05/17/12 18:11
(http://www.bivol.bg)

Брендо, бе, чети! Или как Цветанов два пъти го предупреди, че е издирван

zvetanov-boiko

„Истината, макар и тъжна, е че няма да споделя най-добрата и най-деликатна информация с руските или мексиканските полицейски служби", каза ми веднъж старши служител на агенцията за организирана престъпност към Великобритания, когато го попитах за Интерпол. Въпреки че агенцията прави огромни усилия да защити поверителността на информацията, която нейните членове споделят, то действителността е, че националните правоохранителни органи остават предпазливи по отношение на прекаленото разкриване." 
Мозес НаимForeign Affairs, 91-3, Май-Юни 2012

"Кокаинови крале на прехода", се разследват от полицията за престъпна дейност, свързана с пране на пари от наркотици - обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на 11 май.

"В момента работим още по документирането на тяхната престъпна дейност. Тук става дума за много по-голяма фигура от Таки" - каза още министърът.

На 16 май, четири дни по-късно е задържан Евелин Банев - Брендо. Оказа се, че именно той е "кокаинов крал на прехода", издирван с червена бюлетина на Интерпол от Швейцария.

Швейцарските служби, съвместно с европейските си колеги са разнищили схемите на изпиране на пари от наркотрафик - пише днес (17 май) в. "24 часа". От материала става ясно, че Банев е опитал да замине за Испания в края на април, но Гранична полиция го засякла и не му дала да се качи на самолета. После обаче го пуснала по живо по здраво.

При този инцидент Брендо научил, че е издирван. Цели три седмици до ареста, той се шляе на свобода и се опитва да разбере какво точно знаят швейцарците, пише още криминалният репортер Слави Ангелов от часовия вестник.

Вероятно все пак Евелин Банев е бил под наблюдение (за разлика от братя Галеви), щом ГДБОП успява да го локализира и причака на кръстовището към Созопол. Но това не омаловажава въпросите към кантората на Цветанов:

- защо при наличието на червена бюлетина Гранична полиция е пуснала Брендо, а не го е предала на антимафиотите още на летището?

- защо министърът обявява информация за предстоящия арест на Банев, след като със сигурност е знаел, че той е в течение за статуса си на издирван и няма как да не направи връзката между "кокаиновия крал" и случилото се с него на границата?

- защо прокуратурата, която не пропуска да се похвали с нови информационни системи за милиони левове, не е знаела за тази червена бюлетина и за предстоящите действия на ГДБОП по ареста на Брендо?

И накрая идва най-важният въпрос, логически обвързан с предишните два: дали българските власти са имали информация за разследването в Швейцария и за операциите на другите европейски служби по случая "Брендо", или са били държани умишлено в неведение, докато Банев не е цъфнал в базата на издирваните лица на Интерпол?

Защото както действията на Гранична полиция, така и изцепката на Цветанов могат да се изтълкуват като опит Брендо да бъде предупреден какво го очаква, за да тръгне по пътя на братя Галеви. Отделен въпрос е дали той е разчел посланието, особено това на Цветанов от 11 май. Все пак и Брендо като Галеви не е длъжен да гледа телевизия и да чете вестници, за да научи, че е издирван.

Всичко това е гнило, много гнило, както казва Ваньо Танов. И ни връща към тъжните истини за "мафиотската държава" България, обрисувана в цитираната статия от списание Foreign Affairs, която бе удобно подмината от всички водещи български медии.

Публикувана на 05/17/12 18:11 http://www.bivol.bg/brendo-cvetanov.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване