05/10/12 07:16
(http://ivo.bg/)

В АЕЦ „Козлодуй“ спасяването на давещите се е дело на давещите се

В първата си изява пред национална аудитория в качеството си на нов директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов отказа днес да коментира пред БНТ случая със смъртта на водолаз, загинал нелепо и при явно странни обстоятелства при изпълнение на рутинна операция под водата. Отказват коментар и от самата централа, където, за разлика от депутата Николов, все пак би трябвало да имат квалификацията да коментират случая. Ето защо няма да откажа коментара на близките на загиналия Радослав Стоянов, които търсят справедливост чрез разгласяване на фактите около трагедията.

Същевременно ги призовавам да направят и следващата стъпка: щом подозират вина у някого, макар и да е без умисъл, трябва да развият проучването си с основния троен въпрос, който трябва да си зададат. А той е: какво, защо и кого точно крият?

Ако става дума за неадекватни действия по включване на съответни съоръжения, например помпа, кой е наредил и кой е извършил фаталната процедура? При престъпно включване на помпа в един плувен басейн в курорта „Златни пясъци” преди няколко години загина едно германско момиче, което изправи на крака германските медии с въпроса как е възможно такова безхаберие да се случи в една европейска туристическа държава (една от дъщерите ми, която работи във в. БИЛД, направи разследване по въпроса в най-тиражния европейски всекидневник). Наскоро стана ясно, че отговорно лице, свързано със смъртта на момичето, е получило след дълга съдебна сага условна присъда…

Само при посочване на конкретни данни и имена може да се търси и конкретна отговорност. Защото се вижда, че още със самото си назначаване новият директор не гори от желание да се занимава с подобно разследване.

В България често, а в АЕЦ „Козлодуй в случая и направо буквално, „спасяването на давещите се е дело на давещите се”, както саркастично се изразява съветският тарикат Остап Бендер в „Златния телец” на Илф и Петров.

АЕЦ определено се ръководи по законите на златния телец. Смъртта на един млад човек не може да бъде оправдана обаче с никакви пари и си заслужава усилието заинтересованите сами да разрият „с копита” онова, което началниците крият. Защото е явно, че властите няма да се изправят срещу рогата на големите пари, които движат правилата в гиганта на социалистическата икономика на принципа на кантората „Рога и копита” от споменатия роман, в който едни хитреци се опитват да печелят с измама.

Близките на загиналия водолаз ми изпратиха следния текст:

С Вашата последователна позиция срещу непрозрачността и двойните стандарти като основна пречка за демократичното развитие и просперитет на страната ни, Вие сте естествен получател на тази молба. Вие можете да насочите общественото внимание върху една трагедия.
В събота, 05.05.2012г., на територията на „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и при неясни обстоятелства, почина, само на 29 години, Радослав Стоянов. Той загина при инспекция на водна шахта, на метри под водата. В шахтата работят помпи, които циркулират вода при много голямо налягане, респективно – съществува определена процедура, която трябва да се следва при този тип дейност. Има сериозни съмнения по отношение на това, дали са изпълнени коректно всички релевантни мерки за безопасност и дали всички отговорни за извършването на процедурата са изпълнили своите задължения в съответствие с приложимите изисквания. Ръководството на предприятието „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и на фирмата – работодател (Хидроремонт) на Радо отказват да коментират случая.
Според официалния доклад от аутопсията причината за смъртта е „остър инфаркт на миокарда в следствие на заболяване“. Радослав обаче е бил здрав и близки и приятели са убедени, че истинската причина се прикрива умишлено, за да се избегне подвеждане под съдебна отговорност на хората, отговорни за „инцидента“. Близките описват, че по тялото на момчето има множество външни травми и очевидна лицево-челюстна деформация, които няма как да са следствие от инфаркт. По непотвърдени данни една от помпите не е била спряна навреме и той е бил засмукан от нея. Тя буквално го е смачкала, докато Радо се е молил за живота си!
Само ден след смъртта на Радо последва неочаквана смяна на управителя на централата Александър Николов. Още на поста си той посочи инфаркт като причината за смъртта на Радо. Известно време преди извършването на аутопсията.. Обяснението за смяната на г-н Николов като целяща повишаване на ефективността на работата на електроцентрала може и да звучи правдоподобно, но само ако като подобрение се приема успешното потулване на поредна трагедия.
Обществена тайна е, че атомната централа в Козлодуй и фирмите, обвързани с нея, са оплетени в корупционни схеми. Страшно е, че този случай е пореден и че алчността, съчетана с липсата на отговорност и безнаказаност, може да доведе до други подобни инциденти. А когато те се случват в ядрена електроцентрала, последствията могат да са катастрофални! Наложително е мъглата около смъртта на Радослав да се разсее. Неяснотата и непрозрачността хвърлят съмнение върху процесите на управление и експлоатация на централата и компрометират основната причина за нейното съществуване – безопасността ѝ.
на Козлодуй създаде Фейсбук група, за да изрази граждански натиск за разясняване на трагедията. За броени часове повече от 5000 души се включиха.
http://www.facebook.com/groups/386461478064150/
http://kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=7111
http://kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=7124
Благодарим Ви за отделеното време и внимание! Наистина разчитаме на Вашата подкрепа.
С уважение,
Близки и приятели на Радо

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване