05/22/12 09:12
(http://www.azcheta.com/)

Електронни четци в час?

Бях четвърти клас и живеех на почти 2 км в едната посока от училище. Удобен градски транспорт между двете точки нямаше. Аз пък всеки ден имах по 4-5 предмета, по който носех учебник, помагало и тетрадка. Помня, че най-много ми тежеше тетрадката-речник по английски език – всеки лист, разделен на три – за дума, транскрипция и превод на български. Това беше най-тежката и безсмислена вещ, която носех на крехките си плещи. Някога тогава близо до втория километър у мен се роди мечтата за училище, в което всички учебници и тетрадки са събрани в един малък преносим компютър.

Осъществяването на тази мечта може би е по-близо, отколкото си мислим. Сериозно се лансира идеята, че хартиените учебници и училищната литература могат да бъдат заменени с електронни четци или таблети. Вече са осъществени не малко изследвания сред ученици и студенти от всякакви възрасти, които проучват доколко четците са подходящи за нуждите на учебните заведения. Разбира се, въвеждането на електронни четци в образователната система ще има свои плюсове и минуси.

Повече, по-бързо, по-леко

На първо място, електронното образование ще позволи на учителите да прилагат нови обучителни стратегии, които са възможни само благодарение на интерактивността, която предлагат устройствата. Децата могат да се възползват от възможностите за изрязване на определени откъси (каквито имат например почти всички е-четци) или да пишат бележки по прочетеното в реално време.

Като други предимства американски преподаватели отбелязват възможността за намаляване на ксерокопирането на текстове, както и тежината на ученическите раници. Някои учители разпознават като основно предимство възможността да предоставят на своите ученици неограничен брой копия от литература за допълнително четене. Учениците ще могат просто да свалят книги, без да се налага да ги затруднява намирането им, ако например тиражът е ограничен или изчерпан. Това важи в голяма степен за българските университети, в които голяма част от академичната литература се издава в апокрифни тиражи от апокрифни издателства и е откриваема само в библиотеката.

И Kindle, и Apple вече разработват решения в тази посока. На 19 януари тази година от Apple представиха платформата за учебници iBooks 2, която позволява висока интерактивност – потребителят може да разглежда видео, 3D анимирани модели или да се запознава с дефиниции на непознати думи в рамките на самия текст. От Amazon пък предлагат услугата "Наем на учебници" за определено време, която цели да намали разходите на учениците. И може би да сложи край на препродаването на учебници, което се наблюдава всяка есен в българските училища. Разбира се, като всяка технология, четците също биха имали и някои минуси.

Вечните ученически навици

На първо място, чупливостта на електронните устройства би ги направила много неподходящи за деца от началните класове. От Amazon твърдят, че техният Kindle може да преживее неколкократно изпускане от близо 80 см, но в екипа на "Аз чета" имаме достатъчно опит с "убиването" на четци от други марки, за да знаем, че букварите си остават по-дълголетният носител на информация.

Остават и проблемите, свързани с интерфейса на тези устройства. Всяко едно от тях се справя добре, когато става въпрос за последователно четене, но бързото прехвърляне на различни места в книгата за целите на учебния процес е доста по-трудно, тъй като екраните на повечето четци се обновяват сравнително бавно. Според изследване на Kindle в Уошингтънския университет измежду 39 студенти от Факултета по компютърни науки и инженерство, само 40% от тях са прибягвали до своето устройство, за да си напишат домашното. Оказало се, че проблемът е в това, че то не позволявало лесното водене на записки и бързото прехвърляне през книга, когато просто се налага да се провери един-единствен факт.

Вярно е, че производителите на електронни четци и таблети продължават да усъвършенстват своите технологии, и искрено се надяваме скоро и в България да видим пилотен проект, в който ученици използват електронни устройства в час или извън него, както обеща просветният министър Сергей Игнатов по-рано през годината. А ние междувременно ще продължаваме да следим изследванията, свързани с ефикасността им за учебния процес.

Вижте цялата инфографика за начина, по който учениците използват технологиите, подготвена от сайта OnlineEducation.net

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване