05/21/12 08:10
(http://ivo.bg/)

Кюлчета влачат, диря няма

Ядрената мафия граби, но никой „не забелязва”.

ГЕОРГИ КОТЕВ

Проектният живот (ресурс) на блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй” е 40 години, а не както сега ни лъжат – 30! Защо ядрената мафия скрива цели 10 години от наистина реалния проектен живот на двете мощности? Нека видим! Прилагам статия във в-к „Дневник“, от края на 2003 г., където това е заявено от шефове на централата:

АЕЦ „Козлодуй“ вложи 289 млн. лв. в модернизацията на пети и шести блок

Цитат: „Прогнозната цена на мерките до 2006 г. е 491 млн. евро, като 356 млн. евро са от заеми. В резултат на модернизацията срокът на експлоатация на реакторите ще бъде удължен с 15 години над проектния ресурс, който е 40 години.“

Така излиза, че в резултат на предишната модернизация ресурсът на блокове 5 и 6 се е увеличил до 55 години! Но не би. Вместо това сега занижават истинския проектен ресурс от 40 на 30 години и освен това „забравят“ за вече увеличения ресурс с още 15 години! Така на практика излиза, че ефектът от похарчените тогава около 500 милиона евро е ОТРИЦАТЕЛЕН и сега трябва да се „усвоят“ нови минимум 250 милиона евро, за ново „удължаване“ на ресурса на съоръженията.
А ето и доказателство за късата памет на в-к „Дневник“, който миналия месец пусна следната „новина“:

Над 250 милиона евро ще струва удължаването на живота на блоковете в АЕЦ „Козлодуй“

Цитат: „Предварителната оценка на бъдещата програма за модернизацията на пети и на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ за удължаване на тяхната експлоатация с 20 години и опция за допълнителна работа с още 10 години след това е в размер на 250 милиона евро. Това съобщи директорът на атомната централа Александър Николов, цитиран от БТА.
На 19 април беше подписан договорът за оценката на двата блока, чийто експлоатационен период приключва съответно през 2017 г. и 2019 г.“

Справка. 5-ти блок е въведен в експлоатация през 1987-ма година, а 6-ти през 1991-ва. (Това може да се провери в сайта на централата: http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=about_aec&p1=company_history) Посочените в статията години сочат 30 години проектен живот на 5-ти блок и 28 години за 6-ти. А сега де!?

Сега, след като фактите са пред вас, сами би следвало да можете да си отговорите на въпроси от рода: За какво всъщност са похарчени 500-те милиона евро в периода 2003-2006 години? Защо ви лъжат за истинския проектен ресурс на блоковете в Козлодуй? За какво ще бъдат похарчени новите минимум 250 милиона евро, в близките няколко години? Ще има ли още нови „модернизации и удължавания” на проектните ресурси на мощностите в близките 5, 10, 15, 20 и т.н. години и по колко стотици милиони ще струва всеки път това? И още много подобни бих могъл да формулирам, но и вие самите бихте могли да го сторите. Просто дайте воля на въображението си и съм сигурен, че няма да сгрешите.
Не пропускайте и да се замислите, защо „демократичната” българска преса се прави че не забелязва толкова очевадни факти, за гигантски грабежи? Защо нито един български „демократичен” политик също „не забелязва”, за какво всъщност се използва АЕЦ „Козлодуй”? Кои от тях са най-върлите привърженици на тези „модернизации и удължавания”? Аз ли да ви ги посоча поименно или сами ще се досетите? Същите тези „медии” и „политици” вече в продължение на години отказват съдействие по разкриването на далаверата с използването на експериментално ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй”! Примерите за това са безброй, но аз ще се огранича със само два, пресни и актуални.
Преди няколко дни „демократичният и обективен” в-к „Дневник” пусна материал със заглавие „Компанията за VII блок на „Козлодуй“ е създадена”. Аз пуснах по-горния коментар, за „модернизациите и удължаванията”, във форума под статията под №35. След по-малко от 10 минути статията беше свалена, както от карето „Най-важните новини”, така и въобще от титулната страница на електронното издание! Същият вестник преди време ми беше наложил едномесечна забрана да коментирам във форумите му, защото в средата на февруари коментирах как собствениците му са получили 3 милиона лева от фондация „Америка за България”, за да рекламират строителството на 7-ми блок и удължаването на живота на действащите два в Колзодуй!
Миналата година (2011), в края на месец април, съвсем случайно, на софийско кръстовище, срещнах депутата от европейския парламент Владимир Уручев, от ПП ГЕРБ. Заговорих го. Ние се познаваме от години от АЕЦ „Козлодуй”, но никога не сме работили заедно. Причината е, че аз винаги съм работил на блокове 5 и 6, а той на малките, от 1 до 4. По време на краткия ни разговор той не можа смислено да ми обясни, защо до сега не е взел отношение по повдиганите от мен от години обвинения за грамадански и свръх рискови злоупотреби и престъпления в АЕЦ „Козлодуй”. Вместо това набързо пожела да си разменим номерата на мобилните телефони и обеща да се обади в най-скоро време, за да обсъдим фактите и аргументите. Мина повече от една година, но той все не се обажда! Вместо това миналата седмица научихме, че същия „политик” е назначен за консултант, на новия изпълнителен директор на АЕЦ-а! Как се нарича това, решете сами!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване