05/08/12 19:44
(http://greentech-bg.net/)

Silent Evolution – 2 години по-късно

Преди 2 години ви разказахме за изграждането на най-голямата подводна галерия в света – National Marine Park of Isla Mujeres – недалече от курортния град Канкун в бистрите води на Карибско море.

Следващото видео показва какви промени са претърпели експонатите на подводната инсталация Silent Evolution, както и непоказвани кадри от реализирането на проекта на дизайнера Jason deCaires Taylor.

Океаните изобилстват с микроскопични организми, които непрекъснато се спускат към морското дъно, прикрепват се към него и колонизират всяка твърда повърхност, като по този начин поставят началото на нови естествени рифове. Кораловите рифове привличат разнообразни морски обитатели – риби, гъби, водорасли, раци, морски кончета и морски звезди, като им предлагат убежища или място за размножаване.

Само 10-15% от повърхността на морското дъно е достатъчно солидна за да позволи възникването на естествени рифове. Ето защо изкуствените рифове, създадени от трайни и екологично безвредни материали са добър заместител на природните. Те позволят успешното развитие на коралите и привличат и поддържат жизнеспособни морски екосистеми.

Едно от най-големите предимсттва на изкуствените рифове е това, че те отклоняват вниманието на любопитните гмуркачи от естествените рифове, които в последните десетилетия страдат от значителен упадък поради твърде много посетители, освен от климатичните промени. Като се предлага алтернатива на туристите-гмуркачи се дава възможност на естествените рифове да се възстановят и развиват нормално.

Публикувана на 05/08/12 19:44 http://feedproxy.google.com/~r/Greentech-bg/~3/lMOY-munZfU/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване