05/19/12 11:02
(http://www.bivol.bg)

Посланик Пардю през 2005 г.: БСП - социалдемократи или комунисти "от юрския период"?

stalin_bg

Използването на термина "другари" от Станишев на конгреса на БСП илюстрира раздвоената натура на тази партия - анализира през 2005 г. бившият американски посланик в София Джеймс Пардю раздвоението на БСП между реформаторското социалдемократично крило и твърдолинейните комунисти.

Много от нейните поддръжници са възрастни пенсионери, икономически дестабилизирани след падането на комунизма. За разлика от други подобни партии като тези в Централна Европа, при българските комунисти няма разделение на социалдемократическа и комунистическа организации, те просто си сменят името. Социалдемократите изглежда имат превес в БСП, но единственият начин да се харесат на приютилите се под широкия покрив на партията "хардлайнери" е да се обръщат към тях с "другари". Подобно раздвоение съществува и между младите технократи и по-възрастните професионални политици, което поставя под въпрос способността на БСП да управлява в правителство на 21 век. - пише посланикът в поверителна грама изтекла в сайта Уикилийкс [05SOFIA808].

Русия и "червените бизнеси"

Икономическото влияние на Русия обаче ще нарасне ако БСП дойде на власт. Повечето компании, имащи връзки с руския бизнес са близки до БСП, особено в енергийния сектор. Българският клон на Лукойл - който дава около 20% от данъците в България - е считан за спонсор на БСП. Също така водещата българска фирма в ядрения сектор - "Риск Инженеринг" - има тесни връзки с руските бизнес интереси. Освен това има много "червени бизнеси", чиито притежатели забогатях от оглозгването на държавните предприятия при предишното социалистическо управление и които все още дължат благодарности на БСП - припомня посланикът през 2005 г.

Социалистите няма да се справят с корупцията, тъй като старите навици трудно умират и нещата могат да станат дори по-зле - прогнозира Пардю през 2005 г. Въпреки изявленията, че борбата с организираната престъпност и съдебната реформа ще са приоритети, не се знае доколко социалистите са искрени.

Публикувана на 05/19/12 11:02 http://www.bivol.bg/wlbsp2.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване