05/18/12 06:36
(http://asenov2007.wordpress.com/)

СБЛЪСЪКЪТ НА ДЖУДЖЕТАТА

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!

/Фили/ Сблъсъкът за лидерския пост в БСП се изостри преди предстоящия в края на тази седмица конгрес, след като двамата основни опоненти – сегашният председател на партията Сергей Станишев и бившият президент Георги Първанов, си размениха обвинения за нечестна игра. Какви са ползите и вредите от подобно развитие както за самите социалисти, така и за българското общество като цяло – разговаряме с Пламен Асенов.

- Пламен, Георги Първанов обвини ръководството на БСП, че води срещу него черна PR кампания, за която вече е похарчило над 1 милион. Има ли конкретни факти за това?

- Преди да стигнем до фактите, Фили, да кажа, че за мен и досега е загадка дали той говори за 1милион лева, 1милион евро или 1милион от нещо друго. А тази информация е важна, защото чрез прости сметки от нея може да се добие що-годе реална представа например за това какви дивиденти носи лидерският пост на БСП. Или колко пари се въртят из черната каса на социалистите. Иначе Първанов говори така, сякаш става дума за цената на неговата собствена политическа кожа, но ми се струва, че малко се надценява. И ето как стигаме до фактите. Всъщност, до липсата на факти, Фили, защото се оказва, че въпросният милион за споменатата черна PR кампания е изчислен от екипа на Георги Първанов. А какъв е този екип, кой влиза в него, каква е методиката, по която е смятана сумата, откъде Сергей Станишев като лидер на БСП е взел милиона, за да го похарчи срещу личния си опонент – тези неща остават неясни, макар да са интересни не само за широката общественост, но и за компетентната прокуратура. И съм сигурен, че ако имаше конкретно доказателство, бившият президент щеше да го използва, защото напоследък нещата се развиват така, сякаш той губи позиции и все по-малко вероятно изглежда да се върне на председателския пост в партията.

- Защо смяташ така? В началото на годината нещата бяха обратни, по-скоро Станишев изглеждаше обречен да загуби лидерската си позиция…..

- Няколко са причините за промяната, Фили. Например от самия характер и структура на БСП произтича факта, че за последните десетина години, като неин лидер, Сергей Станишев ако не друго, поне овладя апарата на партията. Сега този „негов” апарат подготвя конгреса и, разбира се, използва всички познати механизми за манипулация в своя полза, защото знае, че смяната на върха ще означава смяна и на цялата върхушка.

Второ, Първанов води битката за БСП напълно сам, той е практически изолиран, Фили. Станишев например има зад гърба си външна подкрепа от Партията на европейските социалисти. Докато за Първанов отстрани не се застъпва никой. Дори доскорошните му руски приятели изглежда сякаш го изоставиха или поне стоят на дистанция и изчакват резултата, за да продължат да сътрудничат с победителя. Трето, Първанов, въпреки че обича да се самовъзхвалява, очевидно не може да обясни смислено на редовите членове на партията редица свои думи и действия от президентския си период. Тези думи и действия не са забравени, както на него му се иска, някои от тях дори постоянно се припомнят или към тях се добавят нови факти.

– Може би точно това има предвид Георги Първанов, като говори за черен PR?

- Много вероятно, Фили, никой не обича да му вадят кирливите ризи на показ, още по-малко пък – болезнено амбициозен човек като него. Но аз не бих определил точно като черен PR изваденият последно от медиите факт, че Първанов е наградил с държавното отличие „100 години Илинденско-Преображенско въстание” Алекси Стоименов, човек, който е осъден и лежал в италиански затвор за трафик на наркотици и който се ползва с изключително лошо име в средите на старата българската емиграция.

Малко по-рано пък с обширно интервю в медиите се появи Николай Слатински, бивш секретар по националната сигурност от първия мандат на Георги Първанов. Слатински разказа доста подробности за отделни действия и общия характер на първановото управление, като го нарече болезнено амбициозен, не особено кадърен, склонен към задкулисни игри човек и подкрепи всичко това с конкретни примери.

Съществува и въпросът с какъв ресурс в момента Първанов води чисто вътрешно-партийната си кампания. И този въпрос има ясен отговор, който е дразнещ всъщност поне за част дори от редовите социалисти – води личната си кампания с пари на данъкоплатците, доколкото като бивш президент той има не само заплата, но и бюджет за издръжка на офис, на екип, вози се с кола на Националната служба за охрана и т.н.

- Пламен, да погледнем обаче по-общо на нещата. Преди конгреса в БСП очевидно има сериозен вътрешен проблем. Какви са възможните развития и какви биха били ползите и вредите от тях както за партията, така и за цялото българско общество?

- Както казах, Фили, в момента все по-вероятно изглежда сегашният председател на партията Сергей Станишев да запази поста си. Разбира се, това не е категорично, а условно мнение, изненади винаги са възможни. Но ако приемем, че се случи, следва въпросът – дали от това Станишев ще стане по-силен като партиен лидер и ще изведе една сплотена и силна партия на следващите парламентарни избори или процесът с поставяне на разделителни линии в БСП ще се задълбочи и тя няма да може реално да се противопостави на ГЕРБ догодина.

- Какъв е твоят отговор?  

- Моят отговор е, че първото е невъзможно за социалистите, а второто е полезно за българското общество като цяло. Нищо, че Сергей Станишев, очевидно вдъхновен от победата на Франсоа Оланд на президентските избори във Франция, говори за лява вълна, която едва ли не ще спаси Европейския съюз от разпад. За ЕС не знам, Фили, но в България и досегашният опит, и цялата политическа логика като компас сочат все в една и съща посока – всяко управление на социалистите тук е вредно, по-вредно дори от управлението на „царското”, макар и никак не „царствено” НДСВ, по-вредно от сегашното популистко и разконцентрирано управление на ГЕРБ. Така че евентуалното образуване в БСП на два центъра на влияние, независимо кой от претендентите ще спечели сега председателския пост и оттам – отслабване на общото влияние на тази партия, всъщност би било истинско народополезно дело, макар самите социалисти да твърдят обратното.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване