервюта от повече от половин година насам пострадалият Николов го показват само откъм здравата му страна.

За директор на АЕЦ „Козлодуй“ е назначен здрав кадър на управляващата партия, депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, който преди броени седмици бе издигнат за заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Да ви прилича това на нещо неприлично? Питам, защото става дума за пети пореден парашутист ( ако броим за отправна бройка човека на тройната коалиция Иван Генов) начело на ядрената централа за няма и три години управление на ГЕРБ. Както ми каза иронично по този повод познавачът на козлодуйските потайности, съавторът на „Ядреналин” Георги Котев, само здравеопазването в България може да се мери с централата в Козлодуй с толкова чести смени на върха в същия период. Ние си знаем колко продънена е бездънната каца по темата с касата и другите здравно-административни болежки на тази власт. Поради това аналогията е доста разболяваща.

Обяснението за отчаяния ход е жизнерадостно. „Рокадата се налага с цел да се подобри координацията и темпото на работата по удължаването живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ и изграждането на нова ядрена мощност на площадката на централата“. Това ни съобщава ресорният министър Делян Добрев, който лично представил новия началник Валентин Николов пред трудещите се в централата.

Сигурен съм, че министър Добрев може да чете, макар и да е първолак на години от гледна точка на стандартното изискване за управленски стаж по отношение на поверения му пост. Дали пък не е успял за една седмица да прочете в „Ядреналин”, да осмисли и докладва нагоре какво всъщност става в подчинената му по документи държава в държавата АЕЦ „Козлодуй”?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване