05/25/12 14:23
(http://ivanbedrov.com/)

Малка история с голямо яйце

Вероятно най-споделяната снимка в празничните дни е тази с яйцето. Ако питате Кое яйце, значи просто снимката ви е убягнала. Човек веднъж види ли тази снимка, няма как да я забрави. По време на посещението на българския президент Росен Плевнелиев във Ватикана той е подарил на Папа Бенедикт XVI двуметрово яйце, съобщават кореспондентите на медиите, които придружават президента в Рим. И това съобщение можеше да остане незабелязано – все пак при срещи на високо равнище винаги има подаръци. Полезни, безполезни, в повечето случаи незабелижими. Но тук се появи снимката, направена от администрацията на Ватикана и разпространена от Reuters. Преди да продължите да четете, отделете минута, за да разгледате внимателно снимката.

На пръв поглед нещото е по-голямо от президента и Папата взети заедно. Златна шишарка? Не, коледна елха? Не бе, яйце е, нали? Огромно „Фаберже“, поставено върху колесник от офис стол, а от върха му излиза антена. А какво има вътре, ще излезе ли някой? Ей такива въпроси си задавах, докато разбера какво всъщност е нещото, поднесено като подарък.

В социалните медии подаръкът стана обект на подигравки и остроумия. Ето малка част от тях:

#Ужасно безвкусно …

#И какво общо има България с яйцето или Фаберже? Какво е посланието. Може би, че сме курник с кокошки?

#Огромен кич. В буквален смисъл

#К’ва грандомания… Като гледам и Папата се е уплашил от размера на яйцето

#Кичовина и половина. А като му погледнеш стойката с колелцата и клечката, на която е поставено, ти иде да побегнеш. Явно това, Папата, е държелив човек…

#Сериозно! Кой го е правил? Колко струва? Кой е платил сметката?

#Колкото си по невзрачен и бездарен, толкова по-големи са ти яйцата

Дните може и да са почивни, но в нашата професия това е относително понятие. Реших да потърся информация по най-стандартните пътища. На сайта на президентската администрация посещението на Росен Плевнелиев е отбелязано в няколко съобщеня, едно от тях е конкретно за срещата му с Папа Бенедикт XVI. Нещото обаче не присъства в това съобщение. Даже има посочен друг подарък:

Българският държавен глава дари папа Бенедикт XVI с реплика на иконата Архангелски събор от 1836 г. от Димитър Зограф. Оригиналът на иконата се съхранява в Пловдивската света митрополия.“

Продължих по стандартния начин: изпратих на прессекретариата на държавния глава запитване за големия подарък, кой го е избрал, защо го е избрал, колко струва, кой е платил. Празници са, съвсем очаквано все още нямам отговор, но се надявам това да се случи в близките дни.

Някои медии съобщават, че двуметровото яйце (всички са се обединили около тази дума) е изработено от пловдивския бижутер Георги Андреев. Не е трудно да го откриете в интернет. На сайта на твореца има подробна информация за въпросното и за други големи яйца:

Бижутерната скулптура “Яйце със славянската азбука”, изработена от Георги Андреев и неговия екип, ще бъде дарена на Папа Бенедикт XVI от Президента на Република България Росен Плевнелиев на 24 май 2012г.

Скулптурата е съставена от системно повтарящи се, филигранно изрязани елементи, които показват достойнствата на България, превърнали се и в нейни символи – българските ароматни рози и буквите, с които сме просветили 1/10 от народите по света, дарили сме им идентичност, грамотност и самочувствие да бъдат себе си! Поставените по фигурата кристали са алегория за чистотата на помислите на предците ни, които са се бранили и са загивали, за да живеем в Европа, каквато я познаваме днес. На върха на тази уникална скулптура е поставена специално изработена икона на Светите братя Кирил и Методий, украсена с венец от цветя. Скулптурата е изработена от иноксова стомана със златно титан-нитритиево покритие с обща височина от 2,30 метра и е оцветена по специална технология, разработена в студиото.“

Добре, разбрахме какво е нещото. Остава да разберем колко струва и защо се озовава при Папата. На сайта на бижутера има публикувано писмо от президентската администрация, според което яйцето е щедро предоставено от Андреев, т.е. данъкоплатците не сме давали пари. Но въпросът Защо все още стои. Подписаното писмо от Цветлин Йовчев, началник на кабинета на президента, изглежда като отговор на предишно писмо, което засега не е публично. Позвъних на Георги Андреев, открих го в Рим и той беше много любезен по време на няколкоминутния ни разговор. Разбрах, че яйцето е било в Рим преди година като част от изложба на Андреев и после пак се е прибрало в Пловдив. Още тогава обаче авторът е пожелал да го дари на Папата. Отговорили му, че това са междудържавни отношения. Миналата година никой не обърнал внимание на писмата му, но тази година новият президент приел предложението и отговорът на писмото му бил положителен.

Добрата новина е, че огромният подарък не е платен с публични средства. Въпросът обаче е какъв символ носи и какво казва България на света точно с този подарък. Защото не се съмнявайте, че снимката е направила впечатление на когото трябва по целия свят. Първата ми асоциация беше с българските сватби, където винаги много по-впечатляващо е било да подариш огромна пералня, отколкото малка картина. В английския език това се нарича excessive, т.е. прекалено, излишно голямо, в повече и т.н. Подобен подарък би подхождал чудесно за посещението на Георги Първанов при наследника на Туркменбаши, но е много не на място за новия президент.

Извод 1: Един артист изпълни мечтата си и постигна широка популярност за творчеството си.

Извод 2: Екипът на президента продължава да импровизира, а той продължава да се държи като обект, а не като субект на институцията. Вярвам, че Росен Плевнелиев е добронамерен и много по-добър вариант от Георги Първанов, но на моменти изглежда нелепо. Държавният глава има малко правомощия и затова основната му задача е да изглежда достойно. С лъскави, по азиатски огромни подаръци и с видимо огромна охрана, това не става. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване