05/29/12 09:59
(http://www.azcheta.com/)

Бийзъс и Рамона

„Остави ме на мира! Не ми пипай нещата! Защо си толкова ужасно дете!“

Ако и вие имате по-малък брат или сестра, горните думи вероятно са ви до болка познати. Спомням си, че като малка си мечтаех брат ми да не съществува или да се окаже, че всъщност няма нищо общо с родителите ми и трябва да отиде да живее в друг град, че даже и на друга планета по възможност. Ужасяващият му начин да ми покаже колко ме обича бе, като ровеше из нещата ми и унищожаваше най-хубавите от тях. И като съсипваше забавленията ми с приятелки. И като ме топеше пред мама за щяло и нещяло…

Разбира се, тези времена са отдавна отминали и сега, по стечение на обстоятелствата живеем в различни градове, а ми се иска да е обратното… Но защо ви разказах всичко това? Защото онзи ден се натъкнах на страхотна книга, сякаш описала живота ми в онези детски години. И макар брат ми никога да не е бил чак толкова щур като Рамона, определено открих себе си и бушуващите емоции в лицето на Бийзъс.

„Бийзъс и Рамона“ е книжка, излязла изпод перото на Бевърли Клиъри – една от най-знаменитите библиотекарки, чиято мисия да намира книги за хората, не обичащи да четат, я превръща в една от най-популярните детски писателки в Америка. Самите героини – Беатрис или Бийзъс и сестра й Рамона, печелят сърцата на читателите със своето детинско очарование, негодувание от страна на по-голямото възпитано момиче и буйните изблици на по-малкото пакостниче.

Беатрис Куимби е страхотна млада дама на цели 9 години. Изискана, мила и винаги готова да помогне на родителите си, Бийзъс има само един проблем. Р-А-М-О-Н-А!!! Малкото 4-годишно зверче сякаш си е поставило за цел да съсипва всичко, до което се докосне. За да постигне своето. За да дразни по-голямата си сестра. За да…абе кой ли знае какво става в главата на Рамона! И докато Беатрис се опитва да се отърве от малкия багер Стив от любимата книжка на сестра си, малката Рамона успява да нахапе всички ябълки в мазето, да покани всичките си приятелчета на парти (без да предупреди когото и да било!) и да съсипе 2 торти за рождения ден на сестра си! Дори и пред книгите от библиотеката не се спира – успява да надпише с точки и чертички цялата книжка за големия Стив – новото й увлечение… Изпадналата в ужас Бийзъс обаче таи в себе си страх, много по-голям от факта, че може да остане без карта за библиотеката. Момичето се ужасява от факта, че понякога не обича сестра си, ама хич!

Дали това превръща Бийзъс в прекалено лошо момиче, какво да правим в такава ситуация и в крайна сметка допустимо ли е от време на време да не обичаме по-малките си ужасяващи братя и сестри? Всички отговори аз открих в книжката за Бийзъс и Рамона. Ако и вие ги търсите – изобщо не се колебайте! Ако пък просто искате да намерите идеи за някои наистина ужасяващи бели – почерпете опит от 4-годишната Рамона Джералдин Куимби. Но не прекалявайте все пак!

Вижте ревю за книгата и от Николета Руева

Вземи тази книга с отстъпка!

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване