05/14/12 08:42
(http://www.azcheta.com/)

Как четеш: Деница Дилова

Деница Дилова успя да влюби в себе си книжните блогъри с примамливата комбинация от познати и лесносмилаеми сюжети, комбинирани с вкусни кулинарни изкушения, описани в "Тънкости на приготвянето". Така че нямаше как да пропуснем да я изправим до... клавиатурата, за да ни разкаже какво хапва, докато чете, и всички други добре познати неща, които питаме жертвите на рубриката "Как четеш".

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Не се храня, докато чета. Бих изяла някоя книга например... Понякога се сещам как Найджъл Кенеди отхапа от книгата си, вместо автограф, който му бе поискан от един млад цигулар.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
С пиенето нещата стоят по същия начин - аз чета легнала настрани, няма къде да слагам чаши, а ме мързи да се протягам да вземам нещо и пак да го оставям.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти в книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Отбелязвала съм с молив само в една книга – събрани съчинения на Х. Л. Борхес, после прочетох „Елегантността на таралежа” на Мюриел Барбери и ми я дадоха цялата описана и подчертавана с химикал, което ме замисли как не искам някой друг да вижда кое съм подчертавала самата аз. Някак ми е прекалено интимно.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Винаги си помня страницата, колкото и време да е минало. Просто отварям книгата и знам, че продължавам примерно от стр. 123.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Художествена.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Чета кратко и нервно, ако зарежа главата по средата, намирам начин до края на деня да я довърша. Като дете четях потопена часове наред, това няма как да се случи сега, когато имам мижаво време за четене, телефоните звънят, децата скачат наоколо, а котката се опитва да легне върху книгата.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът те дразни?
Разбира се, така запратих „Доброжелателните” и не спирам да й правя антиреклама, звучи ми фалшиво от началото до края.

Ако попаднеш на непозната дума, спираш ли, за да потърсиш някъде значението?
Не.

Какво четеш в момента?
„Източен вятър, западен вятър” на Пърл Бък. Не мога да кажа, че ми харесва, още не съм я довършила, но ще я довърша.

Коя е последната книга, която си купи?
„Грях” на Захар Прилепин и една книга на руски език за живота и творчеството на Тулуз Лотрек.

От тези хора, които четат само по една книга ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Няколко наведнъж чета, когато пиша. Използвам го като да се надрусам с няколко вида наркотик или да смеся пет вида алкохол. Грабвам произволни книги и отварям напосоки, защото това ми човърка фантазията до степен, че да сътворя невероятни сюжети.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Място за четене... по дивани и легла, никога не чета на път – в автобуси и влакове. Никога! То самото пътуване е четене. Време за четене – да, когато животът ми не е интересен, тогава чета най-много. Когато съм в драма или супер щастлива не ми се чете, когато ми се случват странни случки или се забърквам в каши, не ми се чете. Чета, когато е тихо, спокойно и когато имам да пиша, тогава задължително.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Единствената поредица, която съм чела, беше когато бях дете - „Галактика”. Изчела съм всичко.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Не препоръчвам добри книги, нито автори, пазя си ги ревниво за себе сиSmile), но не пропускам да посоча, кои не струват. Не знам защо.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Нямам нормална библиотека, дори нямам желание за такава. Сигурно защото мразя да ходя на библиотекиSmile. Думата "организиране" ми е неприсъща, особено пък за нещо като литература. Имам книги из цялата къща, разхвърляни са насам натам, по бюра, чекмеджета, маси, шкафове, легла, местя ги непрекъснато, нямам никаква логика и подредба, предпочитам ги накамарени, отколкото една до друга по редове, но обичам да ги наглеждам, когато някоя ми се скрие, се изнервям.

Вземи тази книга с отстъпка!





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване